Sadece yumru şeklinde olan kök kısmı değil, yaprakları ve sapı da mutfaklarda kullanılan kereviz, maydanozgiller familyasından gelen bir sebzedir. Ana vatanı Doğu Akdeniz olan kerevizi, patatesin yakıştığı hemen hemen her yemekte kullanabilirsiniz. İşte şifa deposu diyebileceğimiz bu sebzenin faydaları...
Kerevizin Faydaları Nelerdir?
- K vitamini bakımından oldukça zengindir.
- Yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur. Özellikle kereviz sapı tüketmek vücuttaki kan akışını kolaylaştırır.
- Sindirime bağlı kabızlık sorunlarının giderilmesinde etkilidir.
- Gece yatmadan içeceğiniz bir bardak kereviz sapı suyu uyku sorunlarınızın ortadan kalkmasında önemli rol oynar.
- Çok düşük kalorili olması sebebiyle formuna dikkat edenler için vazgeçilmez bir sebzedir.
- Kötü kolesterolün sağlıklı seviyelerde tutulmasına yardımcı olur.
- Doğal bir antioksidandır.
- Etkili bir idrar söktürücüdür.
- Mide ağrılarının giderilmesinde etkilidir.
- Yapraklarıyla birlikte taze kereviz bulabilirseniz eğer, yemeğinize veya çorbanıza pişmeye yakın yaprakları ince ince kıyarak ekleyin.
- Artan yaprakları da nane gibi kurutup ufalayın, et yemeklerinizde kullanın.
- Bu yaprakları demleyip ‘kereviz çayı’ yaparak toksinlerinizi de atabilirsiniz.
- Karaciğerde oluşan şişkinliği ve sarılığı gidermeye yardımcı olur.
- Siroz hastalığına yakalanma riskini en aza indirir.
- Romatizma ve gut gibi hastalıklara oldukça faydalıdır.
- Kereviz, vücutta böbrek üstü bezlerini çalıştırarak sinir ve yorgunluğa iyi gelir.
- Kanı pisliklerden arındıran kereviz, yüz bölgesi başta olmak üzere vücutta çıkan sivilcelerin giderilmesine de fayda sağlar.
- Vücutta en çok efor sarf eden organlar arasında olan karaciğerin şişliğini de gideren kereviz, organın yorgunluğunu da alır.
- Sarılığın giderilmesinde önemli rol oynayan kereviz, böbreklerin aktif olarak çalışmasını sağlar ve fazla suyu dışarı atar.
- Böbreklerde yer edinen kum ile taşı döker.
- Ayrıca kilo problemi olanların menülerinde özellikle seçtiği kereviz, zayıflamaya da yardımcı olur.
Kereviz Besin Değerleri
100 gram kereviz şunları içerir;
- Kalori: 42 kcal
- Karbonhidrat: 9.2 g
- Protein: 1.5 g
- Lif: 1.8 g
- Sodyum: 100 mg
- Potasyum: 115 mg
- Kalsiyum: 43 mg
Kereviz Zayıflatır Mı?
Kereviz, düşük kalorili bir sebzedir ve vücuttaki fazla ödemin atılmasına yardımcı olur. Kerevizin %90'ından fazlası sudan oluştuğu için, diyet listelerine eklenebilir. Kereviz, tek başına kilo vermek için yeterli olmasa da, diyetinize kereviz eklemek kilo vermenize yardımcı olabilir.
Kerevizin Yan Etkisi Var Mı?
Kereviz, çiğ tüketilirse alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu yüzden mutlaka pişirilerek tüketilmelidir. Böbrek hastalığı olanlar ve hamileler, kereviz tüketmeden önce doktora danışmalıdır. Ayrıca ishal olduğunuz zamanlarda da kereviz tüketmemeniz gerekir.
Şunlara da göz atın;
- Kereviz yemekleri
- Kereviz nasıl pişirilir?
- Kereviz nasıl saklanır?
- Kereviz sapı ile hazırlanan tarifler
- Kereviz dondurulur mu?