Kinoa Nasıl Yenir, Faydaları Nelerdir?
Kinoa nedir, ne işe yarar? Kinoa nasıl yenir? Kinoa çiğ olarak tüketilir mi? Kinoa çeşitleri nelerdir? İşte, zayıflama sürecine destek olan kinoalı tarifler:

Kinoa, yenebilir tohumlardan oluşan bir bitkidir. Tahıllara benzese de buğdaygillerden değildir. Pancar ve ıspanak gibi bitkilere daha yakındır. Kinoa tarımına Ekvador, Peru, Bolivya, Kolombiya'da başlanmıştır. Ana vatanı Güney Amerika olan kinoa, ülkemizde yeni yeni yetiştirilmeye başlamıştır. Peki, diyet listelerinde de yer verilen kinoa nasıl yenir? İşte, kinoanın faydaları ve tüketim şekilleri:

Dilerseniz, kinoalı tarifler sayfamızdan birbirinden lezzetli tariflere ulaşabilirsiniz.

Kinoanın Faydaları Nelerdir?

  1. Kiloyu korumaya ve zayıflama sürecine destek olur.
  2. Tam proteinli bir besindir.
  3. Yüksek oranda lif içerir.
  4. Demir bakımından zengindir. Bu yüzden kansızlığı olan kişilere önerilir.
  5. Antioksidan özelliği ile bağışıklığı güçlendirir.
  6. Glutensiz bir besindir. Bu sayede çölyak hastaları da kinoa kullanabilirsiniz.
  7. Sinir ve kemik fonksiyonlarının gelişimine katkı sağlar.
  8. Kasları destekler ve vücuda enerji verir. Halsizliğe iyi gelir.
  9. Kan şekerini düşürür. Bu nedenle diyabet hastalarına da önerilir.

Kinoa Çeşitleri Nelerdir?


En yaygın kullanılan kinoa çeşitleri siyah, beyaz ve kırmızı kinoadır. Salata tarifleri için kırmızı kinoa daha uygundur. Kabukları acı olan ve elle ovuşturulup temizlenerek kullanılan beyaz kinoa, pilav, dolma ve kısır yapımında kullanılır. En yoğun aromaya sahip olan kinoa ise siyah renkli olandır. Pişirme işleminden sonra kırmızı kinoa gibi diri bir şekilde kalır.

Kinoa Nasıl Yenir?

Faydaları saymakla bitmeyen kinoa, birçok yemeğin içerisinde kullanılır. Farklı malzemelerle bir araya getirilen kinoa, yemeğe lezzet katar. İşte, kinoayla yapabileceğiniz tarifler;

  1. Çorba Yapımında Kullanılır:


Düşük kalorili bir besin olan kinoa, çorba yapımında kullanılır. Kuzukulağı, yeşil mercimek gibi sebze ve bakliyatlarla bir araya getirilen kinoa çorbası, vejetaryen ve diyet menüleri için de uygundur.

Tarif için; Kuzukulaklı kinoa çorbası

  1. Ekmek Yapımında Kullanılır:


Yüksek kalori değerine sahip olan beyaz ekmek, diyet listeleri için uygun değildir. Chia tohumu, keten tohumu ve kabartma tozu ile hazırlanan kinoa ekmeği, fırında pişirilir. Yemeklerin yanında sunulabilir.

Tarif için; Kinoa ekmeği

  1. Lezzetli Köfteler Yapılır:


Kıymayla yapılan köftelerin yeri bir başka olsa da, kinoanın lezzetinden faydalanarak nefis köfteler hazırlayabilirsiniz. Protein bakımından zengin olan kinoa köftesini, kinoa unu ve keçi peyniri ile zenginleştirebilirsiniz. Yapımında et kullanılmayan kinoa köftesi, vejetaryenler için de uygundur.

Tarif için; Kinoa köftesi

  1. Salatalara Aroma Katmak İçin Kullanılır:


Kinoa salatası, restoran menülerinde sık sık yer verilen bir salata çeşididir. Demir ve protein bakımından zengin olan kinoa salatası hem sebzeli, hem de meyveli çeşitleriyle sunulabilir. Özellikle semizotu ve çilek, kinoaya en çok yakışan besinler arasında yer alır.

Tarif için; Kinoalı meyve salatası

  1. Pilav Yapımında Kullanılır:


Kinoa, pilav, dolma ve kısır yapımında da kullanılan bir besindir. Pilav yapımında en çok kullanılan kinoa, beyaz renkli olandır. Vegan menüleri için de uygun olan kinoa pilavı, soğan, sarımsak ve domates ile zenginleştirilir.

Tarif için; Kinoa pilavı

  1. Pizza Yapımında Tercih Edilir:


Pizza yemekten vazgeçemeyenleri böyle alalım. Tamamen sağlıklı ve düşük kalorili bir pizza yapmak için, kinoa en büyük yardımcınız oluyor. İsteğe göre ıspanak, karnabahar, peynir ve farklı sebzelerle hazırlanan kinoalı pizzayı diyet listenize eklemeyi unutmayın.

Tarif için; Kinoa pizza

  1. Kek ve Kurabiye Yapımında Kullanılır:


Kinoa, tuzlu hamur işlerinde de kullanılan bir besindir. Özellikle kek ve tuzlu kurabiyeler, kinoa ile daha lezzetli bir hale getirilir.

Tarif için; Kinoalı kekler

  1. Tatlı Yapımında Kullanılır:


Kinoa yalnızca tuzlu yemeklerde değil, tatlı yapımında da kullanılır. Özellikle puding gibi sütlü tatlılar, kinoa ile zenginleştirilir. Kinoalı puding yapımında bitter çikolata kullanabilir, orman meyveleri ile süsleme yapabilirsiniz.

Tarif için; Kinoalı puding

Şunlara da göz atın;

  1. Kinoa nasıl pişirilir?
  2. Kinoa ve kuskus arasındaki farklar nelerdir?
  3. Kinoa diyabete iyi gelir mi?
  4. Avokado nasıl yenir?
  5. Chia tohumlu tarifler

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı