Lif Kabağı Nasıl Yetiştirilir ve Nasıl Kullanılır?
Lif kabağı nedir? Lif kabağı nasıl yetiştirilir? Lif kabağı nasıl kullanılır? İşte, evde adım adım lif kabağı yetiştirme teknikleri ve kullanımı:

Lif kabağı, 'luffa' ismiyle de bilinen, Güney Asya'ya özgü yıllık bir asma türüdür. Yaklaşık 30 cm uzunluğundaki bu meyve, kahverengiye döner ve şekil olarak salatalığa benzeri. Yüzyıllardır evde temizlik maddesi olarak kullanılan lif kabağı, çevre dostu kozmetik endüstrisinde peeling maddesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca sarı çiçekleri nedeniyle süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Son zamanlarda çok popüler olan lif kabağı, hem cilt bakımı, hem de temizlik alanında kullanılır. Anavatanı Ortadoğu'dur ve ülkemizin güney bölgelerinde yetiştirilir. Özellikle Hatay ilinin Asi nehri boyunca rastlamak mümkündür. 

Lif Kabağı Nasıl Yetiştirilir?

  1. Lif kabağı suyu ve sıcaklığı çok sever.
  2. Kabağı yetiştirebilmek için toprağın besin içeriği yüksek olmalıdır. Ekimi yapılmadan 1 hafta önce toprak gübre ile zenginleştirilebilir.
  3. Tohumları ekmeden önce, 24 saat suda bekletmek gerekir.
  4. Daha sonra tohumlar toprağa ekilir ve her tohum arasında en az 30 cm boşluk bırakılır.
  5. 4 hafta içinde lif kabağı çimlenmeye başlar. Tomurcuklar budanırsa, gelişme daha hızlı olur.
  6. 1,5 metreye ulaşınca tırmanacak alanı varsa, o alana doğru büyür.
  7. Yaz aylarının sonuna doğru kabaklar olgunlaşır. Bu aşamada sebze olarak da tüketilebilir.
  8. Ancak lif elde etmek için, kabakların iyice kuruması beklenir.
  9. Parmağınız ile bastırdığınızda üst kısmı çıtırdıyorsa, lifler çıkarılmaya hazırdır. 
  10. Lifler çıkarıldıktan sonra, içindeki çekirdekler ayıklanır. Bu çekirdekler ertesi sene için saklanabilir.
  11. Lifler güneşte kurumaya bırakılır.
  12. Lif kabağı yetiştirme aşamasında bol miktarda sulanmalı ve güneş gören bir yere konumlandırılmalıdır.

Lif kabağı tohumları iç mekanda Nisan ayı, dış mekanda ise ilkbaharın son donlarından sonra ekilmelidir. Toprak ısınmaya başlayınca ekim işlemi yapılır. Ekim işlemi sırasında tohumlar arasında boşluk bırakılmalıdır. Aksi halde alınacak kalite ve verim düşebilir. Kabaktan lif elde etmek için ihtiyaç duyulan süre, ortalama 5 aydır. 

Lif Kabağı Nasıl Kullanılır?

  1. Cilt bakımı: Lif kabağı cildin fırçalanmasını sağlar. Ölü hücrelerin giderilmesini ve hücre yenilenmesini teşvik eder. Kan dolaşımını hızlandırır. Kullanmak için, lifi su ile ıslatmak ve istenen bölgeyi çok bastırmadan ovalamak yeterlidir.
  2. Bulaşık: Lif kabağı, tencere ve tavaları çizmeden temizlemenizi sağlar.
  3. Sabun: Lif kabağını dilimleyip sabun tabağına koyarsanız, sabun kısa sürede kurur.
  4. Lif kabağı süngeri uzun olduğu için, sırt kaşıma amacıyla da kullanılabilir. Ayrıca az miktarda su ile ıslatılarak sırt bölgesine kese yapmayı da kolaylaştırır.


Şunlara da göz atın;

  1. Maydanoz nasıl yetiştirilir?
  2. Dereotu nasıl yetiştirilir?
  3. Fasulye nasıl yetiştirilir?
  4. Patates nasıl yetiştirilir?
  5. Saksıda domates nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı