Kolyoz Balığı Nasıl Pişirilir?
Kolyoz balığı nedir, nerede bulunur? Kolyoz balığı nasıl avlanır? Kolyoz balığı nasıl pişirilir? İşte, uskumrugiller familyasından kolyoz balığı pişirme teknikleri ve besin değerleri:

Kolyoz balığı, uskumrugiller familyasına ait bir balık türüdür. Vücudu uzun, yuvarlak ve füze şeklindedir. Karın kısmı güm��şi sarıdır. Sayısız miktarda beneği vardır. Dünyada en çok İspanya'da avlanan bu balık, Büyük Okyanus'ta sürüler halinde yaşamaktadır. Ülkemizde ise Ege, Marmara ve Akdeniz'de görülür. Büyüklüğü 15-25 cm aralığındadır. Uskumrudan farklı olarak gözleri ve boyutu büyüktür. Ayrıca kolyoz benekli, uskumru ise beneksiz bir balıktır. Çin mutfağında sık sık tüketilir.

Kolyoz Balığı Nasıl Avlanır?

  1. Kolyoz balığının en lezzetli olduğu aylar Temmuz ve Ağustos'tur. Ayrıca Eylül ayında üreme dönemi bittiği için en çok yakalandığı aydır.
  2. Kolyoz avı için Yassıada ve Sedef Adası en doğru yerlerdir. 
  3. Kolyoz sürüsünün nerede olduğunu tespit ederseniz, daha kolay yakalayabilirsiniz.
  4. Çapariye takılan balıkları hissedince, oltayı yavaşça çekmeniz gerekir.
  5. Kolyoz balığı genelde sürü halinde dolaştığı için, dikkatli bir şekilde avlamak gerekir.



Kolyoz Balığı Nasıl Pişirilir?

  1. Japonya ve Çin'de en çok tüketilen balık türüdür. 
  2. Hem taze olarak tüketilebilir, hem de dondurucuda muhafaza edilebilir.
  3. İsteğe göre füme halinde pişirilip servis edilir.
  4. Denizden çıktıktan 4 saat sonra pişirilmeye hazır bir hale gelir. 
  5. Derin bir kabın içerisinde maden suyu ile marine edilmesi gerekir.
  6. Kılçıkları çıkarıldıktan sonra balık önlü arkalı bir şekilde una batırılmalı ve kızgın yağda kızartılmalıdır.
  7. Kızartma ve tuzlama yöntemi en çok tercih edilenler arasındadır.
  8. Izgarada pişirecekseniz, tuz ve karabiber ile marine etmeniz gerekir.
  9. Balığı balıkçıdan alırken temizletebilirsiniz. Kendiniz temizleyecekseniz, balığın kafa kısmına çizikler atın ve karnını açın. Kılçığı ve iç organları altıktan sonra suyun altında yıkayın.

Kolyoz Balığının Besin Değeri

  1. Omega 3 bakımından zengindir. 
  2. 100 gramlık kolyoz balığında 158 gram enerji bulunur. Yağ oranı düşüktür. 
  3. Ortalama 12 gram yağ içerir. 100 gram içinde 40 gram protein vardır.
  4. A, C vitamini, demir ve kalsiyum bakımından zengindir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Lüfer nasıl pişirilir?
  2. Dil balığı nasıl pişirilir?
  3. Kalkan balığı nasıl pişirilir?
  4. Kaya balığı pişirme yöntemleri
  5. Gümüş balığı nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?