Kök sebzeler, toprağın altında yetişen ve zengin bir toprağa sahip olan sebzelere denilmektedir. Güneş ışığından yararlanan bu sebzeler, içeriğinde oldukça fazla vitamin ve mineral barındırır. Özellikle B ve C vitamini, beta karoten açısından zengindir. Antioksidan özellikleriyle vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaşmasını sağlar. Hem fiziksel, hem de zihinsel sağlığı destekleyen bu sebzeler, diyet listelerinde de kullanılır. Kilo vermeye yardımcıdır. Aynı zamanda bazı kanser türlerine karşı vücudu koruyup, beyin gelişimini destekledikleri de bilinir. Peki, nedir bu kök sebzeler? Kök sebzelerle hangi yemekler yapılabilir? İşte, kök sebzelerle hazırlayabileceğiniz birbirinden lezzetli 14 yemek;
Kolon kanserine karşı oldukça etkili olduğu bilinen yer elmasını, kış aylarından çorba olarak tüketebilirsiniz. Yer elması çorbası yapımında soğan ve havuç kullanmayı unutmayın. Kereviz denildiğinde birçoğumuz burun kıvırsak da, faydalarını duyunca yemeden edemiyoruz. Folat, potasyum, fosfor, manganez ve magnezyum açısından zengin olan kereviz, eklem ve kemikleri güçlendirir. Özellikle büyüme çağındaki çocukların tüketmesi gerekir. Hem sebze, hem de et ile güzel bir ana yemek hazırlamak isteyenleri böyle alalım. Yapımında en lezzetli sebzelerin kullanıldığı kuzu inciği, davet sofralarında ve kalabalık sofralarda tercih edebilirsiniz. Yemeğinde et kullanmak istemeyenler için de hem kolay, hem de ekonomik bir tarifimiz var. Yalnızca sebzelerle hazırlanan fırında kök sebzeler yemeğini sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz. Kök sebzeleri ana yemek değil de, aperatif bir şeyler hazırlamak için kullanmak istiyorsanız, turp salatası tam size göre. Hazırlaması 10 dakika süren bu salatayı, bol limonla sunabilirsiniz. Ana malzemeleri bal kabağı, zencefil ve galeta unu olan bu köfteleri bir kez denediğinizde, bir daha vazgeçemeyeceksiniz. Hazırlaması 30-40 dakika süren zencefilli bal kabağı köftelerini, kızartarak servis edebilirsiniz. Genellikle dana eti ile hazırlanan carpaccio'yu bu kez pancar ile denedik ve ortaya nefis bir sonuç çıktı. Ana yemeklerin yanında meze olarak sunulan pancar carpaccioyu, pesto sosla birlikte denemenizi öneriyoruz. Okurumuzdan gelen bu nefis tarif, aslında patates ve pilavın buluşması.. Üstelik yalnızca 4 malzeme ile hazırlanıyor. Tarifi denedikten sonra yorumlar kısmında görüşlerinizi belirtebileceğinizi hatırlatalım. Şef Jale Balcı'nın leziz tarifini denemeye ne dersiniz? Ayva ve kerevizin başrolde olduğu bu yemeğin porsiyonu, yaklaşık 65 kaloridir. Diyet listeleri için de uygun olan ayvalı kerevizi fırında pişirdikten sonra servis edebilirsiniz. Nefis bir bifteğe kim hayır diyebilir ki? Üstelik patates, soğan ve sarımsak gibi kök sebzelerle zenginleştirilmiş bir tarif. Videolu anlatımıyla fırında sebzeli biftek tarifini mutlaka deneyin. Şalgam denildiğinde hepimizin aklına ilk olarak şalgam suyu geliyor elbet. Bağışıklığı güçlendiren şalgam suyunu, kış aylarında da sofralarınızdan eksik etmemenizi öneriyoruz. Yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan havucu, oldukça yakından tanıyoruz. O yüzden onu yemeklerde kullanmak yerine, tadına doyamayacağınız nefis havuçlu cevizli kek tarifini sunmaya karar verdik. Özellikle çayın yanına çok yakışıyor, bizden söylemesi. Klasik tarhana çorbasından sıkılanlar için, nohut ve şalgam ile hazırlanan Maraş usulü tarhana çorbasını öneriyoruz. Özellikle kış aylarında tüketilen bu çorbayı, tereyağlı sos ile zenginleştirebilirsiniz. Kök sebzeler arasında yer alan mor havuç, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Genellikle salata ve şalgam suyu yapımında kullanılsa da, bu kez atıştırmalık olarak sunuyoruz. Şunlara da göz atın;