Kosta Rika Kahvesi Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Kosta Rika kahvesi nedir? Kosta Rika kahvesinin tarihçesi nedir? Kosta Rika kahvesi nasıl yapılır, özellikleri nelerdir? İşte, Kosta Rika kahvesi tarifi ve özellikleri:

Tropikal iklimi ve volkanik arazi yapısıyla, Kosta Rika, kahvenin yetişmesi için ideal bir ortama sahiptir. Bu yüzden yüz ölçümü küçük olmasına rağmen, 2.000.000 torba kahve üretimi yapabilmektedir. Orta Amerika'da yer alan Kosta Rika, bir Cumhuriyet ülkesidir. Kosta Rika'daki kahve ağaçları, genellikle 1200-1800 m aralığında yetiştirilir. Kahve yetiştiriciliği en çok Tarrazu, Tres Rios, Volcan Poas, Naranjo, Heredia, Alaguela ve Central Valley bölgelerinde yapılmaktadır. 

Kosta Rika Kahvesinin Tarihçesi

Kahve bitkilerinin, Kosta Rika'yla tanışması 1779 yılında gerçekleşmiştir. Tohumların Küba'dan getirilip yetiştirilmesi, kahve ticareti yapacak kadar gelişmesi ise 1808 yılını bulmuştur. Kosta Rika kahveleri ilk olarak Amerika'nın çeşitli bölgelerine gönderilmiş ve kısa sürede çok sevilmiştir. Daha sonra İngiltere'ye ulaşmayı başarmış, kahveden elde edilen gelir ise artmıştır. Kahve üretimi 1900'lü yıllara gelindiğinde dünya çapında hatırı sayılır bir paya ulaşmıştır. Ancak Dünya Savaşı, Kosta Rika kahvesinin bir süre düşüşe geçmesine neden olmuştur. Savaştan sonra ise dünyanın ekonomisinin toparlanması, kahve ithalat ve ihracatını olumlu etkilemiştir. Kosta Rika, bugün dünyanın en büyük 15. kahve üreticisi olmayı başarmıştır. Tarrazu bölgesinde yetişen kahve çekirdekleri ülke üretiminin %35’ini karşılamaktadır.



Kosta Rika Kahvesinin Özellikleri Nelerdir?

  1. Kosta Rika kahvesi, yetiştirildiği bölgenin yüksekliğine göre değişkenlik gösterir. Ancak bu kahvelerde genellikle kırmızı meyve aromaları hissedilir.
  2. Kahve çekirdekleri, yüksek derecede kavrulmaya müsaittir.
  3. Yumuşak bir kıvama ve aromaya sahiptir. Bu yüzden temiz içimlidir. 
  4. Özellikle kahve içmeye yeni başlayan kişilere önerilir. Çünkü farklı demleme yöntemleriyle hazırlamak mümkündür.
  5. Kosta Rika kahve çekirdekleri, olgun, temiz ve yüksek asiditeye sahiptir. 
  6. Doğal işleme yöntemiyle işlendiği için doğal ve hafif gövdelidir.
  7. Kosta Rika Tarrazu kahvesinde, ağırlıklı olarak karanfil ve karamel aroması hissedilir.
  8. Yetiştiği bölgeler yağışlı ve kurak bir iklime sahiptir.
  9. Yıkanmış olarak işlenen çekirdekler, Aralık-Nisan ayları arasında hasat edilir. Bu da kahvenin bala yakın bir aromaya sahip olmasının en önemli sebeplerinden biridir. 

Kosta Rika Kahvesi Nasıl Hazırlanır?

  1. Ekipmanı ısıtmak için, french pressin yarısına sıcak su koyun. Pressin kapağını kapatarak metal kısmın sıcak suya değmesini sağlayın.
  2. Isınan french pressteki suyu dökün.
  3. Daha sonra french pressin içine 13 gram öğütülmüş, kavrulmuş Kosta Rika kahvesi ekleyin.
  4. Üzerine 95 derece aralığındaki sıcak suyu bir miktar dökün. Blooming evresi için 30 saniye bekleyin.
  5. Daha sonra kalan sıcak suyu da kahvenin üzerine ilave edin ve french pressin kapağını kapatarak 4 dakika demlenmesi için bekleyin.
  6. Demlenen kahveyi süzdükten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.


Şunlara da göz atın;

  1. Robusta kahve nasıl yapılır?
  2. Mocha nedir?
  3. Melange kahve nasıl yapılır?
  4. Cafe au lait nasıl yapılır?
  5. Kopi Luwak kahvesi nedir?

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı