Yazın sonlarına yaklaşırken, mevsimin en taze meyve ve sebzelerini değerlendirmenin tam zamanı. Meyve ve sebzeleri mevsiminde yemenin önemi sağlık açısından oldukça büyük. Ancak hormonlar ve katkı maddeleri nedeniyle yaz sebzelerine kışın tezgahlarda rastlamak da mümkün. Katkı maddelerine maruz kalan meyve ve sebzelerin faydalı mı, yoksa zararlı mı olduğu ise tam bir tartışma konusu. Bu yüzden sağlığınızı riske atmadan, mevsim meyve ve sebzelerini değerlendirmenin en lezzetli yolunu sizlerle paylaşıyoruz. Sonbaharın gelmesiyle birlikte konserveler ve kavanozlarda gün yüzüne çıkmaya başladı. Onları nasıl dolduracağınız ise tamamen sizin zevkinize kalmış. Kış için hangi hazırlıklar yapılır diye merak edenler için reçelden turşuya, konserveden soslara birbirinden pratik tarifleri yazımızda derledik. İşte, evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz kışlık hazırlıkları:
Hemen hemen her yemeğin içerisinde kullanılan domates salçasını, bu kez evde kendi ellerimizle yapıyoruz. Kilo kilo alınan domatesleri pişirip tuz ve zeytinyağı ile birleştirdikten sonra salçamız hazır. İşte, kendi salçanızı hazırlamak bu kadar kolay! Domatesin kış hazırlıklarına katkısı oldukça büyük. Listemizde kahvaltı sofralarından eksik edemeyeceğiniz bir tarifle devam ediyoruz. Domates ve biber karışımı ile hazırlanan kahvaltılık sosu, buzdolabında uzun bir süre saklayabilirsiniz. Daha önce bahsettiğimiz gibi kışlık hazırlıkları dendiğinde en önemli rolü domates oynuyor. Menemenden zeytinyağlılara, çorbadan farklı sos tariflerine kadar her yemeğin içerisinde kullanılan domatesi, püre haline getirerek konservelere koyabilirsiniz. Sulu, etli ve sebzeli yemeklerin en lezzetli eşlikçisini sizlere takdim ediyoruz. Turşu denildiğinde ilk akla gelen çeşit olan salatalık turşusunu, kavanozlara doldurarak kış için saklayabilir, yemeklerin yanında özenle sunabilirsiniz. Turşu demişken biber turşusuna yer vermemek olmaz. Mevsimin taze ve acı biberlerini topladıysanız, sırada turşu hazırlamak var. Kıl biber turşusu yapımında acı biber ve Çanakkale domatesi kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Farklı çeşitleri denemek isteyenler için turşu tarifleri sayfamızı buraya bırakıyoruz. Kışlık hazırlıklarının başında gelen yemeklerden biri de tarhanadır. Domates, biber ve yoğurt ile hazırlanan tarhanalar, toz haline getirilir ve bez torbalarda saklanır. Hazırlanan toz tarhanadan, tüm kış boyunca yiyebileceğiniz nefis tarhana çorbası yapabilirsiniz. Makarnanın en sevilen çeşitleri arasında yer alan erişte, kurutulmuş hamurdan yapılır. Hamurlar ince ve küçük parçalar halinde dilimlenir, kavanozlara konularak serin bir yerde kış boyunca muhafaza edilir. Erişte yapımında yalnızca 4 malzeme kullanılır. Hafifliği ile yaz aylarında sık sık tüketilen taze fasulyeleri, kış için saklamaya ne dersiniz? Ayıklanan ve pişirilen taze fasulyeleri kavanozlara doldurduktan sonra, tek yapmanız gereken buzdolabında saklamak. Magnezyum, demir ve kalsiyum bakımından zengin olan bamya, düşük kalorisi ve faydaları ile doktorlar tarafından en çok önerilen besinlerden biridir. Pişirilen bamyaları domates ve tuz ile birleştirdikten sonra konservelere doldurabilirsiniz. Mantarlı yemeklere doyamayanlar için de bir önerimiz var. Yıkayıp ayıkladığınız mantarları limonlu suda haşladıktan sonra geriye sadece kavanozlara doldurmak kalıyor. Kahvaltı sofralarını güzelleştirecek bir tarifimiz var. Sağlık açısından birçok faydası olan vişneleri tarçınlı suda pişirdikten sonra, kavanozlara doldurun. Serin bir yerde kış boyunca muhafaza edebilir, dilediğiniz zaman afiyetle tüketebilirsiniz. Limon, şeftali, çilek, kozalak reçeli gibi farklı reçel tariflerine sayfamızdan göz atabilirsiniz. Demir bakımından zengin olan dut, kansızlığın tedavisinde en çok önerilen besinlerden biridir. Genellikle kahvaltı sofralarında ve tatlıların içerisinde kullanılan dut pekmezini kendi ellerinizle hazırlamak için tarif detaylarına göz atın. Kışlık hazırlıkları için yapabileceğiniz bir diğer tarif ise nar ekşisidir. Yemeklere ve salatalara aroma katmak için kullanılan nar ekşisini, mevsimin olgun narları ile hazırlayabilir, şişelere doldurarak saklayabilirsiniz. Acının her türlüsünü sevenler için nefis bir sos tarifimiz var. Salata, hamburger ve et yemeklerinde kullanılan acı biberli sosu 30 dakika da hazırlayabilirsiniz. İtalyan mutfağına özgü bir sos olan pesto, makarna, salata ve et yemeklerinin içerisinde kullanılır. Yapımında roka, parmesan ve zeytinyağı kullanılan pesto sosu, küçük kavanozlara doldurarak serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Bu kış yalnızca turşu ve konserve yapmakla kalmayın. Yemeklere çok yakışan bir baharat hazırlamak için ihtiyacınız olanlar maydanoz ve dereotu. Güneşte kurutulan maydanoz ve dereotunu ufalayarak baharat haline getirebilirsiniz. Kış hazırlıkları yiyeceklerle sınırlı kalmıyor. Karadut meyvesi ile yalnızca 30 dakika da leziz bir şurup hazırlayabilirsiniz. Yemeklerin yanında sunulan karadut şurubunun, boğaz ağrılarına, sindirim sorunlarına ve ağız içi iltihaplarına iyi geldiğini de belirtelim. Şunlara da göz atın;