Kişi Sayısına Göre Pirinç Pilavı Ölçüleri
2 kişilik pilav nasıl yapılır? 10 kişilik pilavda kaç bardak pirinç kullanılır? 50 kişilik pilav için ne kadar pirinç gerekir? İşte, kişi sayısına uygun pilav ölçüleri:

Pilav, hemen her yemeğin yanına çok yakışan lezzetlerden biridir. Şehriye, pirinç ve sıcak su ile hazırlanan bu yemek hem doyurucu olması, hem de pratikliği sebebiyle sık sık tercih edilir. Ancak pilavın kıvamını tutturmak için, her zaman ölçülere dikkat etmek gerekir. Suyun az konulması pirinçlerin çiğ ve diri kalmasına, çok konulması ise pilavın lapa olmasına sebep olur. Bu yüzden pilav yapımında her zaman 1'e 1,5 ölçüsü kullanılmalıdır. Yani 1 su bardağı pirince, 1,5 bardak su eklenir. Aroma katmak için suyun yarısı tavuk veya et suyuyla da değiştirilebilir. 

Özellikle kalabalık sofralarda yemek hazırlayanlar, pilavı kaç bardak pirinçle yapması gerektiği hakkında bazı şüpheler yaşayabilir. Tam da bu yüzden, 2 kişilik, 4 kişilik, 6 kişilik, 10 kişilik, 15 kişilik ve 50 kişilik pilav ölçülerini sizlerle paylaşıyoruz. Şimdiden ellerinize sağlık!

2 Kişilik Pilav Ölçüleri

  1. 1 su bardağı pirinç
  2. 1,5 su bardağı sıcak su
  3. 1 yemek kaşığı tereyağı
  4. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  5. 1 çay kaşığı tuz
  6. 1 yemek kaşığı arpa şehriye (isteğe göre)

4 Kişilik Pilav Ölçüleri

  1. 2 su bardağı pirinç
  2. 3,5 su bardağı sıcak su
  3. 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  4. 3 yemek kaşığı tereyağı
  5. 2 çay kaşığı tuz
  6. 2 yemek kaşığı şehriye

6 Kişilik Pilav Ölçüleri

  1. 3 su bardağı pirinç
  2. 4,5 su bardağı sıcak su
  3. 50 gram tereyağı
  4. 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  5. 1 tatlı kaşığı tuz
  6. 2,5-3 yemek kaşığı şehriye

10 Kişilik Pirinç Pilavı

  1. 4,5 su bardağı pirinç
  2. 7 su bardağından biraz daha az sıcak su
  3. 2 tatlı kaşığı tuz
  4. 2 yemek kaşığı tereyağı
  5. Sıvıyağ veya zeytinyağı
  6. 3 yemek kaşığı şehriye

12-15 Kişilik Pirinç Pilavı

  1. 5 su bardağı pirinç
  2. 1,5 litre sıcak su (7 su bardağı)
  3. 1/2 su bardağı sıvıyağ
  4. 1 adet bulyon
  5. 2,5 tatlı kaşığı tuz

25 Kişilik Pirinç Pilavı

  1. 3 kg pirinç (16 su bardağı)
  2. 5 litre sıcak su (24 su bardağı sıcak su)
  3. 400 gram tereyağı
  4. 1,5 bardak sıvıyağ
  5. 5 tatlı kaşığı tuz

50 Kişilik Pirinç Pilavı

  1. 6 kg pirinç (33 su bardağı)
  2. 10 litre sıcak su (50 su bardağı)
  3. 1000 gram tereyağı
  4. 6 tatlı kaşığı tuz
  5. 2,5 bardak sıvıyağ
  6. 4 yemek kaşığı limon suyu

Pirinç pilavı hazırlarken kişi sayısına göre uygulayabileceğiniz ölçüler bu şekildedir. Yine de tereyağı, şehriye, limon suyu gibi malzemeleri eklerken göz kararınıza uygun bir şekilde ekleme ve çıkarma yapabilirsiniz. 

Videolu anlatımıyla pirinç pilavı tarifini mutlaka deneyin.

Şunlara da göz atın;

  1. Pirinç pilavının yanına ne gider?
  2. Pilavın yanına yakışan salata tarifleri
  3. Bulgur pilavı tarifleri
  4. Dibi tutan pilav nasıl kurtarılır?
  5. Değişik pilav tarifleri

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!