Magnezyum Takviyesinin Faydaları Nelerdir?
Neden magnezyum takviyesi almalıyız? Magnezyum takviyesinin faydaları ve zararları nelerdir? Ne kadar magnezyum almalıyız? İşte, magnezyum takviyesinin faydaları, çeşitleri ve kullanımı:

Magnezyum, vücutta en bol bulunan 4. mineraldir. Enerji üretiminden proteinlerin yapımına kadar yüzlerce metabolik süreçte rol oynar. Vücut fonksiyonları için de gereklidir. Magnezyum yeterli miktarda alınmadığında, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, diyabet ve uyku sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir. Magnezyum eksikliği, iştahsızlık, kusma, bulantı, kabızlık, yorgunluk ve saç dökülmesi gibi belirtilerle kendini gösterir. Daha şiddetli vakalarda ise, kas krampları, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, fibromiyalji ve zihinsel bulanıklık görülebilir. Magnezyum yeterli miktarda besinlerden alınamıyorsa, takviyelerden destek almak mümkündür. 

Magnezyum Takviyesinin Faydaları Nelerdir?

  1. Kan basıncını düşürebilir.

Magnezyum takviyeleri, kan basıncı seviyelerini düşürebilir. Yüksek tansiyonu olan kişilerin bu minerali takviye ettiklerinde iyileşmeler görebileceği gösterilmiştir. 

  1. Uykuyu iyileştirebilir.

Magnezyum, uyku için önemli bir rol oynar. Magnezyum değeri düşük olan kişilerin, uykuya dalma ve uykuyu sürdürme güçlüğü olasılığı daha yüksektir. Yaşlı yetişkinler arasında yapılan 3 çalışmada, magnezyum takviyesinin plaseboya kıyasla uykuya dalma süresini azalttığı ve uyku süresini artırdığı bulunmuştur.

  1. Ruh halini iyileştirebilir.

Düşük magnezyum seviyesi, depresyonla ilişkili olabilir. Depresyonlu katılımcıları içeren 6 haftalık bir çalışmada, günde 500 mg magnezyumun 2 hafta içinde depresif ve anksiyete semptomlarını hafiflettiği bulunmuştur.

  1. Kan şekerine fayda sağlar.

Magnezyum, glikoz ve insülin metabolizmasında çok önemli bir rol oynar. Tip 2 diyabetli birçok insanda magnezyum eksikliği de vardır. Magnezyum takviyeleri, insülin direncini iyileştirebilir. 

  1. Kalp hastalığı riskini azaltır.

Düşük magnezyum, kalp hastalığını artırmakla ilişkilendirilmiştir. Bunun nedeni, magnezyumun düşük seviyelerinin kan şekeri ve kan basıncı gibi kalp hastalığı risk faktörlerini olumsuz etkilemesi olabilir. 

  1. Migreni iyileştirebilir.

Düşük magnezyum, migren ile de ilişkilendirilmiştir. 12 haftalık bir çalışmada, 600 mg magnezyum takviyesi almanın migrenli kişilerde %42 daha az ataklar yaşadığı ve atakların şiddetinin azaldığı bulunmuştur.

Magnezyum Takviyesinin Yan Etkileri

  1. Bu takviyeler genelde güvenli kabul edilse de, tıbbi bir durumunuz varsa, almadan önce sağlık uzmanına danışmanız gerekir.
  2. Mineral takviyeleri diüretikler, kalp ilaçları ve antibiyotik alan kişiler için güvenli olmayabilir.
  3. Magnezyum yüksek dozda alındığında, ishal, mide bulantısı ve kusma gibi bağırsak sorunlarına neden olabilir.
  4. Böbrek sorunu olan kişilerin magnezyum takviyeleri ile ilgili olumsuz etkiler yaşama riskinin daha yüksek olduğunu unutmayın.

Önemli Not: Magnezyum takviyesi almadan önce mutlaka doktora başvurmalı ve kan değerlerinizi ölçtürmelisiniz. Magnezyum eksikliği olması halinde takviyelere doktor önerisiyle başlayabilirsiniz.


Ne Kadar Magnezyum Almalıyız?

Magnezyum içeriği yüksek olan besinler, kabuklu yemişler, baklagiller ve tam tahılları içerir. Günlük önerilen miktar kadınlar için 320-360 mg, erkekler için ise 400-420 mg'dır. Önerilen magnezyum takviyesi dozları ise markaya göre 200-400 mg'dır. En doğru dozajı, doktorunuz belirler.

Magnezyum Türleri Nelerdir?

Magnezyum takviyesi, hap, sakız, toz ve sıvı şekilde olabilir. En iyi emilen magnezyum türleri şunlardır;

  1. Magnezyum sitrat
  2. Magnezyum aspartat
  3. Magnezyum laktat
  4. Magnezyum malat
  5. Magnezyum klorür
  6. Magnezyum taurat

Şunlara da göz atın;

  1. Çinko takviyesi almanın faydaları
  2. Kolajen takviyesi almanın faydaları
  3. Krom takviyesi almak sağlıklı mı?
  4. Tiamin içeren besinler
  5. Östrojen içeren besinler nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Salataları: Yeni Yıla Özel 40 Yılbaşı Salatası Tarifi
Yılbaşı Pilavları: Yılbaşı İçin 35 Nefis Pilav Tarifi
Yılbaşı Aperatifleri: Yılbaşı Sofralarına Özel 52 Pratik Aperatif Tarifi
Yılbaşı Kahveleri: Yeni Yıl Ruhunu Yansıtan 5 Nefis Kahve Tarifi
2024 Yılında Okurlarımızın Favorisi Olan 15 Tarif
24 Aralık 2024 Masterchef: 3. Ceketin Sahibi Belli Oldu