Kişniş Nedir, Faydaları Nelerdir? Kişniş Neye İyi Gelir?
Kişniş nedir? Maydanozgiller ailesinden kişnişin faydaları sık sık merak edilir. Peki, kişnişin faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Diyetisyen Gülçin Işık'tan kişnişin faydalarını anlattı.

Kişnişin antioksidan etkisi ve içerdiği vitaminlerin yanı sıra ağır metalleri bağlayıcı olmasından bahseden Diyetisyen Gülçin Işık, kişnişin faydalarını anlatıyor. İşte Işık'ın yorumları ve kişnişin bazı faydaları:


Diyetisyen Gülçin Işık

Kişnişin Faydaları Nelerdir?

Çağımızda çevre ve organizmaların ciddi miktarda maruz kaldığı kirlilik ve beraberinde getirdiği hastalıklar, ciddi sağlık sorunları oluşturmaktadır. Bu sağlık problemlerinde birçok hastalığın nedeni ya da hazırlayıcı faktörü olarak suçlanan ağır metal zehirlenmelerinde (kurşun, kadmiyum, krom, cıva vb.) bu ağır metalleri insan vücudundan atabilmek için organizmanın ürettiği bazı bağlayıcılar bulunmaktadır. 

  1. Özellikle bitkisel besin maddeleri içerisinde bulunan bağlayıcılara da beslenme sırasında ihtiyaç duyulabilmektedir. Çok yoğun C vitamini, K vitamini, Na, K, Mg kaynağı olan kişniş yaprakları özellikle ağır metaller için bağlayıcı olan ve insan vücudundan atılımını sağlayan ana bitkisel yiyeceklerdendir.
  2. Zaten ağır metal zehirlenmelerinde bu kadar önemli etki yaratan bir bitkinin dezenfektan, detoksifikasyon, antibikrobiyal, anti viral etkileri olduğu gerçeği kaçınılmaz olmaktadır.
  3. Ayrıca kan basıncını düşürücü etkisiyle beraber, kötü kolesterol düzeylerinde de azalmalara yol açtığına dair çalışmalar mevcuttur. Bu yüzden hipertansiyonu olan bireylerde kalp krizi gibi olumsuz etkilerde azaltıcı rol oynadığını söyleyebiliriz.
  4. Antioksidan etkisi yanında, antioksidan vitaminleri içermesi yanında, ağır metalleri bağlayıcı olmasıyla birlikte ciddi miktarda cildi gençleştirici özelliği bulunan kişnişin, gıdalarla alımına özellikle dikkat edilmeli, en azından haftada 1-2 kez organik kişniş yaprağı besin olarak alınmalıdır.
  5. Ülser, reflü gibi mide rahatsızlıklarına karşı iyi gelmektedir.
  6. Ağız içi yaralara karşı iltihap azaltıcı etkisi vardır. Ilık su ile karıştırılan kişniş, gargara yapılmalıdır.
  7. Hiperglisemiyi dengede tutan kişniş, kalp ve damar sağlığını da korur.

Kişnişte Hangi Vitaminler Var?

Kişniş, B ve K vitamini bakımından son derece zengindir. Magnezyum, lif, kalsiyum, potasyum ve esansiyel yağlarla zenginleştirilmiştir. Antidepresan özelliği sayesinde stres, mutsuzluk ve uykusuzluk gibi sorunlara karşı etkilidir.

Kişniş Tohumu Çayı Nasıl Yapılır?

Kişnişi çay yapımında kullanmak için, 1 tatlı kaşığı tohumu alın ve hafifçe ezin. Bir bardak kaynar suyun içerisine ezdiğiniz tohumları ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı demlenmesi için 10 dakika bekletin. Kişniş tohumu çayının yemeklerden 30 dakika önce tüketilmesi önerilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kişniş nasıl saklanır?
  2. Kişniş nasıl dondurulur?
  3. Kekiğin faydaları nelerdir?
  4. Baharat çeşitleri ve özellikleri
  5. Baharatlar nerede yetişir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı