Kepekli pirinç, buğdaygiller familyasından gelir. Beyaz pirincin kepeğinden ayrılma ve parlatma gibi işlemlere tabi tutulmamış hali de denilebilir. Pirincin dış kabuğu soyulurken, kepek kısmı korunur. Normal pirince göre daha yavan bir tada sahiptir. Aynı zamanda kimyasal işlemlerden geçmediği için, beyaz pirince göre daha sağlıklıdır.
Ülkemizde yerli markalar tarafından üretilen kepekli pirinç, büyük market zincirlerinde ve organik ürünler satan dükkanlarda bulunabilir. Hava almayacak şekilde kendi ambalajında, karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edilebilir. Kepekli pirincin, paket açıldıktan sonra bir yıl içinde tüketilmesi gerekir. Özellikle böceklenmeye karşı ağzı sıkı bir şekilde kapatılmalıdır.
1 su bardağı (120 gram) kepekli pirincin besin değerleri şu şekildedir;
Kepekli pirinç, diğer pilavlara benzer şekilde pişirilir ve pilav yapımında kullanılır. Sebze, et yemekleri ve sulu yemeklere katılabilir. Kavrulduğunda mantar ve pırasa gibi malzemeler eklenerek sote yapılabilir. Kepekli pirinç haşlandığında, brokoli ile birleştirilerek salata yapımında tercih edilebilir.
Şunlara da göz atın;