Makarna Çeşitleri ve Türüne Göre Uygun Soslar
Makarna İtalyan mutfağından tüm Dünya'ya yayılan bir lezzet. Farklı soslar ile yemenin keyfi ise bambaşka. İşte, makarna çeşitleri ve türlerine göre uygun sos bileşenleri:

Makarna, eski zamanlardan beri yapılan İtalyan asıllı bir yemektir. Zaman içerisinde bütün Dünya’ya yayılmıştır ve oldukça sevilen bir lezzettir. Makarna un ve yumurtadan yapılır. Oldukça fazla makarna şekli vardır. Bu şekiller ile yapılan sınırsız sos ve sınırsız versiyonda makarna vardır. Sizlere popüler olan makarna şekillerinden ve bu şekillere uygun sos türlerinden bahsettik. İşte, makarna çeşitleri ve türlerine uygun soslar:


  1. Spagetti 


Spagetti ince ve uzun formda sıklıkla tüketilen bir makarna çeşididir. Çoğunlukla daha sıvı soslarla eşleştirilir. Sebebi ince olduğundan dolayı sosu tutma özelliğinin az olmasıdır. Sos olarak krema ya da domates bazlı soslarla eşlenir. 


  1. Tagliatelle


Tagliatelle spagetti ile aynı uzunlukta ancak daha yassı ve kalın bir makarna türüdür. Spagetti gibi sıvı soslar ile eşleştirilebilir fakat sos türüne göre kalın sosları da tutma olasılığı yüksektir. 


  1. Penne


Penne makarna, verev kesilmiş yassı ve boru şeklindeki makarna türüdür. Adını en çok arabiata sos ile duyurmuştur. Sıvı sosların aksine kalın sosları oldukça iyi tutmaktadır. Ayrıca ek malzemeler ile fırında da pişirilmektedir.


  1. Fiyonk (Farfelle)


Fiyonk ya da farfelle makarna görüntü ve anlam olarak kelebeği ifade etmektedir. Orta kalınlıkta bir makarna türüdür. Kalın sosları tuttuğu gibi kültürümüzde de yoğurt ile beraber tüketimi oldukça yaygındır. 


  1. Burgu 


Burgu makarna, yapı gereği ince bir makarnadır ancak aralardaki kıvrımlar sebebiyle boşlukları fazladır ve sosları iyi şekilde tutabilmektedir. Bu makarna türü de hem ocakta hem de fırında pişirilmeye uygundur. 


  1. Boncuk 


Boncuk makarna soğuk makarna yemeklerinde kullanılan baş ürünlerden biridir. Küçük ama kalın olmasının avantajı yine sos tutmaya yatkın olmasıdır. Bu yüzden hem yoğurt kullanılarak soğuk salatalarda hem de taze otlar ve zeytinyağı ile harmanlanarak servis edilebilir. 


  1. Fettuccine 


Fettuccine makarna tagliatelle ile aynı kalınlıktadır ancak daha geniştir. Bu sebeple kalın sosları rahatlıkla tutar. Bu makarna türü genellikle kremalı soslar ile eşleştirilir ve tavuk ya da benzer proteinler ile lezzetlendirilir. 


  1. Ravioli


Ravioli iç dolgusu olan makarna türüdür. İçerisine peynir ya da et bazlı dolgular hazırlanır. Dışarısı için genellikle kalın soslar tercih edilir. Tereyağı ya da krema bazlı soslar ile eşlenebilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Makarna nasıl pişirilir?
  2. Kuru makarna nasıl ölçülür?
  3. Makarna pişiriken dikkat edilmesi gerekenler
  4. Makarna sosları

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı