Lale Soğanı Nasıl Saklanır?
Laleler, ilkbaharda açan gösterişli çiçeklerdir. Peki lale soğanları ekim zamanları gelene kadar nasıl saklanır? Doğru bir şekilde nasıl muhafaza edilir? İşte, lale soğanı nasıl saklanır:

Laleler, ilkbaharda açan gösterişli çiçeklerdir. Çoğu zaman laleler soğanları ile birlikte bir yıl boyunca toprakta bırakıldığında bir sonraki sene açabilirler ancak iklim koşulları sebebi ile bu risk anlamına gelir. Kışları ılık geçen bir bölgede yaşıyorsanız veya ilkbaharda yeni lale soğanları satın aldıysanız, gelecek sezon çiçek açmaya hazır olmaları için lale soğanlarını saklamanız gerekebilir. İşte, lale soğanları nasıl saklanır:



Lale Soğanları Nasıl Çıkartılılır?

  1. Lale çiçekleri öldükten sonra budama makası ile soğanın etrafındaki sapları kesin. Yaprakları lalenin üst kısmında bırakın. 
  2. Yapraklar sarardığında ve öldüğünde soğanları çekin. Çiçeklenme döneminden sonra lalenizin yapraklarının sararması ve ölmesi yaklaşık 6 hafta sürecektir. Bu süre zarfında soğan, bir sonraki bahar mevsiminde çiçek açabilmek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi güneşten toplamaktadır. Tüm yapraklar öldükten sonra, topraktan çıkartabilirsiniz.
  3. Soğanların üzerindeki kirleri bir kağıt havlu ile temizleyin. 
  4. Soğanları 2 gün boyunca serin ve kuru bir yerde bir tepsi üzerinde kurutun. 2 gün güneş görmeyen kuru bir yerde saklayınız. Güneşte veya nemli koşullarda saklanırsa, nemi tutar ve çürümeye neden olur.
  5. Rengi bozulmuş veya hastalıklı soğanları atın. Lale soğanları yumuşak ve buruşmuş değil, dolgun ve sert görünmelidir.


Lale Soğanları Nasıl Saklanır?

  1. Her soğanı gazeteye sarın. Soğanları küçük gazete parçalarıyla tek tek sarın. Gazete, ampulleri tutarlı bir sıcaklıkta tutmanın yanı sıra biraz nem depolamaya da yardımcı olur.
  2. Soğanları bir ağ torbaya yerleştirin. Depolanırken havanın akmasına izin verir. Alternatif olarak, soğanları ışıktan uzak tutmak için bir kese kağıdı veya karton kutu kullanabilirsiniz.
  3. Soğanları 12 haftaya kadar karanlık ve kuru bir yerde saklayın. Sıcaklıklar donma noktasının altına düşmediği sürece, bir garaj veya kilerde de saklanabilir. Soğanları ışıktan uzak tutun, aksi halde büyümeye başlarlar. 
  4. Sıcak bir iklimde yaşıyorsanız, lale soğanlarını buzdolabının daha temiz çekmecesinde saklayın. Sıcaklıklar 10 °C altına düşmezse, soğanları buzdolabında soğutmanız gerekebilir. Soğanlar sebzelik çekmecesinde tutun, böylece buzdolabı ışığı üzerlerinde parlamasın.
  5. Lale soğanlarını, soğanın içindeki çiçeği öldürebilecek etilen gazı saldıkları için elma veya diğer meyvelerle birlikte saklamaktan kaçının.
  6. Lale soğanlarının buruşmuş ve küflü olup olmadığını sıklıkla kontrol edin. 
  7. Her 2 haftada bir buruşmuş veya küflü olup olmadığını kontrol edin.
  8. Soğanları ilk dondan önce sonbaharda dikin. Laleler genellikle ilk dondan 6 ila 8 hafta önce ekilir, ancak çiçeklenmeleri için erken ilkbaharda ekilebilir. Soğuk kış aylarınız varsa, soğanları Eylül veya Ekim aylarında ekin. 


Şunlara da göz atın;

  1. Vişne nasıl yetiştirilir?
  2. Patates nasıl ekilir?
  3. Nane nasıl yetiştirilir?
  4. Avokado nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Pilavları: Yılbaşı İçin 35 Nefis Pilav Tarifi
Yılbaşı Aperatifleri: Yılbaşı Sofralarına Özel 52 Pratik Aperatif Tarifi
24 Aralık 2024 Masterchef: 3. Ceketin Sahibi Belli Oldu
2024 Yılında Okurlarımız Tarafından En Çok Okunan 10 Haber
Ruby Çikolatası Nedir, Nasıl Yapılır?
Kış Diyeti: Kışın Kilo Vermek İçin 9 İpucu