Kolyoz balığı, uskumrugiller familyasına ait bir balık türüdür. Vücudu uzun, yuvarlak ve füze şeklindedir. Karın kısmı güm��şi sarıdır. Sayısız miktarda beneği vardır. Dünyada en çok İspanya'da avlanan bu balık, Büyük Okyanus'ta sürüler halinde yaşamaktadır. Ülkemizde ise Ege, Marmara ve Akdeniz'de görülür. Büyüklüğü 15-25 cm aralığındadır. Uskumrudan farklı olarak gözleri ve boyutu büyüktür. Ayrıca kolyoz benekli, uskumru ise beneksiz bir balıktır. Çin mutfağında sık sık tüketilir.
Kolyoz Balığı Nasıl Avlanır?
- Kolyoz balığının en lezzetli olduğu aylar Temmuz ve Ağustos'tur. Ayrıca Eylül ayında üreme dönemi bittiği için en çok yakalandığı aydır.
- Kolyoz avı için Yassıada ve Sedef Adası en doğru yerlerdir.
- Kolyoz sürüsünün nerede olduğunu tespit ederseniz, daha kolay yakalayabilirsiniz.
- Çapariye takılan balıkları hissedince, oltayı yavaşça çekmeniz gerekir.
- Kolyoz balığı genelde sürü halinde dolaştığı için, dikkatli bir şekilde avlamak gerekir.
Kolyoz Balığı Nasıl Pişirilir?
- Japonya ve Çin'de en çok tüketilen balık türüdür.
- Hem taze olarak tüketilebilir, hem de dondurucuda muhafaza edilebilir.
- İsteğe göre füme halinde pişirilip servis edilir.
- Denizden çıktıktan 4 saat sonra pişirilmeye hazır bir hale gelir.
- Derin bir kabın içerisinde maden suyu ile marine edilmesi gerekir.
- Kılçıkları çıkarıldıktan sonra balık önlü arkalı bir şekilde una batırılmalı ve kızgın yağda kızartılmalıdır.
- Kızartma ve tuzlama yöntemi en çok tercih edilenler arasındadır.
- Izgarada pişirecekseniz, tuz ve karabiber ile marine etmeniz gerekir.
- Balığı balıkçıdan alırken temizletebilirsiniz. Kendiniz temizleyecekseniz, balığın kafa kısmına çizikler atın ve karnını açın. Kılçığı ve iç organları altıktan sonra suyun altında yıkayın.
Kolyoz Balığının Besin Değeri
- Omega 3 bakımından zengindir.
- 100 gramlık kolyoz balığında 158 gram enerji bulunur. Yağ oranı düşüktür.
- Ortalama 12 gram yağ içerir. 100 gram içinde 40 gram protein vardır.
- A, C vitamini, demir ve kalsiyum bakımından zengindir.
Şunlara da göz atın;
- Lüfer nasıl pişirilir?
- Dil balığı nasıl pişirilir?
- Kalkan balığı nasıl pişirilir?
- Kaya balığı pişirme yöntemleri
- Gümüş balığı nasıl pişirilir?