Kolesterol Neden Yükselir?
Kolesterol neden yükselir ve kolesterol belirtileri nelerdir? Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Şener, hayatı olumsuz yönde etkileyen kolesterol yükselmesinin nedenlerini anlattı.

Kanın içerisinde çeşitli yağlar bulunur. Bu yağlar, trigliserid, kolesterol ve LDL yani kötü kolesteroldür. Yararlı kolesterol ise HDL olarak bilinir. Kolesterol, kalp damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkmasında etkili rol oynar. Kolesterol, vücutta karaciğer tarafından yapılır. Bitkisel yiyeceklerde kolesterol bulunmazken, hayvansal besinlerde bulunur. Kolesterol damarlarda birikir ve daralmaya neden olur. Özellikle kalbe giden damarlarda tıkanıklık oluşursa, kan akışımı yavaşlar ve oksijen taşınamadığı için kalp krizi oluşur. İyi kolesterol ise, kötü kolesterolün damarlarda birikmesini engeller ve kalp sağlığını korur. 

Kolesterol Değerleri Kaç Olmalı?

Sağlıklı bireylerde kötü kolesterol 130 mg/dL'nin altında, total kolesterol 200 mg/dL'nin altında, trigliserid düzeyi 150 mg/dL'nin altında olmalıdır. İyi kolesterol (HDL) düzeyi ise kadınlarda 40 mg/dL, erkeklerde ise 50 mg/dL'nin üzerinde olabilir. 

Kolesterol Neden Yükselir?

Kandaki kolesterol seviyesinin yüksek olmasının temel olarak iki nedeni vardır. Birincisi, yemek yoluyla alınan kolesterol miktarının yüksek olmasıdır. Hayvansal besinlerin aşırı tüketimi, kızartma ürünleri, hayvansal yağların kullanımı, fast food besinler kolesterolü yükseltir. 

Kolesterol yüksekliğinin ikinci nedeni ise endojen kolesterol üretiminin fazla olmasıdır. Bunun sebebi, fazla kilo ve genetik yatkınlık ile ilişkili olabilir. Kolesterol yüksekliğinin diğer nedenleri ise şu şekildedir;

  1. Fazla kilo veya obezite
  2. Sağlıksız beslenmek, hayvansal besinleri aşırı tüketmek
  3. Hareketsizlik
  4. Tütün ürünleri kullanımı
  5. Genlerde yüksek kolesterol olması
  6. Diyabet
  7. Böbrek hastalığı
  8. Hipotiroidizm
  9. Bel çevresinin kadınlarda 89 cm, erkeklerde ise 100 cm'in üzerinde olması

Yüksek Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Kolesterol yükseldiğinde aşağıdaki belirtileri görülebilir;

  1. Göğüs ağrısı
  2. Yorgunluk ve halsizlik
  3. Göğüs ağrısı
  4. Yaraların geç iyileşmesi
  5. Nefes darlığı
  6. Cilt lekeleri
  7. Yağ birikmesi
  8. Nefes darlığı
  9. Solgun cilt
  10. Vücutta morarmalar

Kolesterolün düşürülmesi için, öncelikle mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekir. Doktorun yönlendirmesiyle birlikte, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yapılır. Özellikle beslenme planı oluşturulur ve kişinin yürüyüş gibi egzersizler yaparak gün içinde hareket etmesi sağlanır. Eğer kolesterol seviyeleri bu değişikliklere rağmen düşmezse, ilaç tedavisine başlanır. Kişinin kalp ve damar sağlığı mutlaka düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kolesterol hastaları nasıl beslenmeli?
  2. Kolesterol diyeti nasıl yapılır?
  3. Kolesterolü düşüren besinler nelerdir?
  4. Sigara kolesterolü nasıl etkiler?
  5. Yüksek tansiyonu düşüren besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Carnivore Diyeti ile Potansiyel Faydaları, Riskleri ve Temel Prensipleri!
Dünyanın Dört Bir Yanından 20 Ülkeye Ait 20 İlginç Lezzet
Yunus Eti Yenir Mi?
Keki Kalıptan Çıkarırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
20'den 70'e: Yaşınıza Göre Ne Yemelisiniz?
Panettone Ekmeğinin Hikayesi