Kerebiç nedir? Nasıl ortaya çıktı? Orijinal kerebiç hakkında bilinenler...
Ramazan dönemlerinde popüler olan ünü ülke geneline yayılan bir tarif var: Kerebiç... Özellikle Mersin ve Hatay mutfaklarıyla bilinen kerebiç tarifini mercek altına alıyoruz. Bu makalede coğrafi işaret alan Mersin Kerebici, tarihçesi ve özelliklerini inceliyoruz. Hazırsanız başlayalım...

Yolunuz Mersin'e düşerse Kerebiç tarifini denemeden ayrılmayın. Zira coğrafi işaret almış, tescilli bir lezzet kerebiç tarifi... Peki, nasıl ortaya çıktı? Özellikleri ne? İşte kerebiç hakkında bilinenler...

Mersin Kerebici Nedir?

Mersin Kerebici; irmik ile yapılan hamurun bezelere ayrılıp el ile oyulması ve içinin ceviz içi ya da Antep Fıstığı içi ile doldurulması sonrasında odun fırınında pişirilen, üzerine çöven kökünden elde edilen köpük ilave edilen bir tatlıdır. Mersin'de yapılan "Kerebiç" ramazan aylarının vazgeçilmez tatlıları arasında. Aslında içli köfte şeklinde hazırlanıyor. Dış kısmı irmik, yağ, karbonat ve şekerle yapılan tatlının içine antep fıstığı veya ceviz koyuluyor. Tarifin püf noktalarından biri kurabiyelerin kızarmaması. Kentteki ustalara göre kreması hazırlanırken çöven otu kökleri bir gece suda bekletiliyor, ardından 5 saat süreyle kaynatılıyor. Bu şekilde oluşan yeşil suyu köpürene dek çırpılıyor. Köpük oluştuktan sonra ise şekerle kıvamı kıvamı arttırılıyor. Bu köpük içine koyulan kurabiyelerin üzerine tarçın ekleniyor.

Mersin Kerebicinin Tarihçesi

Coğrafi işaret alan Mersin Kerebici ile ilgili patent enstitüsünde önemli bilgilere ulaşmak mümkün. Peki, bu lezzet nasıl ortaya çıktı? Mersin'de kerebicin kökeni 1940'lara uzanıyor. O yıllarda tatlıcılık ve şekercilik ile iştigal eden Arap kökenli ailelerin, o dönem şehrin merkez çarşısı civarında sadece ramazan ayı ve ramazan bayramında yaptıkları ve el arabasında sattıkları bir tatlıydı. Zamanla çok beğenildi. Halk arasında hızla yayıldı. Bir dönemden sonra sadece bir Ramazan tatlısı değil ünü ülke geneline yayılan ve 12 ay tüketilen bir tatlı haline geldi.

Mersin Kerebicinin Özelliği Ne?

Mersin Kerebicinin üretimindeki yöntemler onu benzersiz ve farklı kılıyor. Alınan patente göre;

  1. Kerebicin hamurunda şeker kullanılmaz. Yukarıda da anlattığımız gibi tatlandırma işlemi, sunumdan önce kerebicin üzerini kaplayacak miktarda kerebiç köpüğünün konulmasıyla elde ediliyor.
  2. Çöven kökünün kaynatılmasıyla elde edilen beyaz renkli kerebiç köpüğü de kente özgü.
  3. Kerebicin çeşidine göre iç malzeme hazırlanır. Fıstıklı kerebiç için iri çekilmiş ve coğrafi işaret tescili bulunan Antep Fıstığı içi, cevizli kerebiç için iri çekilmiş ceviz içi kullanılıyor.

Kerebiç tatlısı tarifine göz atmayı unutmayın.


Şunlara da göz atın;

  1. Kalburabastı adı nereden geliyor?
  2. Volovan nedir?
  3. Çayın tarihçesi ve Türkiye'ye gelişi
  4. Böreğin tarihçesi
  5. Patates kızartmasının tarihçesi

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Burdur Yöresel Yemekleri: Burdur Mutfağından 12 Nefis Tarif
Tavşan Eti Nasıl Pişirilir?
Hamilelikte Fast Food Tüketmek Zararlı Mı?
18 Kasım 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Nar Kabuğu Çayının Faydaları Nelerdir?
Taste Atlas Dünyanın En İyi Tatlılarını Açıkladı: Listede Türkiye'den 6 Tatlı Var