Kepekli Pirinç Nasıl Pişer?
Kepekli pirinç nedir, nasıl kullanılır? Kepekli pirinç nasıl saklanır ve nasıl pişirilir? İşte, diyet listelerinde tercih edilen kepekli pirinç hakkında merak edilenler:

Kepekli pirinç, buğdaygiller familyasından gelir. Beyaz pirincin kepeğinden ayrılma ve parlatma gibi işlemlere tabi tutulmamış hali de denilebilir. Pirincin dış kabuğu soyulurken, kepek kısmı korunur. Normal pirince göre daha yavan bir tada sahiptir. Aynı zamanda kimyasal işlemlerden geçmediği için, beyaz pirince göre daha sağlıklıdır. 

Kepekli Pirinç Nasıl Saklanır?

Ülkemizde yerli markalar tarafından üretilen kepekli pirinç, büyük market zincirlerinde ve organik ürünler satan dükkanlarda bulunabilir. Hava almayacak şekilde kendi ambalajında, karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edilebilir. Kepekli pirincin, paket açıldıktan sonra bir yıl içinde tüketilmesi gerekir. Özellikle böceklenmeye karşı ağzı sıkı bir şekilde kapatılmalıdır. 

Kepekli Pirinç Besin Değerleri

1 su bardağı (120 gram) kepekli pirincin besin değerleri şu şekildedir;

  1. Kalori: 134 kcal
  2. Karbonhidrat: 27.99
  3. Protein: 3.07
  4. Yağ: 0.93
  5. Potasyum: 63.6
  6. Demir: 1.23

Kepekli Pirinç Nasıl Pişirilir?

Kepekli pirinç, diğer pilavlara benzer şekilde pişirilir ve pilav yapımında kullanılır. Sebze, et yemekleri ve sulu yemeklere katılabilir. Kavrulduğunda mantar ve pırasa gibi malzemeler eklenerek sote yapılabilir. Kepekli pirinç haşlandığında, brokoli ile birleştirilerek salata yapımında tercih edilebilir. 

  1. Kepekli pirinç, sert bir yapıya sahiptir. Bu yüzden haşlamak için bol miktarda su kullanılmalıdır.
  2. Kepekli pirinç ile pilav yapmak için iki yöntem kullanılır. Bunlardan birincisi, tencerede sıvı yağı ısıtıp ıslatılmış pirinçleri ilave etmek ve yağda kavurmaktır. Ardından üzerine sıcak su eklenir ve tuz ilave edilir. Kısık ateşte pişirilir. Suyunu çekince 10 dakika demlenmeye bırakılır ve servis edilir.
  3. İkinci yöntemde ise pirinç yıkanır ve tencereye alınır. Üzerine 3 katı kadar sıcak su eklenir ve kaynatılır. Pişmeye yakın sıvı yağ ve tuz eklenir, güzelce karıştırılır. Altı kapatılıp ve 10 dakika bekletilir. Daha sonra pirinç karıştırarak kabartılır ve servis edilir.
  4. Dilerseniz, kepekli pirinç pilavı tarifimize göz atabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Yasemin pirinci nasıl pişirilir?
  2. Pirinç pilavı nasıl yapılır?
  3. Kurtlanan pirinç nasıl temizlenir?
  4. Pirinç çeşitleri nasıl belirlenir?
  5. Basmati pirinç nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı