Turpgiller familyasından bir bitki olan lahana, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bağışıklığı güçlendiren bu besin, aynı zamanda hazmı kolaylaştırır. Kilo verme sürecine destek olduğu için, diyet listelerinde de kendine yer bulur. Akne oluşumunu önler. Sinirleri korur, kemiklerin gelişmesine yardımcı olur. Lahana genellikle haşlama usulüyle pişirilir. Ancak haşlama esnasında ortama yoğun ve kötü bir koku bırakır. Peki, lahana nasıl haşlanır? İşte, lahana haşlama teknikleri:
Lahana Çeşitleri Nelerdir?
Beyaz lahana en çok kullanılan lahana çeşididir. Ancak yemek yapımında kullanılan başka lahana çeşitleri de mevcuttur.
- Beyaz lahana: Yemek yapımında en çok kullanılan türdür. İçi beyaz, dışı ise yeşildir. Piştiğinde tatlı bir lezzeti olur. Pişirme esnasında lezzetini korumak için ekstra dikkatli davranmak gerekir.
- Karalahana: Yumuşak ve kırışık bir görünüme sahip olan karalahana, koyu yeşil kısımlara ve beyaz damarlara sahiptir. Lif bakımından zengindir. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde sık sık tüketilir.
- Kırmızı lahana: Koyu kırmızı ve mor yaprakları olan bu lahana, beyaz lahanaya göre daha derin bir tada sahiptir. Genellikle turşu yapımında kullanılır.
- Çin lahanası: Biberli ve keskin bir tada sahiptir. Pişirildiğinde yaprakları yumuşasa da, sap kısımları gevrek kalır. Diğer lahanalara göre oldukça suludur.
Bütün Lahana Nasıl Haşlanır?
- Öncelikle lahananın ortasındaki birleşme kısmını bıçakla çıkartın.
- Eğer dış yaprakları çok büyükse, dikkatlice çıkartarak boyutunu küçültün.
- Lahananın dışındaki sararmış yaprakları da çıkartın.
- Su hafifçe kaynamaya başladığında lahanayı içerisine ekleyin.
- Lahananın ilk olarak dış yaprakları pişer. Bu yüzden lahanayı sık sık çevirin.
- Lahana pişerken içerisine kesinlikle tuz atmayın.
- Lahanayı sıcak suda pişirdikten sonra çıkartın ve hemen soğuk suyun içerisine alın.
Dilimlenmiş Lahana Nasıl Haşlanır?
- Öncelikle lahananın dışındaki yaprakları göbek kısmından soyun ve çıkartın.
- Solgun ve sararmış yaprakları mutlaka ayıklayın.
- Lahananın bütününü soğuk su altında güzelce durulayın.
- Daha iyi temizlenmesi için, 30 dakika tuzlu suda bekletebilir, ardından bol suyla durulayabilirsiniz.
- Lahanayı uzun ince parçalar halinde veya elma dilim şeklinde dilimleyin.
- Lahananın orta kısmını ya da gövdesini kesip atın.
- Bir tencereye su doldurun. (Mümkünse et suyu veya sebze suyu) Suyu orta ateşte kaynatın.
- Su kaynamaya başladığında içerisine dilimlenmiş lahanaları ekleyin ve ağır ateşte pişmeye bırakın.
- İnce kıyılmış lahana 5-10 dakika, elma dilim lahana ise yaklaşık 10-15 dakika içinde pişecektir.
- Lahana yumuşayıp pişmeye başladığında tencereden çıkartın ve kevgir yardımıyla süzün.
Lahananın Kötü Kokusu Nasıl Giderilir?
- Lahananın kötü kokusunu gidermek için, haşlama suyuna elma kabukları ekleyebilirsiniz.
- Elma kabukları yerine 10 ml sirke eklemek de, kötü kokuyu bastırır.
- Lahananın kokusunu gidermek için kullanılan yöntemlerden biri de ekmek parçalarıdır. Ekmek parçalarını tülbente sarıp kaynar suyun içerisine ekleyerek kokunun mutfağa yayılmasını önleyebilirsiniz.
Lahana Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Lahana alırken, dış yaprakları taze, yeşilimsi beyaz olanlarını seçin.
- Buzdolabının sebze bölümünde 4-5 gün tazeliğini kaybetmeden bekletebilirsiniz.
- Lahananın vitamin kaybına uğramaması için elinizle doğrayın.
Şunlara da göz atın;
- Lahananın faydaları nelerdir?
- Lahanalı tarifler
- Kırmızı lahana nasıl pişirilir?
- Lahana nasıl temizlenir?
- Lahana nasıl kesilir?