Kuruyemiş Tüketmek Neye İyi Gelir?
Kuruyemiş çok popüler bir besindir. Lezzetli, kullanışlı ve ketodan vegana kadar her türlü diyette tüketilebilirler. Sizler için kuruyemiş tüketmek neye iyi gelir anlattık. İşte, kuruyemiş tüketmek neye iyi gelir:

Kuruyemiş çok popüler bir besindir. Lezzetli, kullanışlı ve ketodan vegana kadar her türlü diyette tüketilebilirler. Yağ oranı yüksek olmasına rağmen, bir dizi etkileyici sağlık ve kiloya olumlu etkileri vardır. İşte, kuruyemiş tüketmek neye iyi gelir:


Kuruyemiş Nedir?

Kuruyemişler, yemek pişirmede yaygın olarak kullanılan veya kendi başlarına atıştırmalık olarak yenen tohum çekirdekleridir. Yağ ve kalorileri yüksektir. İçerideki çekirdeği serbest bırakmak için genellikle kırılması gereken sert, yenmez bir dış kabuk içerirler. Genellikle mağazalarda ya da kuruyemişçilerde kabuksuz ve yemeye hazır halde satılır. İşte, en sık tüketilen kuruyemiş türleri şu şekildedir;

  1. Badem
  2. Leblebi
  3. Brezilya Cevizi
  4. Kaju
  5. Fındıklar
  6. Macadamia Fıstığı
  7. Cevizler
  8. Çam Fıstığı
  9. Antep Fıstığı
  10. Ceviz

Yer fıstığı teknik olarak bezelye ve fasulye gibi baklagiller olsa da, benzer beslenme profilleri ve özellikleri nedeniyle genellikle kuruyemiş olarak sınıflandırılır.

Besin Değerleri Açısından Yüksektir

Kuruyemişler son derece besleyicidir. 28 gram karışık kuruyemiş aşağıdaki besin değerlerini içerir;

  1. Kalori: 173
  2. Protein: 5 gram
  3. Yağ: 16 gram, 9 gram tekli doymamış yağ dahil
  4. Karbonhidrat: 6 gram
  5. Lif: 3 gram
  6. E Vitamini: önerilen tüketim miktarının %12'si
  7. Magnezyum: : önerilen tüketim miktarının %16'sı
  8. Fosfor: önerilen tüketim miktarının %13'ü
  9. Bakır: önerilen tüketim miktarının %23'ü
  10. Manganez: önerilen tüketim miktarının %26'sı
  11. Selenyum: : önerilen tüketim miktarının %56'sı

Bazı kuruyemişler bazı besinlerde diğerlerinden daha yüksektir. Kuruyemişlerin karbonhidrat içeriği oldukça değişkendir. Fındık, macadamia fıstığı ve Brezilya fıstığı porsiyon başına 2 gramdan daha az sindirilebilir karbonhidrat içerirken, kaju porsiyon başına neredeyse 8 sindirilebilir karbonhidrat içerir.


Antioksidanlarla Dolu

Kuruyemişler antioksidan güç merkezleridir. Kuruyemişlerdeki polifenoller de dahil olmak üzere antioksidanlar, hücre hasarına neden olabilecek ve hastalık riskini artırabilecek kararsız moleküller olan serbest radikalleri nötralize ederek oksidatif stresle savaşabilir. Bir çalışma, cevizlerin serbest radikallerle savaşma kapasitesinin balıktan daha fazla olduğunu buldu. Araştırmalar, ceviz ve bademdeki antioksidanların, hücrelerinizdeki hassas yağların oksidasyondan zarar görmesini engelleyebileceğini gösteriyor.

Kilo Kaybına Yardımcı Olabilir

Yüksek kalorili bir yiyecek olarak kabul edilmelerine rağmen, araştırmalar kuruyemişlerin kilo vermenize yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Kuruyemişlerin kilo alımına katkıda bulunmak yerine kilo kaybını teşvik ettiği gösterilmiştir. Birkaç araştırma, vücudunuzun kuruyemişlerdeki tüm kalorileri emmediğini gösteriyor.


Kolesterol ve Trigliseritleri Düşürebilir

Kuruyemişlerin kolesterol ve trigliserit seviyeleri üzerinde etkileyici etkileri vardır. Antep fıstığının obez ve diyabetli kişilerde trigliseritleri düşürdüğü gösterilmiştir. Obez kişilerde yapılan 12 haftalık bir çalışmada, antep fıstığı yiyenlerin trigliserit seviyeleri kontrol grubuna göre yaklaşık %33 daha düşüktü. Kuruyemişlerin kolesterol düşürücü gücü, yüksek tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri içeriğinden kaynaklanıyor olabilir. Kuruyemişler, “iyi” HDL kolesterol seviyelerini artırırken, toplam ve “kötü” LDL kolesterol ve trigliseritleri düşürmeye yardımcı olabilir.

Tip 2 Diyabet ve Metabolik Sendrom İçin Faydalıdır

Tip 2 diyabet, dünya çapında yüz milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir hastalıktır. Metabolik sendrom, kalp hastalığı, felç ve tip 2 diyabet riskinizi artırabilecek bir grup risk faktörünü ifade eder. Bu nedenle, tip 2 diyabet ve metabolik sendrom güçlü bir şekilde bağlantılıdır. İlginç bir şekilde kuruyemiş, metabolik sendromlu ve tip 2 diyabetli kişiler için en iyi yiyeceklerden biri olabilir. Öncelikle, karbonhidratları düşüktür ve kan şekerini fazla yükseltmezler. Bu nedenle, yüksek karbonhidratlı gıdalar yerine kuruyemiş kullanmak, kan şekeri seviyelerinin düşmesine yol açmalıdır.


Enflamasyonu Azaltabilir

Kuruyemişlerin güçlü anti-inflamatuar özellikleri vardır. Enflamasyon, vücudunuzun kendini yaralanma, bakteri ve diğer potansiyel olarak zararlı patojenlerden koruma yöntemidir. Bununla birlikte, kronik, uzun süreli iltihaplanma organlara zarar verebilir ve hastalık riskini artırabilir. Araştırmalar, kuruyemiş yemenin iltihabı azaltabileceğini ve sağlıklı yaşlanmayı teşvik edebileceğini gösteriyor. Benzer şekilde, antep fıstığı, Brezilya fıstığı, ceviz ve badem gibi bazı kuruyemişlerin sağlıklı insanlarda ve diyabet ve böbrek hastalığı gibi ciddi rahatsızlıkları olanlarda iltihapla savaştığı bulunmuştur.

Lif Açısından Yüksektir

Lif, birçok sağlık yararı sağlar. Vücudunuz lifi sindiremezken, kolonunuzda yaşayan bakteriler yapabilir. Birçok lif türü, sağlıklı bağırsak bakterileriniz için prebiyotik veya besin işlevi görür. Bağırsak bakterileriniz daha sonra lifi fermente eder ve onu faydalı kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürür. Bağırsak sağlığını iyileştirme ve diyabet ve obezite riskinizi azaltma dahil olmak üzere güçlü faydaları vardır. Ayrıca, lif tok hissetmenize yardımcı olur ve öğünlerden aldığınız kalori miktarını azaltır. Bir çalışma, günlük lif alımını 18'den 36 grama çıkarmanın, 130'a kadar daha az kalori emilmesiyle sonuçlanabileceğini öne sürüyor. Aşağıda bazı kuruyemişlerin lif içerikleri vardır;

  1. Badem: 3.5 gram
  2. Antep fıstığı: 2.9 gram
  3. Fındık: 2.9 gram
  4. Cevizler: 2.9 gram
  5. Fıstık: 2.6 gram
  6. Makadamia: 2.4 gram
  7. Brezilya fıstığı: 2.1 gram


Kalp Krizi ve İnme Riskinizi Azaltabilir

Kuruyemişler kalbiniz için son derece iyidir. Birkaç araştırma, kuruyemişlerin kolesterol düzeyleri, "kötü" LDL partikül boyutu, arter işlevi ve iltihaplanmaya olan yararları nedeniyle kalp hastalığı ve felç riskini azaltmaya yardımcı olduğunu öne sürüyor. Araştırmalar, küçük, yoğun LDL parçacıklarının kalp hastalığı riskini daha büyük LDL parçacıklarından daha fazla artırabileceğini buldu.


Şunlara da göz atın,

  1. Kuruyemişlerin sağlığa faydaları nelerdir?
  2. Kuruyemişler kilo aldırır mı?
  3. Kuruyemişli tarifler
  4. Kuruyemişler nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı