Kızarmış Gıdalar Sizin İçin Neden Kötü?
Derin kızartma, dünya genelinde kullanılan yaygın bir pişirme yöntemidir. Bu yazıda sizler için kızarmış gıdalar neden kötü anlattık. İşte, kızarmış gıdalar neden kötü:

Derin kızartma, dünya genelinde kullanılan yaygın bir pişirme yöntemidir. Genellikle restoranlar ve fast food zincirleri tarafından yiyecek hazırlamanın hızlı ve ucuz bir yolu olarak kullanılır. Popüler kızarmış yiyecekler arasında balık, patates kızartması, tavuk parçaları ve peynirli çubuklar bulunur, ancak hemen hemen her şeyi derin yağda kızartabilirsiniz. Birçok insan kızarmış yiyeceklerin tadını sever. Yine de bu yiyeceklerin kalorileri ve trans yağları yüksek olma eğilimindedir, bu nedenle çok fazla tüketmek sağlığınız üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bu yazıda sizler için kızarmış gıdalar neden kötü anlattık. İşte, kızarmış gıdalar neden kötü:


Kızarmış Gıdalar Kalorileri Yüksektir

Diğer pişirme yöntemleriyle karşılaştırıldığında, derin kızartma çok fazla kalori ekler. Yeni başlayanlar için, kızarmış yiyecekler tipik olarak kızartmadan önce hamur veya unla kaplanır. Ayrıca, yiyecekler yağda kızartıldığında su kaybederler ve yağları emerler, bu da kalori içeriğini daha da artırır. Genel olarak konuşursak, kızartılmış yiyecekler yağ ve kalori bakımından, kızartılmamış muadillerine göre önemli ölçüde daha yüksektir. Örneğin, bir küçük pişmiş patates (100 gram) 93 kalori ve 0 gram yağ içerirken, aynı miktarda (100 gram) patates kızartması 319 kalori ve 17 gram yağ içerir.

Kızarmış Gıdalar Tipik Olarak Yüksek Trans Yağ İçerir

Trans yağlar, doymamış yağlar hidrojenasyon adı verilen bir süreçten geçtiğinde oluşur. Gıda üreticileri, raf ömürlerini ve stabilitelerini artırmak için genellikle yağları yüksek basınç ve hidrojen gazı kullanarak hidrojene eder, ancak hidrojenasyon, pişirme sırasında yağlar çok yüksek sıcaklıklara ısıtıldığında da meydana gelir. Süreç, yağların kimyasal yapısını değiştirerek vücudunuzun parçalanmasını zorlaştırır, bu da sonuçta olumsuz sağlık etkilerine yol açabilir. Aslında trans yağlar, kalp hastalığı, kanser, diyabet ve obezite dahil olmak üzere birçok hastalık riskinin artmasıyla ilişkilidir. Kızartılmış yiyecekler aşırı yüksek sıcaklıklarda yağda pişirildiği için trans yağ içermeleri muhtemeldir.


Kızarmış Gıdalar Yemek Hastalık Riskinizi Artırabilir

Yetişkinlerde yapılan birkaç çalışma, kızarmış yiyecekler yemek ile kronik hastalık riski arasında bir ilişki bulmuştur. Genel olarak konuşursak, daha fazla kızarmış yiyecekler yemek, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve obezite geliştirme riski ile ilişkilidir.


  1. Kalp Hastalığı: Kızarmış yiyecekler yemek, tümü kalp hastalığı için risk faktörleri olan yüksek tansiyon, düşük "iyi" HDL kolesterol ve obeziteye katkıda bulunabilir. Aslında, iki büyük gözlemsel çalışma, insanlar ne kadar sık kızarmış yiyecekler yerse, kalp hastalığı geliştirme risklerinin o kadar yüksek olduğunu buldu.


  1. Diyabet: Birkaç çalışma, kızarmış yiyecekler yemenin sizi tip 2 diyabet geliştirme riskine soktuğunu bulmuştur. Bir çalışma, haftada iki defadan fazla fast food yiyenlerin, haftada bir defadan az yiyenlere kıyasla, insülin direnci geliştirme olasılığının iki katı olduğunu buldu. Ayrıca, iki büyük gözlemsel çalışma, katılımcıların kızarmış yiyecekleri ne sıklıkla yedikleri ile tip 2 diyabet riski arasında güçlü bir ilişki buldu. Haftada 4-6 porsiyon kızarmış yiyecek tüketenlerin, haftada bir porsiyondan az tüketenlere kıyasla tip 2 diyabet geliştirme olasılığı %39 daha fazlaydı.


  1. Obezite: Kızarmış yiyecekler, kızartılmamış muadillerine göre daha fazla kalori içerir, bu nedenle çok yemek, kalori alımınızı önemli ölçüde artırabilir. Ayrıca araştırmalar, kızarmış gıdalardaki trans yağların iştahı ve yağ depolamayı düzenleyen hormonları etkileyebileceğinden kilo alımında önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor.

Kızarmış Yiyecekler Zararlı Akrilamid İçerebilir

Akrilamid, kızartma, kavurma veya fırınlama gibi yüksek sıcaklıkta pişirme sırasında gıdalarda oluşabilen toksik bir maddedir. Şekerler ve asparagin adı verilen bir amino asit arasındaki kimyasal reaksiyonla oluşur. Kızarmış patates ürünleri ve fırınlanmış ürünler gibi nişastalı yiyecekler tipik olarak daha yüksek akrilamid konsantrasyonlarına sahiptir.


Daha Güvenli Kızartma Yağları ve Alternatif Pişirme Yöntemleri

Kızartılmış yiyeceklerin tadını seviyorsanız, onları daha sağlıklı yağlar veya alternatif “kızartma” yöntemleri kullanarak evde pişirmeyi düşünün.


  1. Sağlıklı Yağlar: Kızartma için kullanılan yağın türü, kızarmış yiyeceklerle ilişkili sağlık risklerini büyük ölçüde etkiler. Bazı yağlar diğerlerinden çok daha yüksek sıcaklıklara dayanabilir ve bu da kullanımlarını daha güvenli hale getirir. Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı ve avokado yağı en sağlıklıları arasındadır.


  1. Sağlıksız Yağlar: Yüksek miktarda çoklu doymamış yağ içeren yemeklik yağlar çok daha az stabildir ve yüksek ısıya maruz kaldığında akrilamid oluşturduğu bilinmektedir. Bunlar aşağıdakileri içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir: Kanola yağı, soya yağı, pamuk yağı, mısır yağı, susam yağı, ayçiçek yağı. Bu yağlar işlenir ve yağ asidi içeriğinin %4'e kadarı kızartmadan önce trans yağlardır.


Şunlara da göz atın;

  1. Kızartma kokusu nasıl gider?
  2. Mutfak için püf noktalar
  3. Kızartma yağı kaç kere kullanılır?
  4. Kullanılmış yağdan nasıl kurtulunur?


Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı