Laktoz, galaktoz ve glikoz kombinasyonundan oluşan bir disakkarit şekerdir. Laktoz öncelikle süt ve süt ürünlerinde bulunur. Vücut, erken yaşlarda laktaz adı verilen bir enzim kullanarak anne sütündeki laktozu parçalayabilir ve sindirebilir. Bununla birlikte, bazı insanlar zamanla laktozu sindirme yeteneğini kaybeder. Dünya nüfusunun yaklaşık %75'i bir tür laktoz intoleransına sahiptir. Bazıları düşük laktozlu ya da fermente besinleri sindirebilirken, diğerleri herhangi bir miktarda süt ürünü yedikten sonra sindirim semptomları yaşarlar. Bu durum bazı yan etkileri ile geri dönüş yapar. Karında şişkinlik, hazımsızlık ve daha fazlası gibi sorunlar ortaya çıkartabilir.
Çoğu süt ürünü laktoz içerir, ancak bazıları diğerlerinden daha fazlasını içerir. Geçirdikleri fermantasyon laktoz oranlarında değişikliğe sebep olabilir. Aşağıdaki gıdalar en yüksek düzeyde laktoz içerenlerdir. Ancak alerjiniz ya da intoleransınız varsa bu besinlerden kaçınmalı, kesin sonuç olamk için bir salık kuruluşuna başvurmalısınız.
Süt, tüm süt ürünleri arasında en fazla laktozu içeren besindir. Tam yağlı süt, 1 fincan porsiyon başına yaklaşık 13 gram laktoz içerirken, yağsız süt 12 ila 13 gram arasında içerebilir. Süt, süt ve süt ürünlerinin baş bileşenlerinden biridir. Ancak geçirildiği işleme göre laktoz oranı değişiklik gösterebilir. Eğer laktozsuz beslenmek isterseniz laktozsuz sütü market zincirlerinde kolaylıkla bulabilirsiniz. Peynir, yüksek laktoz içeren kaynaklardan biridir. Ancak peynir türüne göre laktoz içerme miktarında değişiklik olabilir. Eski kaşar, parmesan gibi sert peynirlerde daha az laktoz bulunur. Sebebi peynir yapılırken laktozun çoğunun elimine edilmesidir. Çiğ krema, laktoz oranı yüksek olan diğer bir süt ürünüdür. Krema ile yapılan makarna, muhallebi gibi ürünlerden laktoz intoleransınız varsa kaçınmanız gerekmektedir. Yoğurt, sütten yapılan bir ütün olduğu için laktoz içerir. Ancak sütün fermentasyonu sırasında bir kısım laktoz parçalandığı için görece şekilde diğer süt ürünlerine göre laktoz intoleransı olan bireylerin daha rahat sindirdiği bir besindir. Laktoz intoleransınız daha fazlaysa laktozsuz yoğurt yemeyi tercih edebilirsiniz. Sütlü çikolata, süt veya kremadan daha az laktoz içerirken, yine de yüksek miktarlarda süt içerir. Her zaman etiketi kontrol edin ve ölçülü yiyin. Laktoz intoleransı olan bireyler riske atmak istemezlerse bitter çikolata yemeyi tercih edebilirler. Şunlara da göz atın;