Lavanta Nasıl Hasat Edilir?
Lavanta hoş kokusu ve görüntüsü ile ilgi çeker. Mutfakta ve daha farklı alanlarda kullanıma açıktır. Sizler için lavanta nasıl hasat edilir anlattık. İşte, lavanta nasıl hasat edilir:

Lavanta bahçenize ekildiğinde sadece güzel ve gür görünmekle kalmaz, aynı zamanda el sanatları, yemek pişirme ve dekor için hasat edilebilir. Tam büyümüş bir lavanta çalısı, her mevsimde kurutup aylarca saklayabileceğiniz 7 ila 8 demet lavanta verebilir. Ayrıca, lavanta hasadı, yeni sürgünlere yer açmak için eski büyümeyi ortadan kaldırdığı için bitkinin uzun ömürlülüğü için gerçekten iyidir. Eldivenlerinizi alın, budayıcılarınızı bileyin ve taze lavantanın tatlı parfümlü kokusunun tadını çıkarmak için hasat yapın! Sizler için lavanta nasıl hasat edilir anlattık. İşte, lavanta nasıl hasat edilir:

Lavantalar Nasıl Kesilir?

  1. Bitkinin %40 ila %50'sinde çiçek tomurcukları oluşana kadar bekleyin. Genellikle bu, ilkbaharın ortasından ortasına kadardır. Her bir bitkiyi tozlaştırmak için uçuşan tonlarca arıyı arayarak lavantanın hazır olduğunu anlayabilirsiniz.
  2. Lavantayı ilkbaharda keserseniz, bitkinin ikinci bir hasat için daha fazla çiçek üretmeye zamanı olabilir.
  3. Çiy buharlaştığında lavantaları sabah toplayın. Lavanta hasadı için günün en iyi zamanı sabahın erken saatleridir. Bu size bitkinin içindeki en yüksek yağ konsantrasyonunu verecektir, böylece lavanta hasadınız harika kokar.
  4. Günün ilerleyen zamanlarını beklerseniz, güneş bitkinin içindeki yağların bir kısmını buharlaştırabilir. Hala güzel kokacaklar, ancak günün erken saatlerinde olduğu kadar güçlü olmayacaklar.
  5. Renkli ve taze görünen çiçekleri seçin. Lavanta bitkilerinizi incelerken en taze görünen çiçekleri en dolgun renkle seçmeye çalışın. Küçük veya sarkık görünen çiçekleri, muhtemelen o kadar güzel kokmayacak veya tadamayacakları için geçebilirsiniz.
  6. 50 ila 100 lavanta sapını bir demet halinde toplayın. Yumruğunuza rahatça sığacak kadar sapı veya yaklaşık 50 ila 100 sapı toplamak için ellerinizi kullanın. Saplar oldukça dayanıklıdır, bu nedenle çalının her yerinden koparma endişesi duymadan toplayabilirsiniz.
  7. Lavantayı odunsu büyümenin 5,1 cm üzerinde kesin. Lavanta çalısını incelerseniz, sert, odunsu büyüme ile yere kök saldığını göreceksiniz.
  8. Lavanta için en iyi kesici alete hasat bıçağı denir. Tırpan gibi kavislidir ve tırtıklı bir kenarı vardır. Elinizde yoksa, bir el budayıcı da gayet iyi çalışacaktır. Hasat bıçağı kullanıyorsanız, salkım lavantanın etrafına asın ve bıçağı kendinize doğru çekerek lavanta saplarını kesin.
  9. Lavanta çiçeklerinizi bir demet halinde tutmak istiyorsanız, kesmeden önce etrafına lastik bir bant bağlayın.
  10. Sadece çiçeği kesmeye çalışmak yerine, tüm sapı hasat etmek en iyisidir. Bu şekilde, bitkinizin etrafında bir sürü çubuk bırakmazsınız.

Lavantalar Nasıl Kurutulur ve Saklanır?

  1. Demetlerinizi kullanmaya hazır olana kadar suya koyun. Lavantanızı taze tutuyorsanız, bir vazoyu suyla doldurup bohçanızı içine koyabilirsiniz. Bu uzun vadeli bir çözüm değil, ancak siz onu kullanmaya hazır olana kadar lavantanızı birkaç gün taze tutabilir.
  2. Zararlıları gidermek için lavanta durulayın. Lavanta çiçeklerinizi ve saplarınızı soğuk su altında durulayın, ardından kötü kısımlarını kesin. Onları bir kağıt havlu üzerine yayın ve temizlemek için kurulayın.
  3. Lavantaları demetler halinde veya eleklerde kurutun. Bir gıda kurutucu kullanabilir, evinizde serin ve karanlık bir yerde kurutmak için baş aşağı asabilir veya güneşte metal ekranlarda dışarıda kurutabilirsiniz. Güneşte kurutursanız, kurudukça çiçekleri biraz açabilir.
  4. Lavantanızı kuruması için asmayı tercih ederseniz, sapları salkımlar halinde toplamak için sicim veya bükümlü bağ kullanın ve salkımları kanca veya çivilerden baş aşağı asın. Kururken büzüleceklerinden, sıkıca birleştirin gerekirse arada kontrol edin.
  5. Kurutulmuş lavantayı hava geçirmez bir kapta kapatın. Lavantanızı taze tutmak için plastik poşet, cam kavanoz veya kapaklı plastik bir kap kullanabilirsiniz. Kaldırmadan önce içine hava girmesin diye sıkıca kapatın.
  6. Kaldırmadan önce lavantanızın gerçekten kuru olduğundan emin olun. Islak lavanta saklamak küf oluşumuna neden olabilir ve bu da lavantanızın kokusunu bozar.
  7. Kurutulmuş lavantanızı serin ve karanlık bir yerde saklayın. Lavantayı güneşten ve ısıdan uzak tutmak, mümkün olduğu kadar uzun süre dayanmasına yardımcı olacak ve çiçeklerin doğal lezzetini ve kokusunu da koruyacaktır.


Şunlara da göz atın;

  1. Lavantanın faydaları nelerdir?
  2. Badem yağının faydaları nelerdir?
  3. Lavanta nasıl yetiştirilir?
  4. Lavanta yağının faydaları neleridir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif