Kurabiye Hamurunu Neden Soğutmalısınız?
Kurabiye çay ve kahve yanında keyifle tüketilen bir hamur işidir. Daha önce tariflerde hamurunuzu soğutun ibaresini görmüş olabilirsiniz. Peki neden kurabiye hamurunu soğutmalısınız:

Bir dahaki sefere kurabiye pişirirken hamuru soğutmayı kesinlikle düşünmelisiniz. Bunun nedeni, daha düşük sıcaklığın, kurabiyelerin fırındayken çok ince yayılmasını önlemeye yardımcı olması ve bu da dokuyu korumaya yardımcı olmasıdır. Ayrıca, soğutulmuş hamurdan yapılırsa lezzet artacaktır; vanilya gibi bazı bileşenler, hamur soğutulduğunda daha belirgin bir şekilde ortaya çıkar. Hamuru yarım saat kadar kısa bir süre soğutmak büyük bir fark yaratabilir. Ayrıca, özellikle çikolata parçacıklı kurabiyeleri top şeklinde yuvarlamak ve bir fırın tepsisine yerleştirmek, soğuması için buzdolabına veya dondurucuya koymak (hamuru karıştırma kabında soğutmak yerine) yardımcı olur.

Ancak hamuru soğutmanın faydalarını zaten biliyor olsanız bile, soğutma yönteminin önemli bir faktörünü bilmiyor olabilirsiniz: Kurabiye hamurunu pişirirken kalan hamuru buzdolabında veya dondurucuda tutmak. İlk partinin pişmesini beklerken hamuru tezgahta bırakmak doğal bir dürtü olsa da -sonuçta kurabiyelerin pişme süresi genellikle çok uzun değildir- kurabiyeler daha fazla soğuma süresinden faydalanacaktır. Kurabiyelerinizin mümkün olduğu kadar mükemmel çıkmasını istiyorsanız, hamurun şeklini koruyacak ve lezzetini artıracak kadar soğutabilirsiniz.


Hangi Tür Kurabiyelerin Soğumaya İhtiyacı Yoktur?

Bazı kurabiyeler için soğutma yöntemini akılda tutmak önemli olsa da, önceden soğutmamanız gereken kurabiye hamuru türleri de vardır. Soğuyan hamurun ne zaman atlanıp atlanmayacağını nasıl bileceğinizi merak ediyor olabilirsiniz- ve neyse ki bu, hangi kurabiye türlerinin soğutulması gerektiğini ve hangilerinin gerekmediğini ezberlemenizi gerektirmez. Hatırlamanız gereken tek şey basit bir temel kuraldır: Kurabiyenin ince ve çıtır olması gerekiyorsa, hamurunun pişirmeden önce soğutulmasına gerek yoktur.

Yukarıda açıklandığı gibi hamuru soğutmanın nedeni, kurabiyelerin çok ince yayılmasını önlemektir. Ancak süper çıtır kurabiyelerle tam olarak istediğiniz şey budur, dolayısıyla bu durumlarda hamurun soğutulmasını önlemek istersiniz. Bunun örnekleri arasında tuile kurabiyeleri (gofret benzeri kurabiyeler) veya çıtır olması amaçlanan şekerli kurabiyeler (oysa yumuşak ve tamamen şekerli kurabiyelerin soğutulması gerekir) yer alır. Hatta çikolata parçacıklı kurabiyelerin çok ince ve çıtır olması hoşunuza gidebilir, dolayısıyla tercihiniz buysa soğutma işlemini atlamak isteyeceksiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Dağılmayan lezzetli kurabiyelerin sırrı nedir?
  2. Çiğ kurabiye hamuru yemek güvenli mi?
  3. Kurabiye hamurunu neden dinlendirmeniz gerekir?
  4. Kurabiye tarfileri

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Şef Umut Karakuş'tan Yılbaşı Sofralarınıza Çok Yakışacak 3 Özel Meze Tarifi
Yılbaşı Sofrası İçin Şarküteri Tabağı Nasıl Hazırlanır?
Diyet Yılbaşı Menüsü: Yeni Yıla Özel 28 Diyet Yemeği
Soda Nasıl Saklanır: Bozulmuş Soda Nasıl Anlaşılır?
Kırk Kat Baklava Tarihi
Arpa Çayının Faydaları Nelerdir?