Kurbağa, derelerde, göllerde, bataklıklarda yaygın olarak bulunabilen, sıçramaya ve yüzmeye elverişli olan, yumurtayla üreyen, karada sıçrayarak yürüyen, suda ise iyi yüzen küçük hayvanlardır. Genellikle yeşil renkli olsa da, farklı türleri de mevcuttur. Kurbağa, ülkemizde neredeyse hiç tüketilmeyen bir canlıdır. Ancak toplanan kurbağaların Fransa ve Avrupa ülkelerine ihracatı uzun süredir yapılmaktadır.
Kurbağa Yenir Mi?
Kurbağa bacağı, Çin ve Fransız mutfağının sevilen tatlarından biridir. Yenilebilir kurbağa bacakları, Kamboçya, Vietnam, Tayland, Kore, İtalya, Portekiz, İspanya, Arnavutluk gibi dünyanın birçok bölgesinde tüketilir. 2014 yılı itibariyle dünyanın en büyük kurbağa bacağı ihracatçısı, Endonezya'dır. Buna ek olarak Amerika, Güney Afrika, Romanya, Kuzeybatı Yunanistan, Slovenya gibi ülkelerde de kurbağa bacağı tüketimi günden güne yaygın bir hale gelmiştir. Kurbağanın, yalnızca bacak kısımları tüketilmeye uygundur. Kurbağa etinin genellikle tavuk ve balık arasında bir lezzete sahip olduğu söylenmektedir.
Kurbağa Eti Yiyen Ülkeler
- Fransa: Kurbağa bacağı, özellikle Dombes bölgesinde bulunan geleneksel lezzetlerden biridir ve baget dilimleri ile birlikte sunulur. Fransız mutfağında her yıl ortalama 4.000 ton kurbağa bacağı tüketilmektedir.
- Çin: Çin mutfağında kurbağa bacakları genellikle hafif baharatlarla karıştırılır ve tavada kızartılır. Kanton mutfağında popüler bir yemektir.
- Endonezya: Endonezya, her yıl Belçika, Fransa ve Lüksemburg'a 5.000 tondan fazla kurbağa eti ihraç etmektedir. Bu mutfakta kurbağa bacakları genellikle çorba yapımında kullanılır.
- İtalya: Kurbağalar, İtalya'nın kuzey kesiminde yaygın bir besindir. Bu bölgelerde kurbağalar, eski mutfak geleneklerinin bir parçasıdır.
- Slovenya: Özellikle Doğu Slovenya da popülerdir. Slovenya kıyısındaki çok sayıda restoranda servis edilirler.
- Hırvatistan: Özellikle ülkenin kuzeybatısındaki Gorski kotar bölgesinde popülerdir. Uzmanlık alanı olarak kabul edilirler.
- İspanya: İspanya'nın batı kesiminde derin yağda kızartılarak servis edilir.
- Arnavutluk: Kızartılan kurbağa bacakları, limonla birlikte servis edilir. Kurbağalar genelde vahşi doğadan toplanır.
- Yunanistan: Özellikle Yanya şehri ve Pamvotida gölü çevresinde tüketilir.
- Romanya: Kurbağa bacakları panelenmiş ve kızartılmış olarak tüketilir.
- Amerika: Güney Carolina, Florida, Georgia, Alabama, Missisippi ve Louisiana gibi Güney Amerika mutfağında tüketilir.
Kurbağa Avlamak Yasak Mı?
Ülkemizde kurbağalar, yalnızca ihracat için avlanır. Türk mutfağında tüketilen bir besin değildir. Ancak 1 Mart - 30 Haziran tarihleri arasında kurbağa avcılığı yasaklanmıştır. Ayrıca ruhsatı olmayan kişilerin kaçak avcılık yapması da yasalara aykırıdır.
Şunlara da göz atın;
- Yengeç yenir mi?
- Kirpi eti yenir mi?
- Salyangoz yenir mi?
- Sincap eti yenir mi?
- Leylek eti yenir mi?