Fasulye genellikle aşçının kilerinde mütevazi bir kahraman olarak çalışır, güveçleri doldururken diğer daha cesur tatların parlamasına izin verir. Yine de bazı fasulyeler, kendi başlarına yeterli tat, doku ve besin sağlayabildikleri için akşam yemeği planlarınızda daha büyük bir yeri hak ediyor. Böyle bir fasulye mi? Güzel lima fasulyesi.
Güneyli aşçılar tarafından sevilen ve Güney Amerika'dan gelen eski bir mahsul olan lima fasulyesi, özel ilgiyi hak eden kalın ve kremsi fasulyelerdir. Adı, fasulyenin Perulu kökenine bir selam sunar, ancak lee-ma yerine lie-ma olarak telaffuz edilir (Peru'nun başkentini telaffuz etmenin uygun yolu).
Lima fasulyesi neden İnkaların zamanından beri temel bir kiler ürünü olarak dayandı? Vitaminler, mineraller ve proteinlerin yanı sıra dolgu dozunda lifle dolu bir güç merkezi bileşenidir. Lima fasulyesinin tarihine ve onları satın alabileceğiniz, hazırlayabileceğiniz ve pişirebileceğiniz birçok yola bir göz atalım.
Lima fasulyesi coğrafi olarak karmaşık bir tarihe sahiptir. Bilimsel sınıflandırma adı phaseolus lunatus olmasına rağmen, ikinci kısım yarım ay şekline atıfta bulunurken, lima fasulyesi en popüler unvanını menşe noktasından almıştır: Lima, Peru. Lima fasulyesi, bir zamanlar eski İnka imparatorluğunu kinoa ve patatesle birlikte besleyen, yaklaşık 9.000 yıldır yerli Peruluların ekili bir ürünü olmuştur.
Aslında, baklagil Peru diyeti için o kadar önemlidir ki bitkinin görselleri, kuzey Peru'yu işgal eden bir kabile olan Moche'nin 15. yüzyıl çanak çömleklerinde bulunabilir. Daha kuzeyde, güneyde bulunan Yerli Amerikalılar da önemli bir besin kaynağı olarak lima fasulyesine güveniyorlardı.
Avrupalı tüccarlar Yeni Dünya ve lima fasulyesi ile temasa geçer geçmez, fasulyeyi Filipinler, Güney Doğu Asya ve Afrika'da birincil ürün olarak benimseyerek kısa süre sonra onu daha büyük dünyayla paylaştılar. Son olarak, Kuzey Amerika'nın güney eyaletlerinde, lima fasulyesi ruh yemeği ve rahat yemek geleneği tarafından benimsenmiştir ve ya tamamen büyümüş, olgun bir durumda ya da daha küçük ve daha yumuşak hale gelmiştir.
Etimolojik olarak konuşursak, lima fasulyesinin karmaşık sayıda adı vardır. Çoğu, lima fasulyenizi hangi alanda bulduğunuza göre belirlenir. ABD'nin çoğu bölgesinde, lima fasulyesi tercih edilen isimdir, ancak özellikle Güney'de lima fasulyesi, tereyağlı fasulye adıyla tasvir edilecektir. Daha uzakta, Birleşik Krallık gibi yerler de onlara tereyağlı fasulye diyor, Avrupa'da satılan lima fasulyelerinin çoğu Afrika adasında yetiştirildiği için Avrupa'nın çoğu onlara Madagaskar fasulyesi diyor.
Bu arada, Tayland veya Malezya gibi yerlerde, genellikle Rangoon fasulyesi veya Burma fasulyesi olarak bilinirler. Büyük boylarından dolayı Gigante fasulyesi ve çeşitli yerlerde mum fasulyesi, chad fasulyesi ve hatta sieva fasulyesi olarak da özetlenebilirler. Dünyadaki tüm farklı isimlere rağmen, bu çekirdeklerin hepsi aynıdır ve aynı tat ve dokularla çalışacağınızı varsayabilirsiniz.
Lezzet açısından, büyük lima fasulyesi, nişastalı zenginliği hakkında ne düşündüğünüze bağlı olarak, hafif cevizli ve tatlı bir tada ve kadifemsi veya kireçli olarak tanımlanabilen bir dokuya sahiptir. Lima fasulyesinin daha az olgun versiyonu, unlu dokusu açısından baklaya benzetilir, ancak bunun dışında tadı aynıdır. Pek çok aşçı, lima fasulyesini bu hafif lezzet ve nişastalılık kombinasyonu nedeniyle sever, çünkü bu onları yahniler, soslar ve buğulamalar için mükemmel emici bir temel yapar. Bu arada, lima fasulyesinin hafif tatlılığı, onu tuzlu fatback veya dumanlı domuz pastırması gibi çok lezzetli domuz eti kesimleriyle iyi bir eşleştirme yapar.
Bununla birlikte, lima fasulyesinin tadı kötü pişirme ile değişebilir. Çok uzun süre pişirilirse, lima fasulyesinin tadı neredeyse kükürt benzeri olur, ancak çok az pişirilirse, dokusu kırılgan tebeşir kadar kuru olur. Ancak bu, düzgün bir şekilde pişirildiğinde hassas lezzeti ve yumuşak dokuyu yansıtmaz.
Her şeyden önce, lima fasulyesi lifle doludur. Bu, yiyicileri daha uzun süre tok tutmak ve sindirime yardımcı olmak üzere iki şekilde yardımcı olur. Bir doldurma tabağı sunmanın ötesinde, lima fasulyesi iyi vitaminler ve besinlerle doludur. Tek bir lima fasulyesi porsiyonu, bir potasyum ve C ve B6 vitaminleri toplar. Ayrıca, dokuların büyümesi ve onarımı için çok önemli olan bir vitamin olan bol miktarda K1 vitamini içerir. Buna manganez, bakır ve magnezyum gibi bir mikro besin takviyesi ekleyin ve bir baklagil süper yiyeceğine bakıyorsunuz. Kansızlıktan mustarip olanlar için lima fasulyesi, yorgunluk ve halsizlikle mücadele etmelerine yardımcı olan çok önemli miktarda demir sağlar.
Kapak tarafında, çiğ lima fasulyesi, insanlar için toksik olabilen siyanür benzeri bir bileşik olan linamarin içerir. Neyse ki, fasulyeler uygun şekilde pişirilip işlendiği sürece yemek için güvenlidir. Sadece çiğ lima fasulyesi yemeye çalışma riskini almayın.
Kurutulmuş, konserve, donmuş veya taze lima fasulyesi ile çalışırken, bunları hazırlamanın birçok yolu vardır. Konserve ve dondurulmuş tereyağlı fasulye, zaten pişirilmiş oldukları ve yalnızca yeniden ısıtmaya ihtiyaç duydukları için en az miktarda hazırlık gerektirir, ancak kurutulmuş lima fasulyesi de bir seçenektir. Onları diğer fasulyeler gibi hazırlar, yumuşayana kadar büyük bir su tenceresinde kaynatmadan önce gece boyunca ıslatırsınız.
Taze lima fasulyesi sadece yaz ortasında çiftçi pazarlarında bulunur, ancak diğerlerinden daha taze ve daha yeşil bir tada sahip olacakları için bulabilirseniz gerçek bir ziyafettir. Onları tuzlu suda bir tencerede kaynatıp 30 dakikadan daha kısa sürede sofraya getirebilirsiniz. Onları pişirmenin bu basit yollarının ötesinde, deneyebileceğiniz pek çok lezzetli tarif de var. Belki de lima fasulyesi ile yapabileceğiniz en geleneksel tariflerden biri, Amerikan Yerlilerinin yemin ettiği üç mahsulün, ünlü Üç Kızkardeşin kullanıldığı succotash, fasulye, mısır ve kabak garnitürüdür. Fasulyeyi nişastalı kalbi olarak kullanan ve genellikle Derby Günü'nde servis edilen etli bir güveç olan Kentucky burgoo'da da lima fasulyesi kullanabilirsiniz.
Baklagil için daha egzotik bir kullanım arıyorsanız, domates ve tütsülenmiş kırmızı biberin başrol oynadığı İspanyol usulü tereyağlı fasulye yemeğini deneyebilirsiniz. Ya da basit tutun ve tereyağlı fasulyenizi tuzlu domuz eti, su ve biraz baharatla haşlayın.
Şunlara da göz atın;