Mutfakta Büyük Tehlike: Kızartma Yağı Kaç Kere Kullanılır?
Kızartma yemeklerinde sık sık yer verilen kızartma yağı kaç kere kullanılmalı? Kızartma yağının sürekli kullanılması zararlı mıdır? İşte, kızartma yağının doğru kullanımı:

Kızartma yapılan yağların birçoğunda trans yağ bulunmaktadır. Trans yağ içeren besinler, kızartma yağıyla tepkimeye girdiğinde kanserojen maddesinin yoğunluğu artmaktadır. Bu da sağlık açısından oldukça zararlı. Aynı yağı devamlı kullanırsanız, yağın yapısında değişiklikler olduğunu görebilirsiniz. Aynı zamanda koku artışı da yaşanacaktır. Kızartma tariflerinde kullanılan yağın önemli oldukça büyüktür. Peki, kızartma yağı kaç kere kullanılmalıdır?


Kızartma Yağı Kaç Kere Kullanılır?

Kızartma yağı en fazla 3 kez kullanılmalıdır. 3 kullanımdan sonra yağın içinde yoğunlaşma meydana gelir. Bu da sağlık açısından olumsuz sonuç verir. Özellikle kabak ve patlıcan gibi kararmalara neden olan sebzeleri kızartıyorsanız, yağın kullanımı 3'ü geçmemelidir. Eğer yağın içinde kızarmış parçalar kaldıysa, bu yağı 2 kez kullandıktan sonra atmalısınız.


Kızartma Yağının Kullanılabilirliği Nasıl Anlaşılır?

İyi bir sonuç için kullanılan sıvıyağın miktarı kızartılacak yemeğin 4 katı kadar olmalıdır. Kızartma sırasında yağ sıçramasını önlemek için ısınmadan önce yağın içerisine bir tutam tuz atın. Kızartma işlemi bittikten sonra yağın tekrar kullanılabilirliğini anlamak için bir dilim ekmeği kızgın yağa atın. Eğer ekmeğin üzerine siyah lekeler oluşmuyorsa aynı yağı sonraki kızartmanızda da kullanabilirsiniz.


Galeta Unu, Mısır Unu Yağın Kullanımını Değiştirir!

Galeta unu, mısır unu gibi una bulandıktan sonra kızartılan besinler, yağın kimyasal yoğunluğunu arttırır. Bu yüzden una bulandıktan sonra kızartma yağını en fazla 2 kez kullanın. Kızartma yapımında kullanacağınız yağın çeşidi de oldukça önemlidir. Zeytinyağı, mısır yağı gibi bitkisel yağlar, sağlık açısından daha faydalıdır. Bu yüzden kızartma yaparken bitkisel yağlar tercih edilmelidir.


Kızartma Yağı Lavaboya Dökülür Mü?

Kızartma yağında yapılan en büyük hataların başında kullanılmış yağı lavaboya dökmek geliyor. Kızartma yağı, lavaboya döküldüğünde gider borusunun aşınmasına ve zamanla tıkanmasına neden olur. Aynı zamanda bu yağın lavaboya dökülmesi, çevre için de oldukça zararlıdır. Bu yüzden kullandığınız kızartma yağını pet soğuyana kadar bekletin. Soğuduğunda pet şişeye dökün ve kapağını kapatarak çöpe atın.


En Sağlıklı Kızartma Yöntemi Nedir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi kızartma yaparken bitkisel yağlar kullanmak daha sağlıklıdır. Aynı zamanda 3 kullanımdan sonra bu yağı tamamen değiştirmeniz gerekir. En sağlıklı kızartma yöntemlerinin başında ise deep frying yöntemi gelmektedir. Derin yağda pişirme olarak adlandırılan bu yöntemde, besinler derin bir tavada kızartılır. Böylece yağı içine çekmeden daha iyi bir şekilde pişirilmeleri sağlanır.


Şunlara da göz atın;

  1. Salça nasıl saklanır?
  2. Mutfak temizliği nasıl yapılır?
  3. Dip sos tarifleri
  4. Balık pişirme teknikleri
  5. Yemek pişirme yöntemleri
  6. Mutfak terimleri sözlüğü

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı