Köfteler, mutfağımızın en çok aranan ve tercih edilen tariflerindendir. Aynı zamanda alternatifi en zengin yemeklerin başında gelir. Yöresel köfteler, komşu ülkelerin mutfağına özgü olanlar ve yemeklerin içinde kullanılanlar olarak farklı çeşitleri de var. Özellikle yöresel mutfaklarda sık sık tüketilen köfteli yemekler, ana yemek olarak da sunulur. Köfteli yemekler nelerdir diye merak edenler için, birbirinden lezzetli tarifleri derledik. İşte, doyurucu ve pratik 13 farklı köfteli yemek:
Van mutfağının en sevilen tariflerinden biri olan acem köftesi, kıyma, bulgur, patates ve pirinç ile hazırlanır. Sulu bir yemektir ve kalabalık sofralarda sunulur. Krema ve köri ile hazırlanan nefis köfte tarifimizi denediniz mi? Porsiyonu yaklaşık 170 kalori olan kremalı ve körili köfteyi, videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz. Köfte yemekleri denildiğinde ilk akla gelenlerden biri de sulu köftedir. Misket gibi küçük yuvarlaklar halinde sunulan sulu köfte, havuç, soğan ve kereviz ile zenginleştirilir. Diyarbakır mutfağına özgü bir yemek olan patlıcan dizme, köfte ve patlıcanın sıra sıra dizilmesiyle hazırlanır. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da sık sık tüketilir. Kuzu ve dana etiyle hazırlanan bu köfte, soğanların salçada kavrulmasıyla hazırlanır. Bütün bir halde bırakılan soğanlara, yuvarlak köfteler eklenir ve yumuşayana kadar pişirilir. Misket köfte, bezelye, patates ve havuç ile hazırlanan kağıt kebabı, ismini pişirilme şeklinden almıştır. Garnitür ve köfteler kağıdın içine doldurulduktan sonra fırında pişirilir. Nohut, kuru fasulye, yeşil mercimek, bulgur ve kıyma etiyle hazırlanan bu köfte, klasik tatlardan sıkılanlar için idealdir. Yapımında sumak kullanılan ekşili ve bakliyatlı köfte, İç Anadolu'da sık sık tüketilir. Köfteyi yalnızca sulu yemeklerde değil, makarna yapımında da kullanabilirsiniz. Bezelye, dil peyniri, kaşar peyniri ve tagliatelle ile hazırlanan fırında köfteli makarnayı, özel davet yemeklerinde de sunabilirsiniz. Haşlanmış nohut, pirinç ve semizotu ile hazırlanan bu çorbada, tavuk kıyması kullanılmaktadır. Köfteler tavada kızartıldıktan sonra çorbanın içerisine ilave edilir ve lezzetli bir başlangıç yemeği yapılır. Misket köfte yemeğini duymayan yoktur elbet. Bazı yörelerde topalak köfte olarak da bilinen misket köfteler, patates ve domates ile birlikte sunulur. Köfte ve sebzelerden oluşan nefis bir çorba yapmaya ne dersiniz? Patates, havuç, biber ve pazı ile hazırlanan bu çorba hem doyurucu, hem de sağlıklıdır. Patates dilimleri üzerine yerleştirilen köfte, domates sosu ile zenginleştirilir. Lezzetini arttırmak için, köftelerin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirebilirsiniz. Un, köfte ve kırmızı biber ile hazırlanan bu köfte, klasik tariflerden oldukça farklıdır. Hazırlanan köfteler, toz biber ve tereyağlı sos eşliğinde sunulur. Şunlara da göz atın;