Kurban eti, taze et olduğu için normalde hazır aldığınız etlere göre daha yoğun bir kokuya sahiptir. Bu kokunun yoğunluğu et seven kişilerin bile et yiyememesine neden olur. Etin kokusunun tüm eve sinmesi ise, daha da kötü bir durumdur. Bayram sofralarında hem kendinizin, hem de misafirlerinizin et kokusundan nasibini almaması için yapabileceğiniz birkaç önerimiz var. Et kokusu nasıl giderilir diye merak edenler için, kolay püf noktalarını yazımızda derledik. İşte, kurban etinin kokusunu gidermek için yapmanız gerekenler:
Kurban eti kokusunun çıkması için, pişirmeden önce mutlaka 1 gün dinlendirmeniz gerekir. Ek olarak marine sosunda bekletmek de kokunun azalmasını sağlayacaktır. Pişireceğiniz sosu en az 2 saat marine sosuyla birlikte buzdolabında dinlendirin.
Kurban eti kokusunu gidermek için en etkili yöntem, defne yaprağıdır. Özellikle fırınlamayı düşünüyorsanız, tepsinin içerisine 2 adet defne yaprağı yerleştirebilirsiniz. Eğer tavada pişirecekseniz, eti marine ederken üzerine defne yaprağı yerleştirin ve bu şekilde bekletin. Defne yaprağı, etteki kokuların giderilmesini sağlar.
Eti haşlayacaksanız, tencerenin içerisine 1 adet çubuk tarçın atın. Eğer eti tavada veya fırında pişirecekseniz, yarım çay kaşığı tarçın eklemek, kokunun giderilmesini sağlar.
Tencere veya fırın tepsisinin içerisine limon kabuğu koymak, kurban eti kokusunu büyük ölçüde yok eder. Ancak limon kabuğunda hiç beyaz kısım olmamalıdır. Beyazlıklar, ete acı bir tat verebilir.
Keskin kokulu bir baharat olan kekik, eti kokusunu bastırır ve yemeklere lezzet verir. Taze kekiği etin üzerine ekleyip pişirerek kokuları yok edebilirsiniz.
Biberiye de et yapımında kullanımın baharatlardan biridir. Biberiye dallarını doğrudan pişirme aşamasında etin üzerine ekleyebilir veya marine sosunun içerisine karıştırabilirsiniz.
Tüm bu yöntemler eldeki et kokusunu çıkarmak için çok etkilidir. Elinizde koku oluşumunu önlemek için, etleri keserken eldiven kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;