Kanın içerisinde çeşitli yağlar bulunur. Bu yağlar, trigliserid, kolesterol ve LDL yani kötü kolesteroldür. Yararlı kolesterol ise HDL olarak bilinir. Kolesterol, kalp damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkmasında etkili rol oynar. Kolesterol, vücutta karaciğer tarafından yapılır. Bitkisel yiyeceklerde kolesterol bulunmazken, hayvansal besinlerde bulunur. Kolesterol damarlarda birikir ve daralmaya neden olur. Özellikle kalbe giden damarlarda tıkanıklık oluşursa, kan akışımı yavaşlar ve oksijen taşınamadığı için kalp krizi oluşur. İyi kolesterol ise, kötü kolesterolün damarlarda birikmesini engeller ve kalp sağlığını korur.
Sağlıklı bireylerde kötü kolesterol 130 mg/dL'nin altında, total kolesterol 200 mg/dL'nin altında, trigliserid düzeyi 150 mg/dL'nin altında olmalıdır. İyi kolesterol (HDL) düzeyi ise kadınlarda 40 mg/dL, erkeklerde ise 50 mg/dL'nin üzerinde olabilir.
Kandaki kolesterol seviyesinin yüksek olmasının temel olarak iki nedeni vardır. Birincisi, yemek yoluyla alınan kolesterol miktarının yüksek olmasıdır. Hayvansal besinlerin aşırı tüketimi, kızartma ürünleri, hayvansal yağların kullanımı, fast food besinler kolesterolü yükseltir.
Kolesterol yüksekliğinin ikinci nedeni ise endojen kolesterol üretiminin fazla olmasıdır. Bunun sebebi, fazla kilo ve genetik yatkınlık ile ilişkili olabilir. Kolesterol yüksekliğinin diğer nedenleri ise şu şekildedir;
Kolesterol yükseldiğinde aşağıdaki belirtileri görülebilir;
Kolesterolün düşürülmesi için, öncelikle mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekir. Doktorun yönlendirmesiyle birlikte, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yapılır. Özellikle beslenme planı oluşturulur ve kişinin yürüyüş gibi egzersizler yaparak gün içinde hareket etmesi sağlanır. Eğer kolesterol seviyeleri bu değişikliklere rağmen düşmezse, ilaç tedavisine başlanır. Kişinin kalp ve damar sağlığı mutlaka düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir.
Şunlara da göz atın;