Kiwano'nun (Boynuzlu Kavun) Faydaları Nelerdir?
Kiwano nedir, faydaları nelerdir? Boynuzlu kavun nasıl yenir? Kiwano'nun tadı nasıl? İşte, kiwano (boynuzlu kavun) meyvesinin faydaları ve tüketimi hakkında merak edilenler:

Kiwano kavunu, Afrika'ya özgü, sağlık açısından birçok fayda sunan, egzotik ve zengin besleyici bir meyvedir. Resmi olarak Cucumis metuliferus olarak bilinir. Bazı ülkelerde boynuzlu kavun ve Afrika boynuzlu salatalık olarak bilinir. Olgunlaştığında dış kabuğu parlak turuncu rengini alır. Üzerine dikenli çıkıntılar veya boynuzlar bulunur. İçindeki et, yeşil renklidir ve yenilebilir tohumu barındıran jelatinimsi bir kıvamdadır. Avustralya, Yeni Zelanda, Amerika gibi farklı yerlerde yetişen bu meyve, ülkemizde en çok Alanya ve çevresinde yetiştiriliyor.

Kiwanonun Faydaları Nelerdir?

  1. Kiwano kavunu sadece besleyici değildir, aynı zamanda birçoğu besin değeri olan birçok güçlü antioksidan da sunar. Antioksidanlar, belirli gıdalarda bulunan ve vücudunuzdaki oksidatif stresin neden olduğu hücresel hasara karşı koruma sağlayabilen bileşiklerdir.
  2. Kiwano kavunundaki ana antioksidanlar C vitamini, A vitamini, çinko ve luteindir. Bu besinler hep birlikte inflamasyonun azaltılmasında ve diyabet, kalp hastalığı ve belirli kanser türleri gibi kronik hastalıkların önlenmesinde rol oynar. Üstelik meyvenin posasında bulunan yenilebilir tohumlar, antioksidan özelliklere sahip başka bir besin olan E vitamini sağlar.
  3. Kiwano kavunu iyi bir demir kaynağıdır ve günlük ihtiyacınızın yaklaşık %13'ünü sağlar. Kırmızı kan hücreleri, vücudunuzda oksijeni taşımak için kullanılan, hemoglobin adı verilen demir içeren bir maddeyi depolar. Kiwano'nun içindeki demir, C vitamininin emilim oranını artırır. 

  1. Kiwano kavununun glisemik indeksi düşüktür, yani yedikten sonra kan şekerinde önemli bir artışa neden olmaz. Ek olarak, glikoz ve insülin metabolizmasında doğrudan rol oynayan bir mineral olan zengin bir magnezyum kaynağıdır.
  2. Kiwano kavununun yaklaşık %88'i sudan oluşur ve karbonhidrat ve elektrolitler içerir; bu da onu sıvı alımını artırmak için faydalı kılar. 
  3. Kiwano meyvesi susuz kalmanızı engeller ve gün boyunca enerji dolmanıza yardımcı olur.
  4. Kiwano kavunu, zihinsel sağlık ve sağlıklı beyin fonksiyonlarının bakımıyla yakından ilişkili iki mineral olan magnezyum ve çinko içerir. Hem magnezyum, hem de çinko, ruh halini etkileyen ve depresyon ve anksiyete gibi ruh hali ile ilgili bazı bozukluklarla bağlantılı nörotransmitterlerin üretilmesinde rol oynar. 
  5. Kiwano meyvesi, kemiğin yeniden şekillenmesini ve kemik gücünün korunmasını destekleyen besinler sağlar.
  6. Kiwano, zengin bir magnezyum ve potasyum kaynağıdır. Bu mineraller, iltihabı önler, arteriyel plak birikimini önler, kan basıncını düzenler.

Kiwano Meyvesinin Besin Değerleri

Tek bir kiwano kavunu (209 gram) aşağıdaki besin maddelerini sağlar;

  1. Kalori: 92 kcal
  2. Karbonhidrat: 16 gram
  3. Protein: 3,7 gram
  4. A vitamini: Günlük ihtiyacın %6'sını içerir.
  5. C vitamini: Günlük ihtiyacın %18'ini içerir.
  6. Demir: Günlük ihtiyacın %13'ünü içerir.
  7. Magnezyum: Günlük ihtiyacın %21'ini içerir.
  8. Fosfor: Günlük ihtiyacın %8'ini içerir.
  9. Potasyum: Günlük ihtiyacın %5'ini içerir.

Kiwano kavunu esas olarak sudan oluşur ve nispeten düşük kalori, karbonhidrat ve yağ içerir. Kalorisinin yaklaşık %16'sı proteinden gelir; bu da diğer meyvelerle karşılaştırıldığında nispeten yüksektir.

Kiwano Nasıl Yenir?

Kiwanonun dış kabukları kalındır ve sivri uçlarla kaplıdır. Kiwanonun lezzetli olmasını istiyorsanız, olgunlaşmış olanını seçmeniz gerekir. Kabuğu tamamen turuncu olan kiwano, olgunlaşmış demektir. Kabuğunu soyduktan sonra içindeki etli kısmı tüketebilirsiniz. Kiwano kavunu yemenin en basit yolu, onu dilimleyip, posasını doğrudan kabuğundan çıkarmaktır. Bazı insanlar lezzetini arttırmak için biraz tuz veya şeker ekler. Taze olarak veya pişirilerek tüketilebilir. Kiwanonun posasını smoothie'ye ekleyebilir, yoğurda veya granolaya ilave edebilirsiniz. 

Boynuzlu kavunu salatalara ve soslara ekleyebilirsiniz. Ayrıca reçel ve marmelat yapımında da kullanabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Ananasın faydaları nelerdir?
  2. Ejder meyvesi nasıl yenir?
  3. Çerimoya neye iyi gelir?
  4. Rambutan meyvesinin faydaları nelerdir?
  5. Mango neye iyi gelir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu