Türk mutfağında iftar sofralarının önemi oldukça büyük. Çorbasından ana yemeğine, atıştırmasından tatlısına her şeyiyle eksiksiz bir sofra hazırlamak istediğinizi biliyoruz. Fakat oruç tutarken bütün günü mutfakta geçirmek biraz zor olabiliyor. Yükünüzü azaltmak için en lezzetli iftarlık tatlı tariflerini sizler için derledik. Yemeğin ardından çayla birlikte sunabileceğiniz tatlı tariflerine yazımızda yer verdik. İşte, hafif ve kolay 45 iftarlık tatlı tarifi:
İftar sofrası denildiğinde ilk akla gelen tatlılardan biri sütlaçtır. Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan gerçek sütlacın bir kasesi ortalama 220 kaloridir. Videolu anlatımıyla gerçek sütlacı kolayca hazırlayabilirsiniz. Tokat mutfağından yayılan hira tatlısı, şerbet ve irmikle hazırlanan bir tatlı türüdür. Özellikle şerbetli tatlı severler için sunulan hira tatlısı, küçük porsiyonlar halinde sunulur. Hatay'ın yöresel lezzetleri arasında yer alan künefeyi, evde kolayca hazırlamaya ne dersiniz? Hazırlaması 15, pişirmesi 20 dakika süren tavada künefeyi, dondurma veya kaymakla birlikte sunabilirsiniz. Ana malzemeleri süt, kakao ve krem şanti olan saray sarması, son yıllarda en çok tüketilen tatlılardan biridir. İftar sofraları için hafif ve kolay bir tatlı arıyorsanız, saray sarması tarifine mutlaka göz atın. Yalancı tavuk göğsü, kolay ve lezzetli tatlı denildiğinde akla ilk gelen tariflerden biridir. Toplamda 30 dakika da hazırlanan yalancı tavuk göğsüne, meyve sosları ile aroma katabilirsiniz. Saray mutfağından günümüze kadar uzanan revani, bayramlarda ve iftar sofralarında sık sık yer alır. Şerbetli bir tatlı olan revaniyi, kaymak ve meyveler eşliğinde sunabilirsiniz. Kızarmış ekmek, muhallebi ve şerbet ile hazırlanan etimek tatlısı ile listemize başlıyoruz. Hazırlaması 15, pişirmesi ise 20 dakika olan etimek tatlısını, soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz. Ana malzemeleri un, süt ve ceviz olan fincan tatlısı, 30 dakika da hazırlanır. İsmini pişirilme yönteminden alan bu tatlı, hafif tatlılar sevenler için ideal bir seçim olacaktır. Listemize geleneksel tatlılardan biriyle devam ediyoruz. Ana malzemeleri bisküvi ve çikolata olan mozaik pasta, hazırlaması en kolay olan iftarlık tariflerden biridir. Sütlü tatlılar arasında yer alan sakızlı muhallebi, en sevilen tatlılardan biridir. Küçük büyük fark etmeksizin her zevke hitap eden sakızlı muhallebi, yalnızca 25 dakika da hazırlanır. Canımız tatlı çektiğinde ilk başvurulan tatlılar arasında yer alan pudingi, salep ile birleştirdik. Ve ortaya nefis bir tatlı çıktı. Hem hafif, hem de pratik salepli pudingi mutlaka deneyin. İftar için tatlı tarifleri listemize hem pratik, hem de leziz bir tatlıyla devam edelim. Atıştırmalık olarak sunulan yulaflı çikolata topları, 20 dakika da sofralardaki yerini alır. Düşük kalorili olduğu için, gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan şekerpare, en kolay tatlı çeşitlerinden biridir. İsteğe göre içine badem, fındık, ceviz gibi malzemeler eklenebilir. İftar sofralarında da sık sık yer alan şekerpare, yaklaşık 35 dakika da hazırlanır. Tavuk göğsünün farklı bir versiyonu olan kazandibi, Ramazan sofralarının gözdesidir. Hafifliği ile sindirimi kolaylaştıran ve mideyi rahatlatan kazandibini, 30 dakika da hazırlayabilirsiniz. Derviş tatlısı olarak da bilinen keşkül, muhallebi kıvamında sunulur. İftarlık tatlı tarifleri arasında yer alan keşkülün ana malzemeleri süt, nişasta ve şekerdir. Hazırlama süresi ise toplam 30 dakikadır. Az malzeme ile hazırlanan sultan lokumu, çayın yanında servis edilen tariflerden biridir. Hafif bir tatlı olan sultan lokumunu, yalnızca 15 dakika da hazırlayabilirsiniz. Hazırlama süresi 20 dakika olan panna cotta, İtalyan mutfağından dünyaya yayılan bir tatlıdır. Ana malzemeleri süt ve krema olan panna cotta; frambuaz, böğürtlen, çilek gibi meyve sosları ile süslenir. Hafif ve soğuk tatlılar sevenler için, nefis bir önerimiz var. Dondurmalı pasta olarak da bilinen rokoko, bisküvi parçaları ile hazırlanır. İçinde muz, limon veya çilek gibi meyvelere de yer verilir. İftar sofralarına çok yakışan nefis bir tarifle karşınızdayız. İsmini görünümünden alan parmak tatlısı, ortalama 30-35 dakika da hazırlanır ve sofralardaki yerini alır. Her ne kadar şerbetli bir tatlı olsa da, oldukça hafif bir tadı vardır. Bayatlayan ekmekleri değerlendirmenin en lezzetli yolunu sizler için sunuyoruz. Şerbetli bayat ekmek tatlısını, kaymak veya dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz. Yemesi keyifli, yapımı pratik olan pirinç patlaklı çikolata için malzemlerde oldukça az. İftar sonrasında kendinize hazırlayarak çay ya da kahvelerinizin yanında tüketebilirsiniz. Elmalı cobbler, elmalı harç ile yumuşak lezzetli hamurun birleşmesinden oluşan bir tatlıdır. İftar sonrasında bir top dondurma ile servis edebilirsiniz. Sağlıklı ve pratik bir tatlı arıyorsanız doğru yerdesiniz. Yapımı oldukça kolay, pişmiyor ve aynı zamanda rafine şekerden uzak olan bu tarifi çok seveceksiniz. Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan muhallebi, süt ve un ile hazırlanan pratik bir tatlıdır. Bir de tatlıya çıtır kadayı eklenince bu lezzete hayır diyemeyeceksiniz. Ramazan ayının vazgeçilmez tatlısı güllaç, yapımı kolay, lezzetli ve pratik bir tariftir. Cevizli güllaç tarifini, tüm püf noktalarıyla kolayca hazırlayabilirsiniz. Çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan elmalı turta, özellikle iftar yemeğinden sonra hafif bir tatlı denemek isteyenlerin vazgeçilmezi olacak niteliktedir. Porsiyonu yaklaşık 100 kalori olan un helvası, yalnızca 5 malzemeden oluşur ve 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Videolu ve resimli anlatımıyla un helvası tarifini defterinize eklemeyi unutmayın. Yalnızca 4 malzemeden oluşan beze, 'mereng' ismiyle de bilinir. Hem sade bir şekilde, hem de mini tartöletlerin üzerinde sunulabilir. Farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir. Un, maya ve şerbet ile hazırlanan lokma tatlısı, Ramazan, doğum gibi özel günlerin vazgeçilmezidir. Hazırlanan lokmalar, komşulara dağıtılır ve sıcak sıcak servis edilir. İzmir'in sokak lezzetlerinden biri olan şam tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. İrmik ve yoğurt ile hazırlanan tatlının üzeri hindistan cevizi ile aromalandırılır. Boşnak tatlısı olarak da bilinen dudova, ceviz, badem ve hindistan cevizli iç harç ile doldurulur. Şerbetini çektikten sonra, servis edilebilir. Kayseri mutfağıyla özdeşleşen nevzine tatlısı, tahin, yoğurt ve un ile hazırlanır. Şerbetinde pekmez kullanılır. Hazırlanan nevzine tatlısı, kaymaklı dondurma eşliğinde servis edilir. Ortalama 25-30 dakikada hazırlanan süt helvası, un, süt ve vanilya karışımından oluşur. Videolu anlatımıyla süt helvasını kolayca hazırlayabilirsiniz. İftar sofraları için hem kolay, hem hafif, hem de çocukların seveceği bir tarif arıyorsanız, önerimiz muzlu puding. Muzlu pudingi, yulaflı bisküvi ile zenginleştirebilirsiniz. Kuru incir ve süt ile hazırlanan incir uyutması tatlısının yapımında, yalnızca 5 malzeme kullanılır. Ceviz ve antep fıstığı ile süslenerek servis edilebilir. Süt, yulaf unu ve çilek reçeli ile hazırlanan diyabetik muhallebi, iftar için hazırlayabileceğiniz en pratik tatlılardan biridir. Hafifliği ile çok sevilen bu tatlıyı, ceviz ile süsleyebilirsiniz. Süt, şeker, irmik, kakao ve vanilya ile hazırlanan irmik tatlısı, iftar için 30-35 dakikada hazırlayabileceğiniz tatlılardan biridir. Küçük porsiyonlar halinde sunabilirsiniz. Hazır kemalpaşanın sütlü şerbet ile zenginleştirilmesi ile hazırlanan bu tatlı, 25 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Üzerini fındık ile süsleyebilirsiniz. Kadayıf, şerbet ve antep fıstığı ile hazırlanan cennet çamuru, Kilis mutfağından yayılan lezzetlerden biridir. Dondurma veya kaymak eşliğinde servis edebilirsiniz. Kedidili, kakao, labne ve granül kahve ile hazırlanan bu tatlı, çayın yanında ikram edilir. Şef Başak Öngel Demirkale'nin anlatımıyla tiramisu toplarını 15 dakika içinde sunabilirsiniz. Isparta mutfağıyla özdeşleşen su peltesi, yalnızca 4 malzemeden oluşan bir tatlıdır. Su, nişasta, şeker ve çilek ile hazırlanan su peltesi, 15 dakika içinde sofralardaki baş köşeyi alır. Süt, pirinç unu, çikolata ve kakao ile hazırlanan krem şokola, glütensiz olduğu için iftardan sonra yiyebileceğiniz en hafif tatlılardan biridir. Hazırlanışı 10, pişirmesi ise yaklaşık 20 dakika sürer. Badem, pudra şekeri ve yumurta akı ile hazırlanan marzipan, aslında badem ezmesi olarak da bilinir. 10 dakikada hazırlanır, şekil verilerek servis edilir. Nişasta, pekmez ve tereyağı ile hazırlanan hasuda tatlısı, Karadeniz mutfağıyla özdeşleşmiştir. İsteğe göre üzerine ceviz veya fındık serpiştirilerek tüketilir. Un, irmik, süt, bal ve badem ile hazırlanan herle tatlısı, rafine şeker içermediği için diyet yapanlar tarafından da tercih edilir. Üzerine kaymak ve antep fıstığı ekleyerek servis edebilirsiniz. Şunlara da göz atın;