Köfte Hazırlarken Asla Yapmamanız Gereken 8 Hata
Köfte hazırlarken nelere dikkat etmek gerekir? Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan köfteyi hazırlarken, hemen herkesin fark etmeden yaptığı hataları yazımızda derledik. İşte, köfte hazırlarken yapılan 8 önemli hata:

Köfte, Türk mutfağının vazgeçilmez tariflerinden biridir. İzmir, İnegöl, Tekirdağ başta olmak üzere hemen her şehrin, farklı bir köfte tarifi bulunur. Kimi kıymalı, kimi ise bakliyat ve sebzelerle hazırlanan köfteler, ana yemeklerde farklı soslar eşliğinde sunulur. Ancak bunlar arasında en sevileni, klasik anne köftesidir. Yapılışı çok kolay gözükse de, köfte yaparken bazı püf noktalara çok dikkat etmek gerekir. Eğer siz de her defasında dikkat etmenize rağmen 'Neden köftelerim annemin köftesine benzemiyor?' diyorsanız, sizi böyle alalım. İşte, köfte hazırlarken fark etmeden yapılan 8 hata ve çözümleri:

  1. Bayat ekmek kullanmak

Aslında köfte harcında bayat ekmek kullanmak yanlış değil. Fakat bu ekmekleri kabuğuyla birlikte koyarsanız, köfteniz çok sert olacaktır. Bu yüzden ekmeklerin iç kısımlarını kullanarak yumuşacık köfteler elde edebilirsiniz. Dilerseniz, ekmek yerine galeta unu da kullanabilirsiniz.

  1. Metal araçlarla yoğurmak

Lezzetli bir köftenin en önemli kuralı, kendi el lezzetinizi katmak ve yoğurma işlemini tamamen ellerinizle yapmaktır. Eğer eliniz kirlenmesi diye metal araçlardan yardım alıyorsanız, köfte tadında hafif metalimsi bir tat alabilirsiniz. Bu yüzden köfteleri mutlaka elinizle yoğurun. Dilerseniz, tahta kaşık da kullanabilirsiniz.

  1. Kıymayı çektirmemek

Aslında köftelik kıyma almak da, çok büyük bir yanlış değil. Ancak köfte için kıyma alıyorsanız, döş etini iki kez çektirin. Bu sayede kıymanın yağı ve eti bütünleşir ve yapacağınız köftelerin lezzeti artar.

  1. Aynı malzemeleri kullanmak

Öncelikle köfte için kıyma alacaksanız, köfteyi fırında mı, yoksa kızartma usulüyle mi pişireceğinize karar vermeniz gerekir. Eğer tavada köfte yapacaksanız, yağsız kıyma kullanın. Köfteleri fırında pişirecekseniz, yarım yağlı kıyma kullanmaya dikkat edin. 

  1. Soğanın suyunu sıkmamak

Köftenin en önemli malzemelerinden biri, soğandır. Ancak soğanı doğramak, parçalarının diri kalmasına neden olur. Bu da köfteyi yerken ağzınıza bütün soğan parçalarının gelmesine yol açabilir. Bu yüzden soğanı mutlaka rendeleyerek kullanın. Ek olarak rendelediğiniz soğanın suyunu sıktıktan sonra harca ilave edin. 

  1. Karbonat eklememek

Köftelerinizin tok bir kıvamda olması ve hafifçe kabarması için, köfte harcına az miktarda karbonat eklemeniz gerekiyor. Dilerseniz, karbonat yerine bir tutam kabartma tozu da ekleyebilirsiniz.

  1. Köfteleri dinlendirmemek

Köfte harcını hazırlayıp şekil verdikten sonra, hemen pişirmeye başlamayın. Hazırladığınız köftelerin üzerini streç film ile kapatın ve buzdolabında en az yarım saat bekletin. Bu sayede köfte kendini toparlayacak ve lezzeti artacaktır. Eğer köfteleri hiç beklemeden pişirirseniz, köfteler tavada dağılmaya başlayacaktır. Özellikle İnegöl köfte gibi köfte çeşitlerinde, kıymalı harcı bir gece önceden hazırlayıp buzdolabında bekletmek gerekiyor, aklınızda bulunsun.

  1. Yüksek ateşte pişirmek

Köftelerin hızlı hızlı pişmesini isteyip yüksek ateş kullanıyorsanız, orada yanlış yapıyorsunuz demektir. Özellikle zamanınız kısıtlıysa, pişirme işlemini bir an önce bitirmek iyi bir fikir gibi gelebilir. Ancak yüksek ateşte pişen köftelerin dışı pişse de, içi çiğ kalacaktır. Bu yüzden yağı koyu tavayı ısıttıktan sonra köfteleri tavaya alın ve birkaç dakika yüksek ateşte ters yüz edin. Dışı hafif kabuk bağlamaya başlayınca, ocağın altını kısın ve köftelerin ağır ağır pişmesini sağlayın. Böylece köfteleriniz daha iyi pişecektir. Eğer mangal tadında bir köfte istiyorsanız, pişirme işlemini döküm tavada yapabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. En iyi köfte tarifleri
  2. Yöresel köfte tarifleri
  3. Köftenin yanına ne gider?
  4. Kadınbudu köftenin yanına ne gider?
  5. İçli köftenin yanına ne gider?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Pastaları: Yeni Yıla Özel 32 Yılbaşı Pastası Tarifi
Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Glaze Tekniği Nedir, Glaze Nasıl Yapılır?
2024'te YouTube Kanalımızda En Sevilen 10 Video
Hindi But Nasıl Pişirilir: 3 Farklı Yöntem