Kuşkonmaz Temizleme ve Pişirme Teknikleri
Kuşkonmaz nasıl temizlenir? Kuşkonmazın faydaları nelerdir? Kuşkonmaz nasıl pişirilir? İşte, vitamin deposu olarak bilinen kuşkonmazı temizleme ve pişirme yöntemleri:

Potasyum, fosfor ve kükürt açısından çok zengin olan kuşkonmaz, ılıman iklim bitkisidir. Ülkemizde genellikle Ege Bölgesi’nde yetişen kuşkonmaz bitkisi yeşil, mor ve beyaz renklerde bulunur. Ayrıca lif açısından da çok zengin olan kuşkonmazın 200 gramında sadece 44 kalori bulunmaktadır ve diyet yapanlar için de bulunmaz bir yiyecektir. Bu güzel bitki, Türkiye’nin çeşitli yörelerinde farklı adlarla anılır. Bunlardan bazıları; keme dikeni, kedirgen, dilfilcan, tilkişen, ayrelli, tilki kuyruğudur.

Kuşkonmaz Nasıl Seçilir?

Kuşkonmaz seçerken dikkat edilmesi gereken noktaların ilki; kuşkonmaz yapraklarının açılmamış olmasıdır. Kuşkonmazlar diğer sebzeler kadar uzun süre saklanmamalıdır, en kısa sürede tüketilmelidir. Taze kuşkonmazlar, kullanılacağı zamana kadar ıslak olarak muhafaza edilmelidir. Kuşkonmazları dondurarak da saklayabilirsiniz. Ancak formunun bozulmaması için pişirmeden önce çözdürmemeye özen gösterilmelidir. Kuşkonmazı aldıktan sonra aynı gün kullanmayacaksanız, dibinden biraz keserek, soğuk su dolu bir kaba dik olarak yerleştirin. Ayrıca daha uzun muhafaza edebilmek için filizleri havluya veya kuru bir kurulama bezine sarın. Ardından plastik poşete yerleştirerek, buzdolabının sebze bölümünde en fazla 5 gün olmak üzere saklayın.

Kuşkonmaz Pişirme Teknikleri

Özellikle et ve tavuk yemekleri ile oldukça sık tüketilir. Kahvaltılarınızda omletlerin içine bu leziz bitkiyi ekleyebilir ve farklı bir lezzet elde edebilirsiniz. Başka bir lezzet olarak da kuşkonmazın üstünde yer alan odunsu kısımları elinizle temizleyerek, geriye kalan yumuşak kısımlarını yıkayıp kuşkonmazı elinizle küçük parçalara ayırın. İsteğe göre dilediğiniz yeşilliklerle kavurun ve üzerine yumurta kırın. Baharat da ekleyerek bu şekilde servise sunun. Eğer haşlayarak tüketmeyi tercih ederseniz haşlama süresi 2-3 dakikadır, cinsine göre en fazla 7 dakika haşlanabilir. Kuşkonmaz bol tuzlu ve kaynar suda haşlanmalıdır. Haşlanan kuşkonmazı sudan alıp soğuk suya koyun. Soğuk suda 2 dakika tutmanız yeterli olacaktır. Bu hazırlama tekniklerinin yanı sıra, kuşkonmazı çiğ de tüketebilirsiniz. Ayrıca 5 dakika boyunca peynir ile fırınlayarak da hazırlayıp, tüketebilirsiniz.

Kuşkonmaz Nasıl Temizlenir?

  1. İlk olarak kuşkonmaz saplarını 3 cm kesin.
  2. Kuşkonmazın üzerinde bulunan minik dikenleri bıçakla kesin. Dilerseniz, bıçağın sırtını da kullanabilirsiniz.
  3. Pişirme işlemini kolaylaştırmak için, kök kısmında bulunan kalınlıkları sebze soyacağı ile soyabilirsiniz.
  4. Kuşkonmaz nemli ve taze görünüyorsa, pişirmeye uygun bir hale gelmiş demektir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kuşkonmazlı tarifler
  2. Kuşkonmaz nasıl saklanır?
  3. Kuşkonmaz nasıl yetiştirilir?
  4. Kuşkonmazın faydaları nelerdir?
  5. Çiğ kuşkonmaz yenir mi?

Haber Kategorileri

Kesim Teknikleri Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler