Kırmızı Biberin Metabolizmaya Olan Etkisi
Kırmızı biberin sağlık açısından faydaları nelerdir? Kırmızı biber zayıflatır mı? İşte, Dyt. Hülya Çağatay'dan kırmızı biberin metabolizmaya olan etkisi:

Anavatanının Amerika olduğu düşünülen biber, kısa süre içinde Çin ve Hindistan'a yayılmıştır. Günümüzde, yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan kırmızı biber, acı severlerin de favorisidir. Kırmızı biber, hızlı bir metabolizma ile kilo verme sürecini kolaylaştırmaktadır. Fiziksel aktivite, bol su ve bazı metabolizma hızlandırıcı besinler bu noktada en önemli yardımcılardır. Metabolizma hızlandırmada kırmızı biberin etkisi oldukça büyüktür. 

Kırmızı Biberin Metabolizmaya Etkileri

Kırmızı biber; içerisindeki acı lezzetini veren kapsaisin sayesinde metabolizmayı hızlandıran besinler arasındadır. Kapsaisin; sempatik sinir sistemi uyararak adrenal medulladan kateşolaminlerin salgılanmasını sağlar  ve bu sayede enerji ve yağ metabolizmasını hızlandırır.

Obeziteyi Engelleyebilir!

Kırmızı biber, yemek sonrası vücuttaki metabolizmayı hızlandırarak besinlerin yakılmasını uyarır, iştahı baskılayarak alınan enerji miktarını azaltır ve bu sayede vücuttaki yağ kitlesinin azalmasını sağlar. Böylece obezite oluşumu engellenebilir.

Japon Araştırmacılar Bu Bilgiyi Destekliyor!

Japon araştırıcılar tarafından yürütülen klinik çalışmalarda kırmızı biberin iştahı baskıladığı, toplam alınan besin miktarında azalmayı sağladığı ve metabolizmayı hızlandırdığı gözlemlenmiştir.


Başka bir çalışmada ise gönüllülerin bir kısmına kırmızı biberin etkili maddesi kapsaisin kapsül halinde yutturularak, diğer bir kısmına ise kapsaisin domates suyu içerisine ilave edilerek verilmiş. Sonuçta, gün içerisinde alınan enerji miktarının kapsaisinin domates suyu içerisinde verilmesi ile daha belirgin bir şekilde azaldığı gözlenmiş. Yani kapsaisin ağızdan temas ile verildiğinde iştahı daha yüksek oranda baskılamış. Ağız yoluyla besin içerisinde alınan kırmızı biber sempatik sinir sistemini uyararak iştahı baskılamayı sağlamıştır.

Kırmızı Biberi Kimler Tüketmemeli?

Unutulmamalıdır ki tek bir besinden mucize beklemek oldukça yanlıştır. Ilımlı düzeyde kırmızı biber tüketimi yapılmalıdır. Fazla miktarda tüketmek mide-bağırsak sisteminde tahrişe sebep olabilir. Ayrıca mide-bağırsak problemi yaşayan bireyler de kırmızı biber tüketimini minimal düzeylere indirgemelidir. Özellikle ülser, reflü gibi mide hastalığı olan kişiler, doktoru onayı almadan acılı besinleri beslenmelerine eklememelidir. 


Yazar:

Dyt. Hülya Çağatay

instagram.com/diyetisyenhulyacagatay


Şunlara da göz atın;

  1. Kapya biberli tarifler
  2. Eldeki biber yanmasına ne iyi gelir?
  3. Metabolizmayı hızlandıran çorbalar ve salatalar
  4. 3 günlük metabolizma hızlandırma programı
  5. Metabolizmayı hızlandırmanın yolları

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi