Kopi luwak, dünyanın en az üretilen ve en pahalı kahvesidir. Endonezya'nın Sumatra adası ve çevresindeki birkaç adada yaşayan palmiye misk kedisinin yediği ve sonrasında dışkıladığı kahve çekirdeklerinden üretilir. Hayvan dışkısındaki kahve çekirdekleri önce toplanır, dezenfekte edilir, kavrulur ve ardından paketlenir. Java, Bali, Doğu Timor ve Filipinler de kopi luwak kahvesinin üretildiği yerlerdir. Kahve severlerin çok ilgisini çeken bu kahve, diğer kahveler gibi acı değildir. 2. ve 3. içimlerde çikolata tadı verdiği söylenir. Yumuşak içimli ve telveli bir kahve çeşididir.
Öncelikle bir cezvede su kaynatılır ve derecesinin 90'a gelmesi beklenir. 1 yemek kaşığı öğütülmüş luwak kahvesi, french presse eklenir. Ardından sıcak su ilave edilir. 5 dakika demleme süresinin ardından, kahve içime hazır bir hale getirilir. 18. yüzyılın başında Hollanda kolonisi olan bölgede, kahve tarımı oldukça yaygındı. Sumatra ve Java da yoğunlaşan bu alanlar, bölgedeki insanlar için geçim kaynağı olarak sayılıyordu. Ancak 1830-1870 yılları arasında bölgede uygulanan ekim politikaları sebebiyle, kahve üretiminde çalışan kişilerin kendileri için toplama yapması ve kahve tüketmesi yasaklanmıştı. Fakat Endonezyalılar kahvenin tadından mahrum kalmak istemiyordu. Yerlilerin ilk fark ettiği şey, Asya misk kedilerinin kahve meyvelerini yediği oldu. Bu kediler, kahvelerin en iyisini seçme konusunda ustaydı. Kahve meyvesi tüketen kedilerin dışkılarında kahve çekirdeklerinin olduğu görüldü. Endonezyalılar, kedilerin dışkılarındaki kahve çekirdeklerini toplayarak temizlemeye başladı. Temizlenen çekirdekler kavruluyor ve çekildikten sonra demlenerek içiliyordu. Uzun süre yerlilerin sırrı olarak kalan kopi luwak kahvesi, Hollandalı koloniciler tarafından fark edildi. Kahvenin tadını çok beğenen Hollandalılar, bu kahvenin dünyaya yayılmasını sağladı. Misk kedisinin dışkısından elde edilen bu kahve hakkında en çok merak edilen soru, temiz olup olmadığıdır. Kahvenin yağmur ormanlarında toplanmasının ardından, dezenfekte işleminden geçirilmesi temizlenmesini sağlar. Luwak kahvesinin, diğer toplanıp kavrulan kahvelerden daha az bakteri içerdiği yapılan testlerle kanıtlanmıştır. Şunlara da göz atın;Kopi Luwak Kahvesinin Özellikleri Nelerdir?
Kopi Luwak Kahvesi Nasıl Yapılır?
Kopi Luwak Kahvesinin Tarihçesi
Kopi Luwak Kahvesi Temiz Mi?