Magnezyum Fazlalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Magnezyum fazlalığı nedir, neden olur? Magnezyum fazlalığı belirtileri nelerdir? Magnezyum fazlalığı nasıl tedavi edilir? Dyt. Dudu Namal, magnezyum fazlalığı hakkında bilmeniz gerekenleri anlattı.

MagnMagnezyum metabolizmamız için hayati minerallerden birisidir. Kalp, damarlar, kaslar, böbrekler, salgı bezleri, sindirim sitemi, beyin ve sinir sistemi için oldukça önemlidir. Magnezyum vücutta birçok enzim aktivitesinde yer almakta aynı zamanda antioksidan, hücre gelişimi ve çoğalmasına katkıda bulunan kritik bir mineraldir.

Genellikle aşırı magnezyum seviyeleri sağlıklı insanlarda sıklıkla görülmemektedir. Çünkü böbrekler fazlalığın uzaklaşmasında görevlidir.

Magnezyum Fazlalığı Nedir?

Serumda magnezyum düzeyinin normalin üzerinde olması anlamına gelmektedir. Serum magnezyum konsantrasyonu >2.5 mg/dl üzerinde olmasıdır. Hipermagnezemi çoğunlukla aşırı Mg alımı ve böbrek fonksiyon bozukluğu kombinasyonu ile ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla böbrek yetersizliği ve tedavi için intravenöz magnezyum verilen hastalarda ortaya çıkar. Bunlarla birlikte magnezyum fazlalığı santral sinir sistemi, nöromüsküler ve kardiyovasküler sistemleri etkiler.

Magnezyum Fazlalığı Neden Olur?

Hipermagnezemi hipokalsemiye neden olmaktadır. Travma, sepsis, kardiyopulmoner arreste neden olabilmektedir.

Magnezyum Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?

  1. Tansiyon düşüklüğü,
  2. Mide bulantısı,
  3. Kusma,
  4. Yüzde kızarıklık,
  5. Düzensiz kalp atışı,
  6. Kas güçsüzlüğü, miksiyon güçlüğü,
  7. Depresyon,
  8. Ağır vakalarda kalp durması ve komadır.

Magnezyum Fazlalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Magnezyum takviyesi genellikle sağlıklı yetişkin kişiler için güvenilir kabul edilse de magnezyum takviyesi almadan mutlaka bir doktora uzamana danışmayı ihmal etmeyiniz.

Semptomatik hipermagnezemi vakalarının çoğu önlenebilir. Böbrek yetersizliği olan hastalarda magnezyum içeren ilaçlar dikkatli kullanılmalıdır. Herhangi bir nedenle parenteral magnezyum alacak kişiler dikkatli olmalı ve sık takip yapılmalıdır. Böbrek yetersizliği olan bir hastada diyaliz şartları sağlanmalı ve tedavi ona göre planlanmalıdır.. Böbrek fonksiyonu normalse magnezyum tedavisinin kesilmesi serum düzeylerini normalleştirecektir.

Magnezyum takviyesi genellikle sağlıklı yetişkin kişiler için güvenilir kabul edilse de magnezyum takviyesi almadan önce mutlaka hekim ya da uzamana danışmayı ihmal etmeyiniz. Sağlıkla kalın.

Yazar:

Dyt. Dudu Namal

instagram.com/diyetisyendudunamal

Şunlara da göz atın;

  1. Magnezyum içeren besinler nelerdir?
  2. Magnezyum takviyesi ne işe yarar?
  3. C vitamini eksikliğinde görülen belirtiler
  4. B12 vitamini eksikliğinde görülen belirtiler
  5. Omega 3 eksikliğinde görülen belirtiler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Ayran Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Defne Yağı Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
Uzmanlar Uyardı: Bu Besinleri Kış Aylarında Tüketmemeliyiz
Bal Kabağı Reçeli Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Püf Noktası
Kilo Vermenizi Engelleyecek 8 Besin Listesi
Kış Aylarında Saç, Cilt ve Tırnak Hasarını Onarmanın 8 Yolu