Antioksidan özelliklere sahip olan lutein, bir karotenoid çeşididir. Luteinin en bilinen faydası göz sağlığı olsa da, aynı zamanda kalp ve bilişsel işlev üzerinde olumlu etkileri vardır. Lutein oksijen içeren bir karotenoiddir ve gıdalardaki sarı, turuncu ve kırmızı pigmentlerden sorumludur. Temel bir besin olan lutein, vücutta doğal olarak üretilmez. Bu yüzden besinlerden alınması gerekir. Lutein, gözün retinasında başka bir ksantofil olan zeaksantin ile birlikte bulunur ve göz sağlığı için alınması gereken bir antioksidandır.
Luteinin Faydaları Nelerdir?
- Enflamasyon ve oksidatif stres, glokom, diyabetik retinopati ve maküler dejenerasyon gibi göz rahatsızlıklarıyla ilişkilidir. Lutein, antioksidan özelliklere sahiptir ve araştırmalar, bu göz rahatsızlıklarının önlenmesinde önemli ölçüde etkili olduğunu bulmuştur.
- Araştırmalar, luteinin bebeklerin hamilelik sırasındaki göz gelişimi ve yaşamları boyunca görmeleri için önemli olduğunu göstermektedir, ancak hamile ve emziren kadınlar için en uygun dozu belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
- Lutein, kuru gözler için de etkili bir tedavi yöntemi olabilir.
- Lutein, daha iyi kalp sağlığı ile ilişkilendirilmiştir.
- Bir çalışma, 3 ay boyunca günlük 20 mg lutein takviyesinin, her ikisi de kalp hastalığı için bilinen risk faktörleri olan kolesterol ve trigliserit düzeylerinde azalma ile ilişkili olduğunu bulmuştur.
- Lutein, diğer karotenoidlerle birlikte kanser prognozunu iyileştirebilir. Bir çalışma, meyve ve sebzelerde bulunan diğer besinlerle birlikte yüksek miktarda lutein alımının pankreas kanseri riskinde azalma ile ilişkili olduğunu buldu. Ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
- Araştırmalar, yüksek bir diyet alımının ve yüksek dolaşımdaki lutein seviyelerinin hem daha iyi bilişsel performans, hem de gelişmiş hafıza ile ilişkili olduğunu gösteriyor.
Lutein İçeren Besinler Nelerdir?
Lutein, koyu yeşil yapraklı sebzelerde ve sarı pigmentli gıdalarda bulunur. Yağda çözünür. Yediğiniz luteini emmek için biraz yağ tüketmeniz gerekir. Lutein açısından zengin besinler;
- Yumurta sarısı
- Maydanoz
- Ispanak
- Brokoli
- Lahana
- Marul
- Reyhan
- Mısır
- Kırmızı üzüm
- Buğday
- Bezelye
Lutein yağda çözünür olduğundan, vücudunuz onu diğer yiyeceklerle, özellikle de yağ içeren yiyeceklerle birlikte yediğinizde en iyi şekilde emecektir. Tipik bir diyet, günde 1-3 mg lutein içerir.
Önemli Not: Lutein takviyesi kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Şunlara da göz atın;
- Laktoz içeren besinler nelerdir?
- Hangi besinler oksalat içerir?
- Yüksek Fodmap içeren besinler
- Laktik asit içeren besinler
- Selenyum içeren besinler nelerdir?