Lazanya beşamel, ragu, parmesan peyniri ve uzun şeritler halinde kesilmiş makarna hamurundan oluşur. Lazanya meşhur bir İtalyan yemeğidir. Lezzetli olduğu kadar doyurucu olan bu yemeğin tarihi çok eskilere dayanır. İlk lazanya tarifi tarihte 1390 yılında İngiliz yemek kitabında bulunmuştur. Lazanya kelimesi ise aslında pişirme kabının adıdır ancak yıllar içinde lazanya sadece yemek adı olarak anılmaktadır. Lazanya sadece İtalyanların ragu olarak adlandırdığı kıymalı sosla değil farklı versiyonları da yapılarak yenebilir. Vejetaryen, tavuklu ya da sebzeli versiyonları da çok rağbet görmektedir.
Lazanya katmanlar halinde sıralanarak fırında pişer. En son üzerine parmesan eklenerek servis edilir. En alttan başlamak üzere katmanlar sırasıyla beşamel, makarna, ragu, beşamel sos ve makarna olarak ilerlemektedir. Lazanya fırına girmeden önce içerine koyulan bütün malzemeler ayrı ayrı pişirilir. Tarifin detayları aşağıda:
Malzemeler:
Yapılışı
Püf Nokta:
Şimdi sırada ragu tarifi var. Ragu tarifine geçmeden önce ragudan kısaca bahsedelim. İtalyanlar lazanya tarifinde ragu kullanır. Ragu ile bolonez sos birbirlerinden malzeme olarak farklıdır ancak ikiside domatesli kıymalı bir sostur. Ragunun içeriğinde sebze daha fazladır ve et kıyma olarak değil küçük kuşbaşı olarak kullanılır. Ancak lazanya tarifinde ragudaki sebzeleri sabit tutarak kıyma ile de sosunuzu hazırlayabilirsiniz. Tarife geçelim;
Malzemeler
Yapılışı:
Malzemeler
Yapılışı:
Püf Nokta:
Bütün malzemeler hazır olduktan sonra fırında pişireceğiniz borcam ya da kabınıza dizmeye başlayabilirsiniz. Bu işlemi yaparken özellikle beşamelin sıcak olmasına dikkat edin. Beşamel soğudukça katılaşacağı için yaymanız zor olabilir. Pişirme kabınızın en altına önce beşamel sos yayın, ardından makarnayı koyun. En alta beşamel koyduğumuz için piştikten sonra rahatlıkla servis edebileceksiniz. Makarnanın üzerine ragu tekrar beşamel ve makarna koyarak katları istediğiniz kadar devam ettirin. En üst katta sadece makarna kalsın. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Kabı çıkartıp üzerine parmesan, mozerella ya da istediğiniz başka bir peyniri koyarak kızarmasını bekleyin. Afiyet olsun.
Şunlara da göz atın;