Krizantem Çayı Neye İyi Gelir?
Krizantem, yani kasımpatı bitki çayı olarak tüketilebilir. Peki, krizantem çayının faydaları nelerdir, neye iyi gelir? İşte, krizantem çayının sağlık üzerindeki faydaları:

Krizantem, dünyanın hemen her yerinde yetiştirilebilen bir çiçektir. Bahçe ve saksılarda yetiştirilen bu çiçek, kasımpatı adıyla bilinir ve kış aylarında çiçeklenir. Çiçeklerin rengi sarıdan kırmızıya kadar değişiklik gösterir. Krizantem çiçeği, uygun koşullarda kurutulduktan sonra çay olarak demlenir ve tüketilir. Hafif ve çiçeksi bir tada sahiptir. Krizantem çayı, aktarlardan temin edilebilir.

Krizantem Çayının Faydaları Nelerdir?

  1. Bir çalışma, krizantem çiçeklerinden elde edilen kimyasalların iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu. 
  2. Başka bir çalışmaya göre çiçeklerdeki kimyasal bileşikler kemik kaybını önlemeye ve osteoporozu tedavi etmeye de yardımcı olabilir.
  3. Krizantemlerin obezite karşıtı etkileri de olabilir. 2019 yılında yapılan bir araştırma, krizantem yaprağı etanol ekstraktının alınmasının farelerde obezitenin önlenmesine yardımcı olduğunu buldu.
  4. Diğer araştırmalar ayrıca çiçeğin bileşenlerinin yüksek kan şekerini iyileştirmeye ve muhtemelen tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor.
  5. Bütünleyici Beslenme Enstitüsü'nde eğitim gören Beslenme Uzmanı Renee Rosen, krizantem hakkında kapsamlı araştırmalar yaptı. "Krizantem alıp osteoporozdan mucizevi bir iyileşme elde etmeyi veya bir gecede sinirleri sakinleştirmeyi kimse bekleyemez" diyor. Kasımpatının sözde serinletici ve iltihap önleyici etkilerini inceleyen Rosen şöyle diyor: "Gerçekçi görünen şu ki, çok uzun bir süre boyunca, doğru vücut yapısına sahip bazı insanlar, ısıyı ve iltihabı azaltmak için krizantem kullanabilirler."
  6. Krizantem çayı bulanık görme gibi bazı göz problemlerinin iyileşmesini destekleyebilir. 
  7. Krizantem çayı A ve C vitamini içerir. Bu da gün içinde daha enerjik olmanıza katkıda bulunabilir.
  8. Hafif ve çiçeksi tadıyla, stresinizi azaltabilir. 

Krizantem üzerine yapılan çalışmaların çoğu laboratuvarda veya hayvanlar üzerinde yapılıyor. İnsanlardaki etkilerini değerlendirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Krizantem Çayının Yan Etkisi Var Mı?

  1. Papatya veya kanarya otuna alerjiniz varsa krizanteme de alerjiniz olabilir. Bu yüzden alerjik bünyeye sahip olan kişiler, krizantem çayı içmeden önce doktora danışmalıdır. 
  2. Çiçeklerle doğrudan temas, bazı kişilerde cilt tahrişine ve astıma neden olabilir. Bir çalışma ayrıca krizantem çayı içmeyi az sayıda vakada anafilaksi gelişimiyle ilişkilendirdi. Deri döküntüsü veya solunum yolu tahrişi gibi bir reaksiyonunuz varsa krizantem tüketmeyi bırakmanız önemlidir.
  3. Krizantem ayrıca reçeteli ilaçlarla da etkileşime girebilir. 2015 yılında yapılan araştırmalar, krizantemin çeşitli statinlerle (kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olan ilaçlar) etkileşime girebileceğini gösterdi.
  4. Bazı krizantem çeşitleri, birçok pestisitte kullanılan piretrum adı verilen bir madde içerir. Piretruma maruz kalmak cildinizi ve ciğerlerinizi tahriş edebilir.
  5. Aşırı tüketimi halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Krizantem Çayı Nasıl Yapılır?

Krizantem çayının yapımı kolaydır. Evde yetiştirdiğiniz krizantemleri toplayıp güneşte kurutabilir veya aktardan kurutulmuş krizantem alabilirsiniz. 1 bardak sıcak suya, 3 kurutulmuş çiçek ekleyin ve demlenmesini bekleyin. 5 dakika sonra çayı süzüp bal ile tatlandırabilirsiniz.

Önemli Not: Kronik rahatsızlığı olanlar, düzenli ilaç kullananlar, hamileler, emziren anneler ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, krizantem çayını tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Elma çayı nasıl yapılır?
  2. Ayva çayı neye iyi gelir?
  3. Gül çayı nasıl yapılır?
  4. Nane çayı nasıl yapılır?
  5. Melisa çayının faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları