Kökeni Çin'e dayanan kivi, bol miktarda C vitamini içeren bir meyvedir. Avrupalılar tarafından 1850'li yıllarda keşfedilmiş, 1900'lü yıllarda ise İngiltere, Amerika ve Yeni Zelanda'da yayılmıştır. Sindirime yardımcı olan kivi, sade bir şekilde tüketilir. İsteğe göre tatlı yapımında ve detoks tariflerinde de kullanılabilir.
Kivi ağacı, dünyada en çok Çin'de yetiştirilir. Sırasıyla İtalya, Yeni Zelanda, İran, Şili, Yunanistan ve Türkiye kivi yetiştiriciliği yapan ülkelerin başında gelir. Kivi, ülkemizde en çok Karadeniz ve Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir. Yalova ve Ordu, kivi üretiminde ilk sırayı çeken şehirlerimizdir. Kivi, kışları ılık, yazları ise sıcak ve nemli iklimlerde yetişen bir bitkidir. Deniz seviyesinden yüksek ve uygun nem oranına sahip olan iklimler, kivi yetiştiriciliği için uygundur. Ayrıca kivinin yetiştirileceği iklimde don olaylarının olmaması da son derece önemlidir. Aksi takdirde meyveleri büyük zarar görür. Asmalı bir bitki olan kivi, hafif ve derin topraklarda yetişir. Killi ve taban suyu yüksek olan topraklar da kivi yetiştiriciliği için uygundur. Toprak yapısının 5,5-7 pH'a sahip olması gerekir. Kivi fidanları ekilirken aralarında en az 4 metre boşluk bırakılmalıdır. Bu sayede kivi ağacı daha verimli bir şekilde büyür. 8 dişiye 1 erkek hesabıyla dikilmesi uygun olacaktır. Kivi, sonbahar ve kış meyvesi olarak bilinir. Ekim ayının sonları, Kasım ayının başlarında hasat edilir. Hasat edildikten sonra olgunlaşması için 2 hafta bekletilmesi gerekir. Bu yüzden kivi, Kasım ve Aralık aylarında afiyetle tüketilebilir. Şunlara da göz atın;Kivi Hangi Bölgede Yetiştirilir?
Kivi Hangi İklimde Yetişir?
Kivi Hangi Toprakta Yetişir?
Kivi Hangi Mevsimde Yetişir?
Kivi Çeşitleri ve Hasat Dönemleri