Kereviz, maydanozgiller familyasına ait bir bitkidir. Kuzey Avrupa sahil bölgelerinin yerlisi olarak kabul edilir. Kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılır. Keskin bir kokuya sahiptir. Krem rengine çalan beyaz renktedir. Genellikle zeytinyağlılarda tercih edilen bu bitki, salata ve çorba yapımında da kullanılır. Özellikle Amerika ve Fransız mutfağında önemli bir yeri vardır. Tohumları, ılıman ülkelerde parfüm sektörü için kullanılır.
Kökeni Akdeniz ve Orda Doğu olan bu bitki, Akdeniz havzası, Avrupa ve Kafkasya'da yetişir. Ülkemizde de en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Kereviz, ılık ve serin iklimleri sever. Kışları ılık, yazları ise çok sıcak geçmeyen yerlerde iyi bir şekilde gelişir. Yetişme döneminde ideal sıcaklık isteği, 15-20 derece arasıdır. Düşük ve yüksek sıcaklıktan hoşlanmaz. 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda gelişimi olumsuz yönde etkilenir. Çimlenme aşamasında toprak sıcaklığı 4 derece olmalıdır. Kereviz -1 dereceye kadar olan düşük sıcaklıklara dayanabilse de, ilkbahardaki geç donlardan etkilenir. Gölge yerlerde daha iyi gelişirler. Serin, deniz havası alabilen rutubetli yerlerde, kumlu ve humuslu topraklarda iyi gelişim gösterir. Işıktan fazla hoşlanmadığı için, doğrudan güneşe maruz kalmamalıdır. Kuytu ve havasız yerlere ekilen kerevizlerde gelişme yavaşlar ve mantari hastalıklar görülebilir. Nemli deniz kıyılarında ve kuvvetli topraklarda bol mahsul verir. Kereviz, iki mevsimde de yetişebilen bir sebzedir. Sonbahar mevsiminin Ekim ayında hasat edilmeye başlar ve hasat dönemi Ocak ayına kadar devam eder. Bu yüzden kereviz, hem sonbahar, hem de kış sebzesi olarak kabul edilebilir. Şunlara da göz atın;Kereviz Hangi İklimde Yetişir?
Kereviz Hangi Toprakta Yetişir?
Kereviz Hangi Mevsimde Yetişir?
Kereviz Çeşitleri ve Özellikleri