Kurban Eti Nasıl Pişirilir? En Pratik 7 İpucu
Kurban eti nasıl pişirilir? Kurban eti fırında mı pişirilir, tencerede mi? İşte, tavada, ızgarada, fırında kurban eti pişirme teknikleri ve kurban eti pişirirken dikkat edilmesi gereken 7 püf noktası:

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, kurban etinin nasıl pişirilmesi gerektiği herkes tarafından merak edilmeye başladı. Kurban eti, diğer etlere göre daha taze ve daha sert olduğu için, pişirme esnasında dikkat etmek gerekir. Eti lokum kıvamına getirebilmek için, pişirme aşamasından önce bazı işlemlerden geçirebilirsiniz. Ayrıca kullanacağınız pişirme tekniği ve pişirme süresi de son derece önemlidir. İşte, kurban eti pişirme yöntemleri ve dikkat edilmesi gerekenler:

Kurban Eti Pişirirken Nelere Dikkat Edilmeli?

  1. Kurban eti mutlaka dinlendirilmelidir.

Kurban eti kesilir kesilmez tüketilmemelidir. Bu hem lezzet, hem de sağlık açısından sakıncalıdır. Kesim esnasında kurbanın eti sertleşir. Dinlendirildikçe yumuşar. Dinlendirdiğiniz yerin serin ve güneş görmeyen bir yer olmasına dikkat etmeniz gerekir.

  1. Et kendi yağında pişmeli.

Et, başlı başına kolesterolü yüksekten bir besindir. Ete ekstra yağ koymak sağlık açısından olumsuzdur. Bu yüzden kurban eti mutlaka kendi yağında pişirilmeli, fazladan yağ eklenmemelidir.

  1. Doğru sıcaklıkta pişirilmelidir.

Eğer etinizi mühürleyecekseniz ilk başta yüksek ateş kullanabilirsiniz. İşe ilk başta tencereyi ısıtmakla başlamanız gerekir. Yüksek ateşten sonra ateşin seviyesi kısığa alınmalı, et yavaş yavaş pişirilmelidir. Etin gereğinden fazla pişirilmesi de zararlıdır.

  1. Aromatik sebzelerden faydalanabilirsiniz.

Eti pişirmeye başladıktan sonra içine soğan, sarımsak, havuç, biberiye gibi aroma veren sebzeler ekleyebilirsiniz.

  1. Baharatlar pişmeye yakın eklenmeli.

Baharatları erken eklemek yanmasına, geç eklemek ise baharat tadının ete geçmemesine neden olur. Bu yüzden et pişmeye yakınken baharat ve tuz ilave edilmelidir.

  1. Pişirme esnasında etler delinmemelidir.

Pişirme esnasında eti maşa veya spatula yardımıyla çevirebilirsiniz. Eğer çatal veya bıçak kullanırsanız et delinir ve içindeki suyu dışarı akar. Bu da yemeğinizin kuru olmasına sebep olur.

  1. Et piştikten sonra da dinlendirilmelidir.

Eti pişirdikten sonra 3-4 dakika daha dinlendirerek daha lezzetli ve sulu olmasını sağlayabilirsiniz.

Kemikli Kurban Eti Nasıl Pişirilir?

  1. Kemikli eti pişirmeden önce yarım saat suda bekletmeniz gerekir. Böylece içindeki kan çıkacak ve temizlenecektir.
  2. Suyunu süzdükten sonra farklı bir tencereye aktarıp üzerine su ilave ederek haşlayabilirsiniz.
  3. Haşlama süresi etin büyüklüğüne göre 1-2 saat arasında değişebilir.
  4. Kemikli eti haşlama esnasında suyun üzerinde tortular oluşabilir. Bu tortuları kaşık yardımıyla alıp atabilirsiniz. 
  5. Haşlama suyunu pilav ve makarnalarınıza lezzet katmak için buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.


Kurban Eti Düdüklü Tencerede Nasıl Pişirilir?

  1. Düdüklü tencere, pişirme süresini kısaltan ve mutfaklarda sık sık kullanılan bir eşyadır.
  2. Eti düdüklüde pişirirken içine çok az yağ ekleyin.
  3. Yağ ısındıktan sonra içine etleri aktarın. İsteğe göre sevdiğiniz sebzeleri etin üzerine ilave edin.
  4. Baharat ve suyunu ekledikten sonra pişmeye bırakın.
  5. Pişirme işlemini kısık ateşte olmalıdır. Pişirdikten sonra dinlenmesi için 5 dakika bekleyebilirsiniz.


Kurban Eti Fırında Nasıl Pişirilir?

  1. Pişireceğiniz ete göre bu durum değişiklik gösterir. Koyun, keçi ve dana eti fırında kolayca pişer.
  2. Öncelikle eti fırın kabına alıp üzerine baharat ve tuz eklemeniz gerekir.
  3. Etin üzeri folyo ile kapatılmalıdır.
  4. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında ortalama 30-35 dakika pişirebilirsiniz. Pişirme işleminin son 10 dakikasında etin üzerini açmayı unutmayın.

Kurban Eti Izgarada Nasıl Pişirilir?

  1. Eğer pişirmek için ızgara yöntemini kullanacaksanız, mutlaka yumuşak etleri tercih etin.
  2. Mangalın ısısını çok yükseltmeyin. Et ve ateş arasında belli bir mesafe bırakın.
  3. Marine ettiğiniz etleri önlü arkalı bir şekilde pişirdikten sonra servis edebilirsiniz.


Kurban Eti Tavada Nasıl Pişirilir?

  1. Pişireceğiniz eti kuşbaşı şeklinde doğrayın.
  2. Etleri orta boyuttaki tavaya alın. Etler suyunu salmaya başlayınca, az miktarda yağ ilavesi yapabilirsiniz.
  3. Üzerine doğranmış sarımsak ve soğanları ekleyin. Etler suyunu çekene kadar tüm malzemeyi pişirin.
  4. Etler lokum kıvamına geldiğinde baharat ve tuzunu ekleyerek ocaktan alın.

Buzluktaki Kurban Eti Nasıl Pişirilir?

  1. Öncelikle pişireceğiniz kurban etini 1-2 saat önce buzluktan çıkartın ve çözülmesini bekleyin.
  2. İlk yarım saat buzdolabında, ardından oda sıcaklığında bekletin.
  3. Çözülen eti düdüklü tencerede veya fırında kolayca pişirebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Kurban eti nasıl saklanır?
  2. Kurban Bayramına özel et yemekleri
  3. Dana etli yemek tarifleri
  4. Kuzu eti nasıl pişirilir?
  5. Kuzu incik nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri