Kinoa (Quinoa), Güney Amerika kökenli ve And Dağları bölgesinde yetişen bir bitkidir. Botanik olarak Chenopodium quinoa olarak bilinen kinoa, ıspanak ve pancar gibi bitkilerle aynı familyaya aittir. Ancak, yaygın olarak tahıl olarak kabul edilir ve pişirme yöntemleri de tahıllarla benzerdir. Kinoa, yüksek protein içeriğiyle dikkat çeker ve tüm temel amino asitleri içerir, bu da onu bitkisel kaynaklı tam bir protein kaynağı yapar. Gluten içermez, bu nedenle gluten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişiler için iyi bir alternatif oluşturur. İşte, kinoa kullanarak yapabileceğiniz salata tarifleri:
Kinoa, bezelye, taze fasulye, börülce ve zeytinyağı ile hazırlanan bu salata, yaz aylarında tüketebileceğiniz hafif lezzetlerden biridir. Düşük kalorilidir.
Ispanak, fesleğen, roka ve domatesin siyah kinoa ile zenginleştirilmesiyle hazırlanan bu salata, çilek ve sirkeli sos ile lezzetlendirilir.
Pazı, mantar, nane, dereotu, domates ve kinoa ile hazırlanan bu salata, limon ve nar ekşili sos ile zenginleştirilir. Üzerine parmesan peyniri serpiştirebilirsiniz.
Lor peyniri, kereviz sapı, yeşil elma, nane ve haşlanmış kinoa ile hazırlanan bu salata hem vitaminli, hem de lezzetlidir. Ara öğün olarak tüketebilirsiniz.
Yeşil soğan, nane, maydanoz, domates, nar ve kinoa ile hazırlanan tabule salatasının porsiyonu 126 kalori değerindedir. Ortalama 10 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Kırmızı kinoa, hellim peyniri, ıspanak, ceviz ve nar ile hazırlanan bu salata, 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Bol malzemesiyle mutlaka denemeniz gereken tariflerden biridir.
Ortalama 20 dakikada hazırlanan bu salata, semizotu, kırmızı kinoa, kırmızı biber ve çilek karışımından oluşur. Özellikle yaz aylarında öğle menülerine ekleyebileceğiniz tariflerden biridir.
Çilek, mango, yaban mersini, nane ve kinoa ile hazırlanan bu meyve salatası, limonlu sos ile zenginleştirilir. Genellikle ara öğün olarak tüketilir.
Erik, havuç, soğan ve haşlanmış kinoa ile hazırlanan bu salata, yaklaşık 50 kalori değerindedir. Et ve balık yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz.
Hamsi, domates, kapari turşusu, kinoa ve maydanoz ile hazırlanan bu salata, farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir. Ilık bir şekilde servis edilmesi önerilir.
Şunlara da göz atın;