Kuzu eti, en sağlıklı ve en çok tercih edilen kırmızı et çeşitlerinden biridir. Kuzunun but, kaburga, sırt, incik gibi farklı bölümlerinden birbirinden lezzetli yemekler yapılabilir. Kuzu etinin bazı bölümleri çok yumuşak iken, bazı bölümleri sert olabilir. Bu yüzden kullanılacak bölüme göre pişirme yöntemi seçilmelidir. Kuzu etinin pişirilmeden önce marine edilmesi ve taze bir şekilde tüketilmesi yumuşak kıvamda olmasını sağlar. Kuzu etiyle ne yemek yapacağınıza geçmeden önce, kuzu eti parçalama yöntemlerini izleyebilirsiniz.
Kuzu karski, hayvanın sırt kısmından çıkarılan ete verilen isimdir. Patates, soğan, domates gibi sebzelerle fırında pişirilir. Kekik ve zeytinyağı ile marine edilen bu et, fırında ortalama 2 saat kadar pişirilir.
Kuzu gerdan, tuz, sarımsak ve biberiye ile hazırlanan bu yemek, kalabalık sofralar için idealdir. Fırın buharında 4 saatte pişirilen gerdan eti, sade bir şekilde sunulabilir.
Zeytinyağı, sarımsak ve kekik ile marine edilen kuzu omuz, airfryer'da 2 buçuk saat pişirilir. Lezzetini artırmak için yanına arpacık soğan, baby havuç ve kuşkonmaz ekleyebilirsiniz.
Şef Mesut Çıvgın'ın özel tariflerinden biri olan kuzu ikilisi, kemikli kuzu kol ve kuzu pirzoladan oluşur. Pişirme süresi uzun olan bu tarif, naneli bulgur pilavı yatağında sunulur. Şık görünümü ile davet sofraları için idealdir.
Kuzu kol, havuç, patates ve tereyağı ile hazırlanan kuzu tandır, dövme buğday ve nohut ile hazırlanan keşkek eşliğinde sunulur. Kuzu etinin pişirme süresi yaklaşık 3 saattir.
Kuzu ciğerinin baharatlarla marine edilmesiyle hazırlanan bu kebap, etin şişe dizilerek ızgarada pişirilmesiyle hazırlanır. Yanında lavaş ve maydanoz salatası ile birlikte sunulur.
Kıyma, iri doğranmış kuzu eti ve pirinç ile hazırlanan et mansaf, Lübnan mutfağından yayılan lezzetlerden biridir. Antep fıstığı ve çam fıstığı ile zenginleştirebilirsiniz.
Kalye ismiyle bilinen ve Osmanlı mutfağında yapılan bu yemek, kuşbaşı kuzu eti, nar ekşisi, nar taneleri, bal ve sarımsak ile hazırlanır. Güveçte pişirilmesi önerilir.
Kuzu sırtı, karides, soya sosu ve sriracha sosu ile hazırlanan gömeç, Şef Mehmet Yalçınkaya'nın füzyon mutfağına kattığı lezzetlerden biridir. Çıtır pırasa garnitürü ile birlikte sunulur.
Kuzu eti, ayva, tereyağı, badem sütü ve kaşar peyniri ile hazırlanan bu tarif, farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir. Ortalama 1 saat 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Kuzu incik, kuzu etinin en çok tercih edilen bölümlerinden biridir. Düdüklü tencerede pişirilen kuzu incik, patlıcanlı beğendi yatağında sunulur. Havuç, soğan gibi malzemelerle renk katılır.
Kuzu kol, soğan, sarımsak, havuç, pancar, bezelye ve ısırgan otu ile hazırlanan bu yemek, şık görünümü ve lezzetiyle özel günlerde sunabileceğiniz lezzetlerden biridir.
Kuzu etini çorba yapımında kullanmak isteyenler için de bir önerimiz var. Kuzu gerdanı, et suyu, nohut ve buğday ile hazırlanan terbiyeli çorbayı, özellikle kış aylarında tüketebilirsiniz.
Kuzu uykuluklarının kereviz sapı ve havuç ile zenginleştirilmesiyle hazırlanan bu yemek, ev yapımı pide hamuru ile birlikte sunulur. Uykuluklar haşlandıktan sonra sotelenir, ardından fırında pişirilir.
Kuzu etinin soğan suyunda marine edilmesi ile hazırlanan bu yemek, marul salatası eşliğinde sunulur. Marine edilen etler, çöp şişlere geçirilir ve ızgarada ortalama 30 dakika pişirilir.
Çömlek kebabı, kuşbaşı şeklinde doğranmış kuzu kol, kuyruk yağı, domates, biber ve soğan ile hazırlanır. Malzemeler çömleğe doldurulduktan sonra fırında 3 saat pişirilir. Ardından çömlek kırılarak servis edilir.
Kestane, kuzu eti, un ve zerdeçal ile hazırlanan bu yemek, özellikle yöresel bölgelerde tercih edilir. Yanında bulgur pilavı hazırlayarak zengin bir menü oluşturabilirsiniz.
Kuzu bonfile ile hazırlanan bonfile, kuzunun zeytinyağı, bal, yoğurt, salça ve soğan suyu ile marine edilmesiyle lezzetlendirilir. Et, tavada mühürlenerek arkalı önlü olacak şekilde pişirilir ve servis edilir.
Zeytinyağı, sarımsak ve kekik ile marine edilen kuzu pirzola, yapışmaz tavada ortalama 10-15 dakika pişirilir. Ispanak ve patatesle hazırlanan püre, servis tabağına yatak olarak eklenir. Üzerine pirzolalar ilave edilerek servis edilir.
Kuzu gömleğinin tezgahta açılıp, ciğer, fıstık ve kuş üzümlü iç pilav ile doldurulmasıyla hazırlanan bu yemek, farklı dolmalar denemek isteyenler için idealdir. Fırında pişirme süresi 1-2 saat aralığındadır.
Kuzu sırtının pazı ile doldurulmasıyla hazırlanan bu yemek, yalnızca 5 malzemeden oluşur. Rulo şeklinde sarılan kuzu sırtı, fırında 10 dakika pişirildikten sonra dilimlenerek servis edilir.
Kuzu etine yakışan lezzetlerden biri de portakaldır. Portakal, mısır, maydanoz sapı ve kereviz sapı ile hazırlanan kuzu tandırı, tırnak pide eşliğinde servis edebilirsiniz.
Karnabahar sevmeyenleri bile kendine hayran bırakan bu yemek, kuzunun kol bölümünden oluşur. Lokum gibi yumuşacık kıvamıyla özel günlerde sunabileceğiniz tariflerden biridir.
Kuzu ciğerinin sarımsak, biber ve domates ile birlikte kavrulmasıyla hazırlanan bu yemek, özellikle Adana'da çok sevilir. Aroma katmak için, limon suyu veya portakal suyu ilave edebilirsiniz.
Arpacık soğan, sıcak su ve kuzu eti ile hazırlanan yahni, Osmanlı'dan günümüze kadar uzanan tariflerden biridir. Yöreden yöreye göre farklı çeşitlerde hazırlanır. İsteğe göre havuç ve patates ekleyerek zenginleştirebilirsiniz.
Kuzu etinin domates ve soğanla kavrulmasıyla hazırlanan hünkar beğendi, Türk mutfağının en sevilen tariflerinden biridir. Yapımında közlenmiş patlıcan beğendisi ve kemiksiz kuzu budu kullanılır.
Kasaplarda şişe takılmış bir biçimde satılan kuzu madalyon, zeytinyağı ile marine edilir. Ardından yüksek sıcaklıkta mühürlenir ve köri ile soslanarak servis edilir.
Kuzu kaburganın yoğurt, zeytinyağı ve salçalı sosla zenginleştirilmesiyle hazırlanan bu yemek, özellikle bayram sofralarında tercih edilir. Patates püresi yatağında sunabilirsiniz.
Kuzu külbastı, etin zeytinyağı, kekik, deniz tuzu, sarımsak ve karabiberle marine edilmesiyle hazırlanır. 1 saat dinlendirilen et, ortalama 10 dakika tavada mühürlendikten sonra servis edilir.
Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan karnıyarığı, kıyma yerine kuşbaşı kuzu eti ile hazırlamaya ne dersiniz? Fırında 30 dakikalık pişirme süresinin ardından servis edebilirsiniz.
Düdüklü tencerede 25 dakika haşlanan kuzu etini, maden suyunda pişirdikten sonra pirinç pilavı ile birlikte sunabilirsiniz. Yemeğinizi sevdiğiniz baharatlarla zenginleştirebilirsiniz.
Sirkeli sosla marine edilen kuzu şişi, fırında 25 dakika pişirin. Havuç, biber, kabak ve fesleğen ile zenginleştirilen kuskusu, servis tabağına alın. Üzerine pişirdiğiniz kuzu şişleri ekleyerek servis edin.
Kuzu eti, patates, havuç soğan, adaçayı yaprağı, defne yaprağı, biberiye yaprağı ve kekik dalı ile hazırlanan kuzu rosto, en aromatik tariflerden biridir. Fırında yaklaşık 50 dakika pişirilir.
Şevket-i bostan özellikle Ege mutfağında tüketilen bir bitkidir. Kuzu eti ile zenginleştirilen şevketi bostanı, terbiye hazırlayarak lezzetlendirebilirsiniz.
Gaziantep yöresi ile özdeşleşen şiveydiz, kuşbaşı kuzu eti, nohut ve yoğurt ile hazırlanır. Terbiye ile zenginleştirilen bu yemek, tereyağlı naneli sosla birlikte sunulur.
Barbunya fasulyesinin kuzu eti ile zenginleştirilmesiyle hazırlanan bu yemek, akşam için sulu yemek hazırlamak isteyenlere önerilir. Üzerine kekik dalı ekleyebilirsiniz.
Kuzu eti, arpacık soğan, kuyruk yağı, nar pekmezi ve maydanoz ile hazırlanan tas kebabı, yöresel lezzetlerden biridir. Yapımında mutlaka arpacık soğan kullanmanız gerekir.
Enginar, tereyağı, kuzu eti, limon suyu ve dereotu ile hazırlanan bu yemek, enginar sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak niteliktedir.
Kuzu döşün kıyma şeklinde çekilmesi ile hazırlanan bu hamburger, dışarıda yediklerinizi aratmayacak lezzettedir. Turşu, cheddar peyniri ve soslarla zenginleştirebilirsiniz.
Ayvanın kuzu eti, çam fıstığı, yenibahar ve kuş üzümü ile zenginleştirilmesiyle hazırlanan bu dolma, fırında ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Osmanlı mutfağından miras kalan mutancana, kuzu kuşbaşı, badem, kuru kayısı, kuru incir, mürdüm eriği, bal ve sumak ile hazırlanır. Kuzu mutancanayı defterinize kaydetmeyi unutmayın.
Şunlara da göz atın;