Salata Sosları: 14 Kolay Salata Sosu
Evde salata sosu nasıl yapılır? Salataya aroma katmak için ne yapmak gerekir? İşte, salataların lezzetini arttıracak birbirinden pratik ve sağlıklı 14 nefis salata sosu tarifi

Yemeklerin vazgeçilmezi haline gelen salatalar, diyet listelerinde ve vejetaryen menülerinde de sık sık kendine yer bulur. Hafifliği ile çok sevilen salata tarifleri, isteğe göre sebze, meyve, et, bakliyat ve deniz ürünleri ile hazırlanmaktadır. Salatalara farklı tatlar katmak ve aroması arttırmak için soslardan yararlanmaya ne dersiniz? Evde salata sosu nasıl yapılır? Salata sosları hangi salatalara yakışır? dediğinizi duyar gibiyim. Listemizde salatalara en çok yakışan sos tariflerini sizler için derledik. İşte, denenmiş ve pratik 14 nefis salata sosu:

  1. Akdeniz Sos


Malzemeler;

  1. 2 yemek kaşığı sirke
  2. 1 su bardağı mayonez
  3. 1 bağ ince doğranmış kişniş
  4. 1 yemek kaşığı limon suyu
  5. Bir tutam ince doğranmış dereotu
  6. Beyaz biber
  7. Rendelenmiş Japon turpu
  8. Tuz

Yapılışı: Tüm malzemeleri sos kıvamına gelinceye kadar çırpın. Ardından hazırladığınız salatanın üzerine dökün. Özellikle bol yeşillikli salataların içerisinde kullanılması önerilir.

  1. Hardallı Sos


Malzemeler;

  1. 1 yemek kaşığı hardal
  2. 8 yemek kaşığı yoğurt
  3. 2 tatlı kaşığı nar ekşisi
  4. Limon suyu
  5. Pul biber
  6. Karabiber
  7. Rendelenmiş portakal kabuğu

Yapılışı: Tüm malzemeleri bir kabın içerisinde karıştırın. Ardından salatanın üzerine dökün ve özdeşleşene kadar karıştırın.

  1. Baharatlı Sos


Malzemeler;

  1. 1 yemek kaşığı hardal
  2. 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  3. 2 yemek kaşığı sirke
  4. Tuz

Yapılışı: Malzemeleri karıştırıp sıvı bir kıvam elde ettikten sonra salataların içerisine dökebilirsiniz. Bu sos özellikle ton balığı ve bakliyat ile hazırlanan salatalara çok yakışmaktadır.

  1. Rokfor ve Cevizli Sos


Malzemeler;

  1. 3 yemek kaşığı şeri sirkesi
  2. 1/4 çay kaşığı tuz
  3. 3/4 su bardağı ceviz yağı
  4. 90 gram rokfor peyniri
  5. 1 sap taze soğan

Yapılışı: Bir kasede 3 yemek kaşığı şeri sirkesi ve ¼ çay kaşığı tuzu çırpın. ¾ su bardağı (180 ml) ceviz yağını çırparak azar azar ilave edin. İçine 90 gr ufalanmış rokfor peyniri ve kıyılmış bir sap taze soğanın yarısını ekleyin. Baharatını ayarlayın. Bu sos fırında pişirilmiş bonfileli salatalara çok yakışır.

  1. Mangolu Salata Sosu


Malzemeler;

  1. 1 adet mango
  2. 2 çay kaşığı köri
  3. Limon suyu
  4. Tuz
  5. Karabiber
  6. Zeytinyağı

Yapılışı: Öncelikle yağ dışındaki tüm malzemeleri blenderdan geçirin. Ardından yavaş yavaş yağı da ekleyerek kıvam alıncaya kadar karıştırın. Son olarak sosu salatanın üzerinde gezdirin. Mangolu salata sosunu sebze ve meyve karışımlı salatalarda kullanabilirsiniz.

  1. Maydanozlu Salata Sosu


Malzemeler;

  1. 1 demet maydanoz
  2. 1 yemek kaşığı sherry veya kiraz sirkesi
  3. 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  4. Tuz
  5. Karabiber

Yapılışı: Yıkayıp duruladığınız maydanozları ince ince doğrayın. Daha sonra diğer malzemelerle karıştırın ve salatanın üzerine ekleyin.

  1. Portakal ve Tarhunlu Sos


Malzemeler;

  1. 1 su bardağı portakal suyu
  2. 3 yemek kaşığı balzamik sirke
  3. 1/2 çay kaşığı dijon hardalı
  4. 1/4 çay tuzu
  5. 1/4 su bardağı zeytinyağı
  6. 2 çay kaşığı tarhun otu

Yapılışı: 1 su bardağı (250 ml) portakal suyunu yarısı kalana kadar tencerede kaynatın. Ayrı bir kasede suyunu çektirdiğiniz portakal suyu, 3 yemek kaşığı balzamik sirkesi, yarım çay kaşığı Dijon hardalı ve ¼ çay kaşığı tuzu karıştırın. Karışımı çırparak 60 ml (1/4 su bardağı) sızma zeytinyağını azar azar ilave edin. Ardından 2 çay kaşığı kıyılmış tarhun otu ekleyip karıştırdıktan sonra baharatını ayarlayın. Hazırladığınız sosu kuşkonmaz, enginar, tavuk eti ve karidesle kullanabilirsiniz.

  1. Kuruyemişli Salata Sosu


Malzemeler;

  1. 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  2. 2 yemek kaşığı sirke
  3. 2 yemek kaşığı badem
  4. 2 yemek kaşığı ceviz
  5. Tuz
  6. Karabiber

Yapılışı: Badem ve cevizi havanda döverek ufalayın. Üzerine yağ, sirke, karabiber ve tuzu ekleyin. Ardından malzemeleri karıştırın ve salataya ilave edin. Bu sos özellikle kabak, kereviz gibi sebzelerle hazırlanan salatalarda kullanılmaktadır.

  1. Tatlı Salata Sosu


Malzemeler;

  1. 2 yemek kaşığı bal
  2. Yarım su bardağı frambuaz sosu
  3. 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  4. Yarım su bardağı zeytinyağı

Yapılışı: Tüm malzemeleri bir kaba ekleyin ve kıvam alıncaya kadar çırpın. Daha sonra salatanın üzerine dökün. Bu sosu meyve salatalarında ve yeşil sebze salatalarında tercih edebilirsiniz.

  1. Rokalı Pesto Sosu


Malzemeler;

  1. Bir tutam ince kıyılmış roka
  2. 5 yemek kaşığı çam fıstığı
  3. 4 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
  4. 1-2 diş sarımsak
  5. Yarım çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı: Yağ dışındaki tüm malzemeleri blenderdan geçirerek ufalanmasını sağlayın. Ardından yavaş yavaş yağ dökün ve püre kıvamına gelene kadar çırpın. Hazırladığınız sosu, makarna, balık ve tavuklu salatalarda kullanabilirsiniz.

  1. Sirke Sosu


Malzemeler;

  1. 3 yemek kaşığı sirke (kırmızı ya da beyaz şarap sirkesi, elma veya balzamik)
  2. ¼ çay kaşığı tuz
  3. Yarım çay kaşığı Dijon hardalı (isteğe bağlı)
  4. 180 ml sızma zeytinyağı
  5. 1/8 çay kaşığı öğütülmüş taze karabiber

Yapılışı: Bu sos genellikle patates salatası için kullanılır. Derin bir kaba sirkeyi alıp tuzu ekleyin. Tuz iyice eriyene kadar çırpın. Tuz sirkede yağdan daha önce eridiği için önce tuzu ekleyin. Sosunuzda hardal kullanacaksınız hazırladığınız tuz-sirke karışımına hardalı da ekleyerek karıştırın. Hardal sosa aromatik bir tat kazandırırken yağ ve sirkenin karışarak bir arada kalmasını sağlayacaktır. Sıra hazırladığınız karışıma zeytinyağını eklemeye geldi. Karışıma yağı azar azar ilave edin. Bulamaç haline gelen malzemeler azar azar kattığınız yağ ile birlikte seyrelerek beklenen kıvama ulaşır. Taze çekilmiş karabiberi sosa ekleyip çırpın. Sosun tadına bakarak isteğinize göre biber ve tuz oranını artırabilirsiniz. Hazırladığınız sosu hemen kullanabilir veya beş güne kadar serin ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz. Sakladığınız sos zeytinyağı donsa da oda ısısında eski haline dönecektir.

  1. Tahin Sos


Malzemeler;

  1. 2 yemek kaşığı tahin
  2. 1 adet limon suyu
  3. 1 tatlı kaşığı tuz
  4. Taze çekilmiş karabiber
  5. 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  6. 6 yemek kaşığı su 

Yapılışı: Tahin, limon suyu, tuz, karabiber ve su bir kap içerisinde karıştırılır. Homojen bir kıvam aldığında zeytinyağı eklenerek salata ile birleştirilir.

  1. Yoğurtlu Naneli Sos


Malzemeler;

  1. ½ demet taze nane
  2. ¼ adet salatalık
  3. 150 gr yoğurt
  4. 1 yemek kaşığı sirke
  5. ½ limon suyu
  6. 1 yemek kaşığı zeytinyağı 

Yapılışı: Nane yıkanır, kurulanır ve ince ince doğranır. Salatalık rendelenir, suyu sıkılarak ayrı bir kaseye alınır. Bütün malzemeler bir arada karıştırılarak salata ile birleştirilir. 

  1. Ballı Hardal Sos


Malzemeler;

  1. 1 tatlı kaşığı hardal
  2. 1 tatlı kaşığı bal
  3. 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
  4. 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  5. 1 çay kaşığı tuz
  6. ½ çay kaşığı karabiber

Yapılışı: Malzemelerin hepsi karıştırılır ve salatanın üzerine dökülür.

Şunlara da göz atın;

  1. Kolay sos tarifleri
  2. Balık sosları
  3. Et sosları
  4. Kolay makarna sosları
  5. Dip sos tarifleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var