Kimler Kan Bağışı Yapabilir? Kan Verme Şartları Nelerdir?
Kahramanmaraş'ta gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 farklı şehri etkiledi. Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, vatandaşları deprem bölgeleri için kan bağışında bulunmaya davet etti. Peki, kimler kan bağışı yapabilir, kan bağışı nerede yapılır? İşte, detaylar..

Kahramanmaraş'ta 04:17 ve 13:24'te gerçekleşen 7.7 ve 7.6'lık depremler Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma neden oldu.  Deprem bölgeleri için Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ilk açıklamasında "İlerleyen saatlerde olabilecek ilave ihtiyaçlar için vatandaşlarımızı gün içinde tüm Türkiye’de kan bağışına davet ediyoruz" sözlerini kullanmıştı. Peki, kimler kan bağışı yapabilir?

KAN BAĞIŞI GÜNLERE YAYILMALI

Türk Kızılay, kan bağışının günlere yayılması çağrısı yaptı.

Türk Kızılaydan yapılan açıklamada, Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen depremlerin ardından kan bağışı yapan hayırseverlere teşekkür edildi.

Açıklamada, "Değerli vatandaşlarımız, kan uzun süre saklanamayan miadlı bir üründür. Bugün kan bağışına koşan tüm hayırseverlere teşekkür ediyor, kan bağışının önümüzdeki günlere yayılmasının stok ve test süreçleri açısından daha uygun olacağını hatırlatıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, kan bağışının sürekli ve düzenli olması gerektiğine işaret edilirken, kanın acil değil, sürekli bir ihtiyaç olduğunun altını çizildi.

Kan Verme Şartları Nelerdir?

Öte yandan Kızılay'ın internet sitesinde ise kan bağışı ile ilgili genel bir bilgilendirme yer alıyor. Sitede kan bağışına ilişkin bazı soruların cevapları şöyle:

  1. 18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabilir. (19 yaşından gün almak, 65’ini doldurmamak gerekir.)
  2. İlk kez kan bağışında bulunacak kişiler, 61 yaşından gün almamış olmalıdır.
  3. Düzenli kan bağışçılarında üst yaş sınırı 65'tir.
  4. 70 yaşından gün alana kadar kan bağış merkezi doktorunun onayı olmak şartıyla yılda en fazla 1 kez olmak üzere kan bağışlayabilir. 
  5. Kan bağışı yapacak olan kişinin, 50 kilogramın üzerinde olması gerekir.
  6. Kan bağışı yapacak kişilerin bulaşıcı bir hastalığa sahip olmaması gerekir.

Kan bağışı için verilen Bağışçı Sorgulama Formu'nda istenen bilgiler eksiksiz ve tamamı doğru olacak şekilde doldurulmalıdır.

Kan Aç Karnına Mı, Tok Karnına Mı Verilir?

Kan bağışı öncesinde, kişi çok aşırı yememek koşuluyla karnını doyurmalıdır. Kan bağışı öncesinde aşırı yağlı gıdalar tüketilmemeli, kan vermeden önceki 12 saat içinde alkol tüketmemiş olması gerekir. Kan bağışı öncesinde kişinin bol miktarda su içmesi önerilir. 

Nerede Kan Bağışında Bulunabilirim?

Türkiye genelinde günlük ortalama 350 noktada kan bağışı gerçekleşmektedir. Size en yakın kan bağışı noktasına https://www.kanver.org/ sitesinden ulaşabilirsiniz.

Kan Bağışı Ne Kadar Sürer?

Kan bağışı; kayıt, muayene, kan bağışı ve ikram işlemleriyle yaklaşık 30-35 dakika sürer.

Hangi Aralıklarla Kan Bağışında Bulunabilirim?

Erkekler 3 ayda 1, kadınlar ise 4 ayda 1 kan bağışında bulunabilir.

Haber Kategorileri

Lezzetli Haberler

Lezzetli Haberler

Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif