Makarna Sosları: Farklı ve Kolay 21 Nefis Makarna Sosu Tarifleri
Sofralardan eksik olmayan makarnaları daha lezzetli bir hale getirmeye ne dersiniz? Makarna sosu nasıl yapılır? Makarna sosları ile siz de yemeklerinize eşsiz bir lezzet katın. İşte, birbirinden kolay ve nefis 21 makarna sosu tarifi:

Yorgun olduğumuz günlerde, hemen bir şeyler hazırlasak da yesek dediğimiz zamanlarda ilk onun adı aklımıza geliyor. Pratikliği ile çok sevilen makarna, birbirinden farklı çeşitlerle sunulmaktadır. Ancak lezzetli bir makarna yapmanın ilk noktası, doğru soslarla aroma katmaktan geçiyor. Makarnayı sade, yoğurtlu, ketçaplı ve salçalı yemekten sıkılanlar için, daha eşsiz sos tariflerini size sunuyoruz. Alışılagelmiş tarifler her ne kadar pratik gelse de, yeni tatlar denemenin zamanı geldi.

Spagetti, domates ve salçalı soslarla; erişte gibi yassı makarnalar, peynir, yumurta ve krema bazlı soslarla; burgu ve ince uzun makarnalar, sebzeli soslarla; mantı ve midye şekilli makarnalar, etli ve kıymalı soslarla daha çok lezzet kazanır. Kalın ve uzun makarna fırın için uygundur örneğin. Salatalara ise boncuk ve kelebek makarnalar uyum sağlar. Öte yandan herkesin damak zevki farklı olduğu için, pişirdiği makarnaya dilediği sosu ilave edebilir. Sosu makarnaya ilave ederken işin püf noktasını göz ardı etmeyin. Sosun önce yarısını makarnaya ekleyip harmanlayın. Makarnayı servis tabaklarına paylaştırdıktan sonra kalan sosu her tabağa ilave edin.

Evdeki malzemelerle kolayca hazırlayabileceğiniz makarna sosları için sizi mutfağa alalım. Makarna sosu nasıl yapılır sorusunu unutturacak 21 leziz tarifimiz var. Unutmadan, bu sosları kullanabileceğiniz makarna tarifleri sayfamızı da buraya bırakıyoruz. İşte, denenmiş, kolay ve nefis 21 makarna sosu:

  1. Pesto Sos

Malzemeler;

  1. 4 diş sarımsak
  2. 2 demet fesleğen
  3. 100 gr çam fıstığı
  4. Yarım su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri (120 gr)
  5. 2 su bardağı zeytinyağı
  6. Karabiber
  7. Tuz

Pesto Sos Nasıl Yapılır?

Çam fıstıkları yağsız tavada 2-3 dakika kavrulur ve kenara alınır. Yaprakları ayıklanıp yıkanan fesleğenler iyice kurulandıktan sonra ince ince kıyılır. Parmesan peyniri rendelenir. Tuz ve sarımsak havanda dövülür. Sarımsak, kavrulmuş fıstık ve fesleğen blender ile püre haline getirilir. Rendelenmiş parmesan ve zeytinyağı da eklenerek kıvamlandırılır. Afiyet olsun. Alternatif olarak rokalı pesto sos tarifini de deneyebilirsiniz.

Bakınız; Pesto soslu yeşil spagetti

  1. Alfredo Sos

Malzemeler;

  1. 3 yemek kaşığı tereyağı
  2. Yarım su bardağı parmesan peyniri (rendelenmiş)
  3. Yarım su bardağı makarna suyu
  4. 200 gram çiğ krema
  5. Karabiber
  6. Tuz

Alfredo Sosu Nasıl Yapılır?

3 yemek kaşığı tereyağını tavaya ekleyin ve eritin. Ardından yarım su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri, 200 gram çiğ krema, yarım su bardağı makarna suyu, 1 çay kaşığı tuz ve karabiber ekleyin. Malzemeleri güzelce harmanlayın. Sosunuz hazır demektir.

Bakınız; Fettucini alfredo tarifini 

  1. Bolonez Sos

Malzemeler;

  1. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  2. 1 adet havuç
  3. 1 adet soğan
  4. 1 adet kereviz
  5. 2 diş sarımsak
  6. 700 gram kıyma
  7. 1 su bardağı domates püresi
  8. 1 yemek kaşığı salça
  9. Et suyu/makarna suyu
  10. Karabiber
  11. Tuz

Bolonez Sos Nasıl Yapılır?

Geniş tencerenin içerisine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ve kızdırın. Bir havucu küp küp doğrayın ve bir adet soğanı ince bir şekilde doğrayın. Kerevizi de doğradıktan sonra hepsini tencerenin içerisine aktarın ve kavurun. Malzemeler yumuşadığında üzerine 2 diş sarımsak ve 700 gram kıymayı ilave edip karıştırın. Tencerenin kapağını kapattıktan sonra 10 dakika kısık ateşte pişirin. Harmanlanan sosa 1 yemek kaşığı salça ve 1 su bardağı domates püresi ilave edin. Et suyu varsa, içerisine et suyu koyun. Yoksa makarna suyu ekleyin. Tuz ve karabiberi ekledikten sonra sosunuz hazır. 

Bakınız; Bolonez soslu tagliatelle

  1. Marinara Sosu

Malzemeler;

  1. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  2. 1 adet soğan
  3. 2 su bardağı domates püresi
  4. Taze çekilmiş karabiber
  5. 1 adet defne yaprağı
  6. 1 demet fesleğen

Marinara Sosu Nasıl Yapılır?

Geniş bir tavanın içerisine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ve kızdırın. 1 adet ince doğranmış soğanı ekleyerek kavurun. Ardından 2 su bardağı domates püresini de ekleyin ve karıştırın. Üzerine taze çekilmiş karabiber, 1 adet defne yaprağı, tuz ve kekik ekleyerek karıştırın. Dilerseniz, 1 demek ince kıyılmış fesleğen de ekleyebilirsiniz. Sosu 20 dakika kısık ateşte pişirin. Pişen sosun içinden defne yaprağını çıkarttıktan sonra servis edebilirsiniz. 

  1. Limonlu Sos

Malzemeler;

  1. 5 diş sarımsak
  2. 1 adet limon suyu ve rendelenmiş limon kabuğu
  3. 30 ml zeytinyağı
  4. 200 ml krema
  5. 1/2 demet maydanoz
  6. Karabiber
  7. 2 çay kaşığı tuz

Limonlu Sos Nasıl Yapılır?

Zeytinyağı tavaya alınır, ince doğranmış sarımsaklar içine eklenir. Kavrulan sarımsaklara limon suyu ve kabuğu ilave edilir. Krema dökülerek karıştırılır ve orta ateşte kaynatılır. Kaynadıktan sonra altı kısılarak ince doğranmış maydanoz ve tuz ilave edilir. 5 dakika daha kaynatılıp ocaktan alınır. Afiyet olsun.

Bakınız; Limon soslu karidesli spagetti

  1. Bal Kabaklı Alfredo Sos

Malzemeler;

  1. 100 gram tereyağı
  2. 2 diş sarımsak
  3. 3/4 su bardağı balkabağı püresi
  4. 1 çay kaşığı biberiye
  5. 1 çimdik muskat (rendelenmiş)
  6. Yarım su bardağı parmesan peyniri
  7. Yarım su bardağı süt
  8. Karabiber
  9. Tuz

Balkabaklı Alfredo Sos Nasıl Yapılır?

Bir tavanın içerisine 100 gram tereyağı ekleyin ve eritin. 2 diş sarımsağı ince ince kıyın ve karışıma ekleyerek kavurun. Ardından 3/4 su bardağı balkabağı püresi ve 1 çay kaşığı biberiye ekleyin. Tüm malzemeleri harmanladıktan sonra 1 çimdik muskat rendesi, yarım su bardağı süt ve yarım su bardağı rendelenmiş parmesan ilave edin. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra tuz ve karabiber ile tatlandırın.

  1. Carbonara Sos

Malzemeler;

  1. 100 ml krema
  2. 2 adet yumurta sarısı
  3. 4 yemek kaşığı rende parmesan
  4. 10 dilim küp doğranmış dana bacon ya da füme et
  5. 4 dal ince kıyılmış maydanoz
  6. 1 tatlı kaşığı tuz
  7. 1 çay kaşığı karabiber

Carbonara Sosu Nasıl Yapılır?

Bir tencereye su koyulur ve kaynatılır. Kaynayan suyun üzerine suya değmeyecek şekilde başka bir tencere yerleştirilir. Bu tekniğe benmari denir. 2 yumurta sarısı benmari de çırpılır ve fazla pişirilmeden sadece kıvam aldırılır. Kıvama geldiğinde kenara alınır. Diğer malzemeler ile beraber iyice karıştırılır. Haşlanan makarnanın suyundaki nişastadan ve lezzetinden yararlanmak için ½ kepçe makarna suyu yavaşça çırpılarak ilave edilir. Sos makarna ile birleştirilir. Afiyet olsun.

  1. Arabiata Sosu

Malzemeler;

  1. 1 adet soğan
  2. 2 diş sarımsak
  3. 1 adet chili biber ya da kırmızı pul biber
  4. 4 adet rende domates
  5. Zeytinyağı
  6. Fesleğen

Arabiata Sosu Nasıl Yapılır?

Soğan ve sarımsak incecik doğranır ve sararana kadar zeytinyağında kavrulur. Rendelenmiş domates eklenir. Ardından chili biber varsa ekleyin, yoksa pul biber ve tuz eklenir. Karışım suyunu çekene kadar beklenir ve sos hazır. Haşlanan makarna ile sos karıştırılır ve ince kıyılmış fesleğen eklenir.

Bakınız; Arabiata soslu makarna

  1. Beyaz Pesto Sos

Malzemeler;

  1. Yarım su bardağı ceviz
  2. 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
  3. 1 tatlı kaşığı kekik
  4. 100 gram ricotta peyniri
  5. 1 diş sarımsak
  6. 50 gram parmesan peyniri
  7. 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Beyaz Pesto Sos Nasıl Yapılır?

İlk olarak fırını 200 dereceye ayarlayın. Fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirdikten sonra, yarım su bardağı cevizi tepsiye yayın. Cevizleri ısıtılmış fırında 6-8 dakika pişirin. Kavurduğunuz cevizleri soğuması için kenarda bekletin. Bir kabın içerisine 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi, 100 gram ricotta peyniri, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 diş ince kıyılmış sarımsak, ince kıyılmış ceviz ve 50 gram rendelenmiş parmesan peynirini ekleyin. Malzemeleri karıştırdıktan sonra 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ve tekrar karıştırıp makarnaların yanında servis edin.

  1. Mac and Cheese Sosu

Malzemeler;

  1. 2 yemek kaşığı tereyağı
  2. 2 çay kaşığı karabiber
  3. 200 gram çiğ krema
  4. 100 gram labne peyniri
  5. 150 gram cheddar peyniri
  6. 1 çay bardağı parmesan peyniri

Mac and Cheese Sosu Nasıl Yapılır?

Geniş tencereye 2 yemek kaşığı tereyağı ekleyin ve eritin. Üzerine 2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber ekledikten sonra kavurun. Ardından 200 gram çiğ krema ekleyip karıştırmaya devam edin. Sırasıyla 100 gram labne peyniri veya tuzsuz krem peynir, 150 gram cheddar peyniri ve 1 çay bardağından bir parmak az parmesan peyniri ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra makarnanızı ekleyerek pişirebilirsiniz. 

Bakınız; Mac and cheese

  1. Napoliten Sos

Malzemeler;

  1. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  2. 2 diş sarımsak
  3. 4 adet domates
  4. 5 yaprak fesleğen
  5. Kekik
  6. Karabiber
  7. Tuz
  8. Parmesan peyniri

Napoliten Sosu Nasıl Yapılır?

Geniş bir tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ve kızdırın. 2 diş sarımsağı ince ince kıydıktan sonra yağın içerisine ekleyerek kavurun. 4 adet domatesi güzelce yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin. Bu esnada 5 yaprak fesleğeni de kıyın. Önce domatesi, ardından fesleğenleri tavaya ekleyerek karıştırın. Dilediğiniz kadar kekik, karabiber ve tuz ekleyebilirsiniz. Sosu servis etmeden önce, parmesan peyniri rendeleyin. Yarım su bardağı parmesanı ekleyerek makarna ile karıştırın.

  1. 4 Peynirli Sos

Malzemeler;

  1. 60 gram tereyağı
  2. 3 yemek kaşığı un
  3. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  4. 200 ml. süt
  5. 1 dal biberiye
  6. 1 adet defne yaprağı
  7. 1 adet soğan
  8. 1 dal kekik
  9. 25 gram cheddar peyniri
  10. 20 gram emmental peyniri
  11. 15 gram brie peyniri
  12. Rendelenmiş parmesan peyniri

4 Peynirli Sos Nasıl Yapılır?

60 gramlık tereyağını tavanın içerisine alın ve eritin. Üzerine 3 yemek kaşığı un ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyerek kavurun. Farklı bir sos tenceresinde 200 ml sütü, 1 dal biberiye, 1 adet defne yaprağı, 1 dal taze kekik ve 1 adet kabaca doğranmış soğan ile kaynatın. Kaynamaya başlayan sütü süzdükten sonra, unu kavurduğunuz tencereye yavaş yavaş ekleyin. Daha sonra rendelenmiş 15 gram brie peyniri, 20 gram emmental peyniri, 25 gram cheddar peyniri ekleyin. Malzemeleri karıştırdıktan sonra servis için rendelenmiş parmesan ve karabiber ekleyin.

  1. Yaz Bolonezi

Malzemeler;

  1. 4 diş sarımsak
  2. 1/2 su bardağı zeytinyağı
  3. 500 gram tavuk eti
  4. Yarım su bardağı domates püresi
  5. 1/4 su bardağı kırmızı şarap (isteğe göre)
  6. 6 adet cherry domates
  7. Tereyağı
  8. Parmesan peyniri

Yaz Bolonezi Nasıl Yapılır?

Geniş bir tavaya yarım su bardağı zeytinyağı alarak kızdırın. Üzerine 4 diş rendelenmiş sarımsak ekleyerek kavurun. 500 gram tavuk etini çok minik parçalara ayırın. Tavuğu bir çay kaşığı tuzla tavaya alın ve karıştırın. Tavuklar güzelce piştiğinde üzerine yarım su bardağı domates püresi ve 1/4 su bardağı kırmızı şarap ekleyin. Malzemeleri iyice harmanlayarak 4-5 dakika pişirin. Bu esnada 6 adet cherry domatesi ortadan ikiye kesin ve sosa ekleyin. Domatesler yumuşayınca sosu ocaktan alın. Makarnayı servis edeceğiniz zaman parmesan peyniri ve tereyağı eklemeyi unutmayın.

  1. Kremalı Mantar Sosu

Malzemeler;

  1. 300 gram mantar
  2. 2 diş sarımsak
  3. 200 ml krema
  4. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  5. 4 yaprak fesleğen
  6. 1/2 çay kaşığı karabiber
  7. 1 yemek kaşığı tereyağı
  8. 1 çay kaşığı tuz

Kremalı Mantar Sosu Nasıl Yapılır?

Zeytinyağı tavaya alınır ve kızdırılır.Temizlenip doğranmış mantar ve sarımsak eklenir. 2-3 dakika yüksek ateşte pişirilir. Ardından krema ve fesleğen eklenir, altı kısılır. Haşlanmış makarna, tereyağı, tuz ve karabiberle beraber tavaya eklenir ve karıştırılarak pişirilir. Afiyet olsun. 

Bakınız; Kremalı mantarlı makarna

  1. Domates Sosu

Malzemeler;

  1. 4 adet domates
  2. 1 adet soğan
  3. 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  4. 1 adet defne yaprağı
  5. 1 diş sarımsak
  6. Karabiber
  7. Tuz

Domates Sosu Nasıl Yapılır?

Tereyağı ocağa alınır ve ısıtılır. Un ilave edilir ve kavrularak beyaz roux (meyane) elde edilir. Isıtılan süt yavaş şekilde meyaneye eklenerek kıvam verdirilir. Tuz ve muskat ile lezzetlendirilir. Afiyet olsun.

Bakınız; Domates soslu spagetti


  1. Beşamel Sos

Malzemeler;

  1. 1 yemek kaşığı tereyağı
  2. 1 yemek kaşığı un
  3. 600 ml süt
  4. 1 çay kaşığı muskat rendesi
  5. 1 çay kaşığı tuz

Beşamel Sos Nasıl Yapılır?

Tereyağı ocağa alınır ve ısıtılır. Un ilave edilir ve kavrularak beyaz roux (meyane) elde edilir. Isıtılan süt yavaş şekilde meyaneye eklenerek kıvam verdirilir. Tuz ve muskat ile lezzetlendirilir. Afiyet olsun.

  1. Kabak Bolonez Sosu

Malzemeler;

  1. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  2. 1 adet soğan
  3. 5 adet kabak
  4. 1/2 bardak su
  5. 1 çay kaşığı karabiber
  6. 1/2 limon suyu
  7. 1 su bardağı toz Parmesan

Kabak Bolonez Sos Nasıl Yapılır?

Derin bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın. Soğanı ekleyip 6-7 dakika yumuşayana kadar soteleyin. Kabakları ekleyip karıştırmaya devam edin. Üzerine su ilave edip baharatları ekleyin ardından tencerenin kapağını kapatın. Kabaklar yumuşayana kadar pişirin. Yumuşayan kabakların üzerine limon suyu ve toz parmesan ekledikten sonra makarna sosu servise hazır.

  1. Brokoli Pesto Sosu

Malzemeler;

  1. 1 baş brokoli
  2. 1 demet taze fesleğen yaprakları
  3. 1/2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  4. 1/4 su bardağı taze rendelenmiş parmesan
  5. 1/4 su ardağı. Badem
  6. 1 diş sarımsak, kıyılmış
  7. 1 çay kaşığı tuz

Brokoli Pesto Sosu Nasıl Yapılır?

Mutfak robotuna brokoli, taze fesleğen ve zeytinyağını birleştirip birkaç tur çekin. Ardından parmesan, badem, sarımsak ve tuz ekleyip robottan çekmeye devam edin. Püre haline gelen brokoli pesto sos servise hazır.

  1. Ton Balıklı Sos

Malzemeler;

  1. Kaşer tuzu
  2. 1 su bardağı kurutulmuş domates
  3. 1 yemek kaşığı. kapari
  4. 3 diş sarımsak
  5. 2 kutu konserve ton balığı
  6. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  7. 1/2 su bardağı karışık zeytin (küçük parçalara bölünmüş)
  8. 1 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz

Ton Balıklı Sos Nasıl Yapılır?

Mutfak robotunda kurutulmuş domates, kapari, tuz, sarımsak ve zeytinyağını pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekin. Robottan çektiğiniz sosu bir tabağa alıp üzerine ton balığı, zeytin ve taze kıyılmış maydanoz ilave ettikten sonra ton balıklı sos servise hazır.

  1. Ispanak Sos

Malzemeler;

  1. 225 gr bebek ıspanak
  2. 1 diş sarımsak
  3. 250 gr mascarpone
  4. Yarım limon suyu
  5. 1 su bardağı toz parmesan
  6. 55g çam fıstığı

Ispanak Sos Nasıl Yapılır?

Bir mutfak robotuna Ispanağın yarısını, sarımsak, mascarpone, limon suyu ve Parmesan ekleyip pürüzsüz bir sos elde edene kadar çırpın. Bir sos tavasında çam fıstıklarını 2-3 dakika kızarana kadar çevirin. Üzerine mutfak robotundan geçirdiğiniz sosu ve kalan ıspanakları ilave edin. Ispanaklar yumuşayana kadar birkaç tur karıştırın. Dilediğiniz baharatları döktükten sonra ıspanak sos servise hazır.

  1. Ragu Sos

Malzemeler;

  1. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  2. 1 adet soğan, ince yemeklik doğranmış
  3. 2 adet kereviz sapı
  4. 2 adet havuç
  5. 500 gr dana kıyma
  6. 3 domates, ince doğranmış
  7. 2 diş ezilmiş sarımsak
  8. 300 ml et suyu ya da normal su
  9. Tuz
  10. Karabiber

Ragu Sos Nasıl Yapılır?

Zeytinyağını tencereye alın ve kıyma ekleyerek kavurun. Üzerine yemeklik doğranmış soğan ve ezilmiş sarımsak ekleyin. Havuç ve kerevizi küp şeklinde doğrayarak tencereye ilave edin. Domatesleri rendeleyin ve karışıma ekleyin. Son olarak baharat ve suyu ekleyerek pişmeye bırakın. Koyulaşınca makarna ile karıştırabilirsiniz. Afiyet olsun.

Tarifler: Başak ÖNGEL ve Selin HIDIR

Şunlara da göz atın;

  1. Sos tarifleri
  2. Makarna yapımında hangi peynir kullanılır?
  3. Makarnanın yanına ne gider?
  4. Değişik makarna tarifleri
  5. Fırında makarna tarifleri
  6. Et marinasyon sosları
  7. Akdeniz mutfağı yemekleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Boğaz Gıcıklanmasına Ne İyi Gelir?
Bir Uzmana Göre Mod Yükselten, İyi Hissettiren 10 Yiyecek
Avokadolu Salata Tarifleri: Düşük Kalorili 10 Tarif
Kalabalık Sofralarınıza Çok Yakışacak Makarna Tarifleri: Birbirinden Lezzetli 10 Tarif
İstanbul Baklavacıları: İstanbul'un En İyi 8 Baklavacısı
Feng Shui Bitkileri: Yaşam Enerjisiyle Dolu 10 Bitki