Meyve, sağlıklı beslenmeyi destekleyen vitaminler, lifler ve diğer besinlerle dolu, doğanın bize sunduğu lezzetli ve hazır atıştırmalıklardır. Meyve ayrıca genellikle kalorisi düşük ve lif oranı yüksektir, bu da kilo vermenize yardımcı olabilir. Aslında, meyve yemek daha düşük vücut ağırlığı ve daha düşük diyabet, yüksek tansiyon, kanser ve kalp hastalığı riski ile bağlantılıdır. İşte kilo vermek için yenebilecek en iyi 11 meyve.
Greyfurt, pomelo ve portakalın melezi olan bir meyvedir. Genellikle diyet ve kilo verme ile ilişkilendirilir. Greyfurtun yarısı 39 kalori içerir. C vitamini açısından yüksektir ve günlük ihtiyacın %65’ini sağlar. Dahası, greyfurtun glisemik indeksi (GI) düşüktür, bu da şekeri kan dolaşımınıza daha yavaş saldığı anlamına gelir. Düşük GI diyeti, kanıtlar sınırlı olsa da kilo vermeye ve kilo korumaya yardımcı olabilir. Greyfurt tek başına yenebilirken, salatalara ve diğer yemeklere de harika bir lezzet katar. Elma kalorisi düşük, lifli bir yiyecektir. Bir adet elma 116 kalori ve 5,4 gram lif içerir. Ayrıca kilo kaybını destekledikleri bulunmuştur. Elma gibi düşük kalorili meyveler daha doyurucu olduğu için gün boyunca diğer yiyecekleri daha az yiyebilirsiniz. Özellikle, bir elma bir çikolatadan neredeyse üç kat daha doyurucudur. Elmalar hem pişmiş hem de çiğ olarak çeşitli şekillerde tüketilebilir. Elmaları sıcak ya da soğuk olarak, tatlılarda, tahılların içerisinde, salatalarda ya da yemeklerinizin içinde deneyerek beslenme düzeninize dahil edebilirsiniz. Meyveler düşük kalorili besin depolarıdır. Örneğin, 74 gram yaban mersini sadece 42 kalori içerir, ancak günlük C vitamini ve manganez ihtiyacımızın %12'sini, K vitamini ihtiyacımızın ise %18'ini karşılar. 150 gram çilek 50’den az kalori içerir. Kırmızı meyveleri hem sade hem de donmuş olarak kahvaltılarda, ara öğün olarak ya da yemeklerinizin içerisinde tüketebilirsiniz. Sert çekirdekli meyveler dış kısmı etli ve içi çekirdekli olan bir grup mevsim meyvesidir. Şeftali, nektarin, erik, kiraz ve kayısı bunlara örnektir. Çekirdekli meyveler düşük GI, düşük kalorili ve C ve A vitaminleri gibi besinler açısından zengindir. Bu da onları kilo vermeye çalışan insanlar için mükemmel bir tercih haline getirir. Cips veya kurabiye gibi sağlıksız atıştırmalık yiyeceklerle karşılaştırıldığında, çekirdekli meyveler daha besleyici ve doyurucu bir seçenektir. Çekirdekli meyveler taze olarak yenebilir, meyve salatalarında doğranabilir, doyurucu bir yulaf lapasına karıştırılabilir, hatta ızgarada pişirilebilir veya güveç gibi lezzetli yemeklere eklenebilir. Çarkıfelek meyvesi sert bir dış kabuğa sahiptir - mor veya sarı renkli - içinde yenilebilir, etli tohum kütlesi vardır. 18 gramı 17 kalori içerir. Zengin bir lif, C vitamini, A vitamini, demir ve potasyum kaynağıdır. Bu kadar küçük bir meyve için çarkıfelek meyvesi bol miktarda diyet lifi içerir. Lif, sindiriminizi yavaşlatır, daha uzun süre tok hissetmenize ve iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olur. Kilo kaybı için çarkıfelek meyvesi en iyi şekilde tüketilir. Tek başına yenebilir, tatlılarda kullanılabilir. Kivi, parlak yeşil veya sarı etli ve küçük siyah tohumlu küçük, kahverengi meyvelerdir. Çok besleyici yoğun kivi mükemmel bir C vitamini, E vitamini, folat ve lif kaynağıdır ve önemli sağlık yararları vardır. Kivilerin glisemik indeksi düşüktür, bu nedenle şeker içerseler de daha yavaş salınır ve bu da daha küçük kan şekeri artışlarına neden olur. Ayrıca kivi diyet lifi açısından da zengindir. 70 gram kivi 2 gramdan fazla lif içerir. Meyve ve sebzelerden elde edilen lif oranı yüksek diyetlerin kilo kaybını teşvik ettiği, tokluğu artırdığı ve bağırsak sağlığını iyileştirdiği gösterilmiştir. Kivi, çiğ, soyulmuş veya soyulmadan yenildiğinde yumuşak, tatlı ve lezzetlidir. Ayrıca meyve suyu olarak sıkılabilir, sade olarak tüketebilir, salatalarda kullanılabilir, sabah mısır gevreğinize eklenebilir veya unlu mamullerde kullanılabilir. Kavun ve karpuzun kalorisi düşüktür ve su içeriği yüksektir, kilo vermeyi kolaylaştırır. 150-160 gram kavun, karpuz 45-60 kalori içerir. Kalorisi düşük olmasına rağmen kavunlar lif, potasyum ve C vitamini, beta-karoten ve likopen gibi antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca, su içeriği yüksek meyveler tüketmek ekstra kilo vermenize yardımcı olabilir. Ancak karpuzun glisemik indeksi değeri yüksektir, bu nedenle porsiyon kontrolü önemlidir. Meyve salatalarınızın içerisine, normal salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Ayrıca meyve smoothie'lerine kolayca karıştırılabilirler veya meyveli dondurmalarına koyulabilir. Tüm turunçgiller gibi, portakallar da kalorisi düşük, C vitamini ve lifi yüksek. Ayrıca çok dolduruyorlar. Aslında portakallar bir kruvasandan dört kat daha doyurucudur ve bir müsli bardan iki kat daha doyurucudur. Pek çok insan portakal dilimleri yerine portakal suyu tüketirken, araştırmalar meyve suları içmek yerine bütün meyveleri yemenin sadece daha az açlık ve kalori alımıyla sonuçlanmadığını, aynı zamanda tokluk hissinin de arttığını bulmuştur. Bu nedenle, kilo vermeye çalışıyorsanız, portakal suyu içmek yerine portakal yemek daha iyi olabilir. Meyve tek başına yenebilir veya en sevdiğiniz salata veya tatlıya eklenebilir. Kilo vermeye çalışırken, bazı insanlar yüksek şeker ve kalori içeriği nedeniyle muzdan kaçınırlar. Muz diğer meyvelerden daha yoğun kalorili olsa da, potasyum, magnezyum, manganez, lif, çok sayıda antioksidan ve A, B6 ve C vitaminleri sağlayarak besin açısından daha yoğundur. Düşük ila orta glisemik indeks değerleri, özellikle diyabetli kişiler için insülin seviyelerini kontrol etmeye ve kiloyu düzenlemeye yardımcı olabilir. Muz gibi yüksek kaliteli, besleyici yoğun ve düşük kalorili yiyecekler, herhangi bir sağlıklı kilo verme planı için hayati öneme sahiptir. Muz, hareket halindeyken uygun bir atıştırmalık olarak tek başına tüketilebilir veya çok çeşitli yemeklere çiğ veya pişmiş olarak eklenebilir. Avokado, sıcak iklimlerde yetişen yağlı, kalorisi yoğun bir meyvedir. 100 gram avokado 160 kalori içerir ve bu da onu kalorisi en yoğun meyvelerden biri yapar. Aynı miktar, K vitamini için günlük ihtiyacın %25'ini ve folat için %20'sini içerir. Yüksek kalorili olmasına ve yağ içermesine rağmen avokado kilo kayına teşvik edebilir. Avokado, ekmek ve tostlarda tereyağı veya margarin yerine kullanılabilir. Bunları salatalara, smoothie'lere veya soslara da ekleyebilirsiniz. Şunlara da göz atın;