Lutenitsa Nedir: Lutenitsa Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Tüyo
Balkan mutfağında sıklıkla tüketilen lutenitsa, özellikle yaz aylarının sonlarında hazırlanan ve kış için konservelerde saklanan bir lezzettir. İşte, lutenitsa yaparken bilmeniz gereken 5 tüyo:

Balkanlarda yaygın bir kullanıma sahip olan lutenitsa, bir sos çeşididir. Hem yemeklerde, hem de kahvaltılarda ikram edilen bu sos, ''göçmen sosu'' olarak da bilinir. Ekmeğin üzerine sürülen veya makarnaların üzerinde kullanılan lutenitsa sosunun ana malzemeleri, kırmızı biber, domates ve patlıcandır. Kullanılacak biber ve patlıcanların mutlaka közlenmiş olması gerekir. Birçok farklı çeşidi bulunan lutenitsa, Edirne mutfağında öğütülmüş ceviz eklenerek servis edilir. 

  1. Malzeme seçimi ve oranı

Öncelikle lutenitsa yapımında, taze sebzeler kullanılmalıdır. Alınacak biber, domates ve patlıcan kontrol edilmeli, üzerinde çürük olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Lutenitsa yapımında, malzemeler doğru oranda kullanılmalıdır. Genelde 2 kilogram biber için, 1 kg domates ve 1 kg patlıcan kullanılır. 

  1. Biberleri hazırlayın

Lutenitsa yapımında, biberleri közleyerek pişirmek çok önemlidir. Bu yüzden kırmızı biber ve patlıcanlar, isteğe göre ızgarada, isteğe göre fırında közlenebilir. Patlıcan ve biberler bol suyla yıkanık kurutulduktan sonra fırın tepsisine alınır. Patlıcanın patlamasını önlemek için, üzerinde çatal yardımıyla delik açılması gerekir. Közlenen biber ve patlıcanlar, ilk sıcaklığı geçtikten sonra soyulur ve küçük küçük doğranır. 

  1. Baharat kullanımı

Lutenitsa yapımında, tuz, şeker, pul biber, sarımsak ve kekik gibi baharatlar kullanılır. Bu baharatlar doğru ölçüde kullanılmalıdır. Sarımsak yerine sarımsak tozu da tercih edebilirsiniz.

  1. Pişirme süresi

Lutenitsanın lezzetli olması için, pişirme süresine dikkat etmek gerekir. Tencereye alınan domates ve biberler, mutlaka kısık ateşte ağır ağır pişirilmelidir. Yaklaşık 2-3 saat süren pişirme işlemi sırasında, malzemeler ara sıra karıştırılmalıdır. İstediğiniz kıvamı elde edince ocağı kapatabilirsiniz.

  1. Kavanoz temizliği

Hazırlanan lutenitsalar, steril edilmiş kavanozlarda saklanabilir. Lutenitsa yapımına başlamadan önce kavanozları sıcak suda kaynatmak ve kurumasını sağlamak çok önemlidir. Hazırlanan lutenitsa kavanozlara doldurulduktan sonra, kavanoz kapağı sıkıca kapatılır. Ardından buzdolabında 6 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak bu sosun kapağı açıldıktan sonra kısa sürede tüketilmesi gerektiğini unutmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Domates sosu hazırlamanın püf noktaları
  2. Domatesli tarifler
  3. Domates nasıl saklanır?
  4. Domatesin lezzetini artırmanın yolları
  5. Domates kabukları nasıl değerlendirilir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı
25 Aralık 2024 Masterchef: 4. Ceketi Kim Kazandı?
Yılbaşı Kahveleri: Yeni Yıl Ruhunu Yansıtan 5 Nefis Kahve Tarifi
2024 Yılında Okurlarımızın Favorisi Olan 15 Tarif