Köfte, Türk mutfağının vazgeçilmez tariflerinden biridir. İzmir, İnegöl, Tekirdağ başta olmak üzere hemen her şehrin, farklı bir köfte tarifi bulunur. Kimi kıymalı, kimi ise bakliyat ve sebzelerle hazırlanan köfteler, ana yemeklerde farklı soslar eşliğinde sunulur. Ancak bunlar arasında en sevileni, klasik anne köftesidir. Yapılışı çok kolay gözükse de, köfte yaparken bazı püf noktalara çok dikkat etmek gerekir. Eğer siz de her defasında dikkat etmenize rağmen 'Neden köftelerim annemin köftesine benzemiyor?' diyorsanız, sizi böyle alalım. İşte, köfte hazırlarken fark etmeden yapılan 8 hata ve çözümleri:
Aslında köfte harcında bayat ekmek kullanmak yanlış değil. Fakat bu ekmekleri kabuğuyla birlikte koyarsanız, köfteniz çok sert olacaktır. Bu yüzden ekmeklerin iç kısımlarını kullanarak yumuşacık köfteler elde edebilirsiniz. Dilerseniz, ekmek yerine galeta unu da kullanabilirsiniz.
Lezzetli bir köftenin en önemli kuralı, kendi el lezzetinizi katmak ve yoğurma işlemini tamamen ellerinizle yapmaktır. Eğer eliniz kirlenmesi diye metal araçlardan yardım alıyorsanız, köfte tadında hafif metalimsi bir tat alabilirsiniz. Bu yüzden köfteleri mutlaka elinizle yoğurun. Dilerseniz, tahta kaşık da kullanabilirsiniz.
Aslında köftelik kıyma almak da, çok büyük bir yanlış değil. Ancak köfte için kıyma alıyorsanız, döş etini iki kez çektirin. Bu sayede kıymanın yağı ve eti bütünleşir ve yapacağınız köftelerin lezzeti artar.
Öncelikle köfte için kıyma alacaksanız, köfteyi fırında mı, yoksa kızartma usulüyle mi pişireceğinize karar vermeniz gerekir. Eğer tavada köfte yapacaksanız, yağsız kıyma kullanın. Köfteleri fırında pişirecekseniz, yarım yağlı kıyma kullanmaya dikkat edin.
Köftenin en önemli malzemelerinden biri, soğandır. Ancak soğanı doğramak, parçalarının diri kalmasına neden olur. Bu da köfteyi yerken ağzınıza bütün soğan parçalarının gelmesine yol açabilir. Bu yüzden soğanı mutlaka rendeleyerek kullanın. Ek olarak rendelediğiniz soğanın suyunu sıktıktan sonra harca ilave edin.
Köftelerinizin tok bir kıvamda olması ve hafifçe kabarması için, köfte harcına az miktarda karbonat eklemeniz gerekiyor. Dilerseniz, karbonat yerine bir tutam kabartma tozu da ekleyebilirsiniz.
Köfte harcını hazırlayıp şekil verdikten sonra, hemen pişirmeye başlamayın. Hazırladığınız köftelerin üzerini streç film ile kapatın ve buzdolabında en az yarım saat bekletin. Bu sayede köfte kendini toparlayacak ve lezzeti artacaktır. Eğer köfteleri hiç beklemeden pişirirseniz, köfteler tavada dağılmaya başlayacaktır. Özellikle İnegöl köfte gibi köfte çeşitlerinde, kıymalı harcı bir gece önceden hazırlayıp buzdolabında bekletmek gerekiyor, aklınızda bulunsun.
Köftelerin hızlı hızlı pişmesini isteyip yüksek ateş kullanıyorsanız, orada yanlış yapıyorsunuz demektir. Özellikle zamanınız kısıtlıysa, pişirme işlemini bir an önce bitirmek iyi bir fikir gibi gelebilir. Ancak yüksek ateşte pişen köftelerin dışı pişse de, içi çiğ kalacaktır. Bu yüzden yağı koyu tavayı ısıttıktan sonra köfteleri tavaya alın ve birkaç dakika yüksek ateşte ters yüz edin. Dışı hafif kabuk bağlamaya başlayınca, ocağın altını kısın ve köftelerin ağır ağır pişmesini sağlayın. Böylece köfteleriniz daha iyi pişecektir. Eğer mangal tadında bir köfte istiyorsanız, pişirme işlemini döküm tavada yapabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;