Kızılcık, yaz aylarının sonlarına doğru çıkan ve pazar tezgahlarında yerini alan bir meyve çeşididir. Ekşimsi bir tada sahip olan kızılcık meyvesi, hoşaf, reçel, marmelat gibi yiyeceklerde veya içecek yapımında kullanılabilir. Kızılcık meyvesini uzun süre saklamak için ya buzlukta dondurmak, ya da kuruttuktan sonra saklamak gerekir. Bu sayede raf ömrü uzayacaktır.
Kızılcık Güneşte Nasıl Kurutulur?
- Öncelikle mutlaka taze kızılcık kullanılması gerekir. Buruşmuş ve yumuşak olan kızılcıklar, taze olmadığını gösterir.
- Taze kızılcıkları suyun altında durulayın ve kağıt havlu yardımıyla kurulayın.
- Güneş gören bir yere temiz bez serin. Kızılcıkları üzerine birbirine değmeyecek şekilde dizin.
- Günde iki kez ters yüz ederek güneşin altında kurumaya bırakın.
- Taze kızılcık kırmızı rengindedir. Kurudukça siyah tonlarına yakın koyu kırmızı rengine döner.
- 5-7 günün sonunda tamamen kuruyan kızılcıkları poşetlere koyarak serin ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz.
Kızılcık Fırında Nasıl Kurutulur?
- Taze kızılcıkları bol suyla durulayın ve kurulayın.
- Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
- Kızılcıkları tepsiye birbirine değmeyecek şekilde dizin.
- Önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında 10 dakika pişirin.
- Dilerseniz 70 dereceli fırında 2-3 saat pişirerek yavaş yavaş kurumasını sağlayabilirsiniz.
- Ara sıra kızılcıkların diğer tarafını çevirin. Kontrollü bir şekilde kuruttuktan sonra, kızılcıkları tezgahın üzerine alabilirsiniz.
Kurumuş Kızılcık Nasıl Saklanır?
Kuruttuğunuz kızılcıkları, cam kavanozlara doldurun. Ağzını kapatarak serin ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz. Eğer daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız, kızılcıkları porsiyonlara ayırın ve buzdolabı poşetlerine doldurun. Hava almayacak şekilde ağzını bağladıktan sonra üzerine tarih etiketi yapıştırın. Buzlukta uzun süre bu şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Kabak nasıl kurutulur?
- Mango nasıl kurutulur?
- Kayısı nasıl kurutulur?
- Domates nasıl kurutulur?
- İncir nasıl kurutulur?