Derin kızartma, dünya genelinde kullanılan yaygın bir pişirme yöntemidir. Genellikle restoranlar ve fast food zincirleri tarafından yiyecek hazırlamanın hızlı ve ucuz bir yolu olarak kullanılır. Popüler kızarmış yiyecekler arasında balık, patates kızartması, tavuk parçaları ve peynirli çubuklar bulunur, ancak hemen hemen her şeyi derin yağda kızartabilirsiniz. Birçok insan kızarmış yiyeceklerin tadını sever. Yine de bu yiyeceklerin kalorileri ve trans yağları yüksek olma eğilimindedir, bu nedenle çok fazla tüketmek sağlığınız üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bu yazıda sizler için kızarmış gıdalar neden kötü anlattık. İşte, kızarmış gıdalar neden kötü:
Diğer pişirme yöntemleriyle karşılaştırıldığında, derin kızartma çok fazla kalori ekler. Yeni başlayanlar için, kızarmış yiyecekler tipik olarak kızartmadan önce hamur veya unla kaplanır. Ayrıca, yiyecekler yağda kızartıldığında su kaybederler ve yağları emerler, bu da kalori içeriğini daha da artırır. Genel olarak konuşursak, kızartılmış yiyecekler yağ ve kalori bakımından, kızartılmamış muadillerine göre önemli ölçüde daha yüksektir. Örneğin, bir küçük pişmiş patates (100 gram) 93 kalori ve 0 gram yağ içerirken, aynı miktarda (100 gram) patates kızartması 319 kalori ve 17 gram yağ içerir.
Trans yağlar, doymamış yağlar hidrojenasyon adı verilen bir süreçten geçtiğinde oluşur. Gıda üreticileri, raf ömürlerini ve stabilitelerini artırmak için genellikle yağları yüksek basınç ve hidrojen gazı kullanarak hidrojene eder, ancak hidrojenasyon, pişirme sırasında yağlar çok yüksek sıcaklıklara ısıtıldığında da meydana gelir. Süreç, yağların kimyasal yapısını değiştirerek vücudunuzun parçalanmasını zorlaştırır, bu da sonuçta olumsuz sağlık etkilerine yol açabilir. Aslında trans yağlar, kalp hastalığı, kanser, diyabet ve obezite dahil olmak üzere birçok hastalık riskinin artmasıyla ilişkilidir. Kızartılmış yiyecekler aşırı yüksek sıcaklıklarda yağda pişirildiği için trans yağ içermeleri muhtemeldir.
Yetişkinlerde yapılan birkaç çalışma, kızarmış yiyecekler yemek ile kronik hastalık riski arasında bir ilişki bulmuştur. Genel olarak konuşursak, daha fazla kızarmış yiyecekler yemek, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve obezite geliştirme riski ile ilişkilidir.
Akrilamid, kızartma, kavurma veya fırınlama gibi yüksek sıcaklıkta pişirme sırasında gıdalarda oluşabilen toksik bir maddedir. Şekerler ve asparagin adı verilen bir amino asit arasındaki kimyasal reaksiyonla oluşur. Kızarmış patates ürünleri ve fırınlanmış ürünler gibi nişastalı yiyecekler tipik olarak daha yüksek akrilamid konsantrasyonlarına sahiptir.
Kızartılmış yiyeceklerin tadını seviyorsanız, onları daha sağlıklı yağlar veya alternatif “kızartma” yöntemleri kullanarak evde pişirmeyi düşünün.
Şunlara da göz atın;