Kış Hazırlıkları: Kış İçin Yemekler Dondurucuda Nasıl Saklanır?
Dondurucuda hangi yemekler saklanır? Konserveler nasıl saklanmalıdır? Taze fasulyeden barbunyaya, mısırdan vişneye kışlık yemekler derin dondurucuda nasıl saklanır tek tek anlattık. İşte, kışlık hazırlıkları ve saklama yöntemleri:

Yazın en taze meyve ve sebzeleri yavaş yavaş tezgahlardan kalkmaya başladı. Ancak öyle sebzeler var ki, dört mevsim olsa da yesek demeden duramıyoruz. Kışın hormonlu sebzeleri kullanmak yerine, tam mevsimindeyken alınan sebzeleri pratik bir şekilde dondurucuda saklamaya ne dersiniz? Dondurucuda saklanan yemeklerin başında taze fasulye, vişne, barbunya, patlıcan ve bamya geliyor. Sebzeleri doğru bir şekilde saklamak ise işin en önemli noktası. Peki, besinler dondurucuda nasıl saklanır? İşte, kışlık hazırlıkları için kolayca uygulanan adım adım yemekleri dondurucuda saklama yöntemleri:

  1. Taze Fasulye Nasıl Saklanır?


Hafifliği ve düşük kalorisiyle yaz aylarının favorisi olan taze fasulyeyi saklamak için uygulamanız gereken ilk adım ayıklamak ve kılçıklarını temizlemektir. Ardından taze fasulyeleri kaynar suya atıp birkaç dakika pişirin. Sudaki taze fasulyeleri çıkartarak bu kez buzlu suyun içerisine atın ve şoklayın. Daha sonra buzdolabı poşetlerine koyup ağzını hava almayacak şekilde kapatabilirsiniz.


Taze fasulyeyi yemek olarak saklamak için, şoklama işleminden sonra zeytinyağı ve domates ile harmanlayın. Fasulyeleri soğuması için oda sıcaklığında bekletin. Soğuyan taze fasulyeleri buzdolabı poşetine veya kavanozlara koyarak dondurucuda saklayabilirsiniz. Sakladığınız fasulyeyi, taze fasulye yemeği yapımında kullanabilirsiniz.

  1. Bezelye Nasıl Saklanır?


Bezelyeleri saklamak için ilk olarak ayıklayın ve bezelerini çıkartın. Şoklama işlemi için bezelyeleri önce kaynar suya, daha sonra buzlu suya atın. Şokladığınız bezelyeleri kuruttuktan sonra poşetlere koyabilir, hava almayacak şekilde bağlayabilirsiniz. Ardından dondurucuya atın. Sakladığınız bezeleri, zeytinyağlı bezelye yapımında kullanabilirsiniz.

  1. Bamya Nasıl Saklanır?


İlk olarak bamyaların uç kısımlarını koni şeklinde kesin. Ardından güzelce temizleyin ve ayıklayın. Bamyaları önce kaynar suda 2-3 dakika, sonra buzlu suda 2-3 dakika olacak şekilde bekletin. Kuruması için kenarda beklettiğiniz bamyaları, buzdolabına poşetlerine doldurun ve dondurucuya atın. Sakladığınız bamyaları, etli bamya yemeği tarifinde kullanabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için ''Bamya nasıl saklanır?'' içeriğimize göz atın.

  1. Patlıcan Nasıl Saklanır?


Patlıcan, diğer sebzeler gibi şoklama işleminden geçmiyor. Bunun yerine kızartma, kavurma ya da közleme işlemlerinden geçiyor. Burada karar vermeniz gereken nokta, kışın patlıcanları nasıl kullanacağınıza göre değişiyor. Dilerseniz, hepsinden azar azar yaparak da depolayabilirsiniz. İlk olarak patlıcanları soyup doğrayın ve tuzlu suda 10 dakika bekletin. Ardından kızartma, közleme veya kavurma yöntemine göre pişirin. Oda sıcaklığında soğuyan patlıcanları poşetlere pay edin ve dondurucuya kaldırın. Sakladığınız patlıcanlardan boston patlıcan kebabı veya zeytinyağlı patlıcan ruloları yapabilirsiniz. ''Kışlık patlıcan nasıl kurutulur?'' yazımıza da göz atabilirsiniz.

  1. Barbunya Nasıl Saklanır?


Öncelikle barbunyaları ayıklayın ve yıkayın. Geniş bir tencerenin içerisine su ekleyin ve kaynatın. Kaynayan suya barbunyaları atın ve 10 dakika kaynatın. Su yüzeyine çıkan köpükle tahta kaşık ile alın ve atın. Rengi kararmaya başlayan barbunyaları süzgeçten geçirin ve buzlu suya atın. Ardından kevgirle çıkartın ve temiz bez üzerine yayın. Kuruyan barbunyaları kilitli poşetlere doldurup dondurucuya atın. Sakladığınız barbunyayı, zeytinyağlı barbunya yemeği yapımında kullanabilirsiniz.

  1. Yaprak Sarma Nasıl Saklanır?


Asma yaprakları, dondurucuda en çok saklanan besinlerden biridir. Ayrıca yapraklar sarma yapımında kullanılarak da saklanabilir. Asma yaprakları yıkayıp ayıkladıktan sonra bir kabın içerisine alın ve üzerine sıcak su ekleyerek 20 dakika bekletin. Yaprakların içini harç ile doldurup sardıktan sonra poşetlere tek seferde pişirebileceğiniz kadar doldurun ve dondurucuda saklayın. Hazırladığınız sarmaları, zeytinyağlı yaprak sarma tarifinde kullanabilirsiniz. Yaprak sarmaları kış boyunca afiyetle yiyebilirsiniz.

  1. Kabak Nasıl Saklanır?


Kabağı kurutarak saklamak için, ince dilimler halinde doğrayın. Kaynar su ve buzlu suya koyarak şoklama işlemini uygulayın ve poşetlere doldurun. Eğer yemeklik saklamak istiyorsanız, doğranmış kabak ve domatesleri yapışmaz bir tavada kavurun. Kabakların rengi sarıya döndüğünde yemeği ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuyan kabakları domatesle birlikte poşete yerleştirin ve dondurucuya atın. Kabakları, zeytinyağlı kabak tarifinde kullanabilirsiniz.

  1. Mısır Nasıl Saklanır?


Mısırları dondurucuda saklamanın iki yöntemi vardır. Birinci yönteme göre mısırları ortadan ikiye ayırın kaynar suda pişirin ve soğuk suda bekletin. Şoklama işleminin ardından dolaba atabilirsiniz. İkinci yöntemde ise mısırların tanelerini ayıklamanız gerekir. Mısır tanelerini doğrudan pişirin ve soğuması için oda sıcaklığında bekletin. Ardından poşetlere doldurup saklayabilirsiniz. Sakladığınız mısırı haşlanmış mısır yapımında kullanabilirsiniz.

  1. Vişne Nasıl Saklanır?


Öncelikle vişnelerin saplarını ayırın ve bol su ile yıkayın. Bir pipet yardımıyla içindeki çekirdekleri çıkartın ve çekirdeksiz vişneleri tepsiye dizin. Tepsiyle birlikte dondurucuda 1 saat bekletin. Ardından tepsiyi çıkartın ve vişneleri buzdolabı poşetlerine doldurarak dondurucuya koyun. Saplarını kurutarak vişne sapı çayı yapımında, dondurulmuş meyveleri ise vişne reçeli yapımında kullanabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Un nasıl saklanır?
  2. Enginar nasıl saklanır?
  3. Avokado nasıl saklanır?
  4. Muz kararmadan nasıl saklanır?
  5. Salamura yeşil zeytin nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif