Kepek Nedir? Diğer Unlardan Farkı Nedir?
Kepek kelimesini sık sık duyuyor olabilirsiniz. Kepekli ürünler piyasada oldukça fazla peki kepek nedir? Diğer unlardan onu ayıran fark nedir?

Kahvaltı gevreğinizde veya o sağlıklı çörekte ona aşina olabilirsiniz, ancak kepeğin düşündüğünüzden daha fazlası var. Kepeğin lapa lapa, talaş benzeri görünümü, genellikle unlu mamullerin görünümünü ve yoğunluğunu artırabilen bir buğday dalı olarak görülür. Bununla birlikte, kepek bir pişirme katkı maddesinden daha fazlasıdır - aslında bir un şeklidir.

İnternete veya market raflarına baktıysanız, bu günlerde un kıtlığı olmadığını fark etmiş olabilirsiniz, ancak glüten duyarlılığı olan veya buğdayı atlamak için başka beslenme nedenleriyle, bolluk olması şaşırtıcı değil.

Un, buğday, yulaf veya mısır da dahil olmak üzere tahıllardan yapılabilir ve glütensiz unlar, badem gibi tahıl olmayan maddelerden veya kabak ve patates gibi sebzelerden yapılabilir. Bu çeşitlilik, tahıl yemeyen herkese ve tariflerini değiştirmeyi seven aşçılara fayda sağlar çünkü çeşitli unlar, daha yoğun bir kırıntıdan daha zengin bir tat ve dokuya kadar farklı sonuçlar verebilir. Lezzeti, dokuyu ve beslenmeyi artırabileceğinden kepek, tariflerinize eklemek için mükemmel bir undur.

Kepek Unu Neyden Yapılır?

Kepek ununu neyin farklı kıldığını anlamak için, kepek unuyla karşılaştırmadan önce, tam buğday ve çok amaçlı unlar gibi geleneksel unların nasıl yapıldığını bilmek faydalı olacaktır. Her ikisi de buğdaydan yapılan çok amaçlı veya tam buğday unu yapmak için, buğday bitkisi un yapmak için ince öğütülür.

Çok amaçlı ve tam buğday unlarının farklı olduğu nokta, buğday bitkisinin hangi kısmının öğütüldüğüdür. Çok amaçlı un, bitkinin sert dış tabakası olarak da bilinen kepek içermeyen buğdaydan yapılırken tam buğday unu, buğday kepeği içerir. Dış katman genellikle en fazla besini içerdiğinden, çok amaçlı un, dış bitki katmanlarıyla yapılan unlarla aynı besin değerine sahip değildir.

Kepek ununun sadece farklı olduğu yer burası değil, aynı zamanda kepek ununun ne olduğunu ayırt ederken bazı karışıklıklar olabilir. Buğday kepeği, kepeğin en yaygın biçimlerinden biri olsa da, kepeğin bir buğday türevi olmadığını anlamak önemlidir. Pek çok tahıl ürünü benzer tipte bir dış katman içerdiğinden, tahıl ailesinden birçok bitkiden kepek unu yapılabilir.

Tahıl bitkileri, iki çeşide ayrılan bir mahsul türüdür: tahıl taneleri ve sözde tahıl taneleri. Tahıl tanelerinin en yaygın biçimleri arasında yulaf, buğday, darı, pirinç, mısır, çavdar, arpa ve sorgum bulunurken, sözde tahıl taneleri kinoa, amaranth ve karabuğdaydır.

Kepek Unu İle Ne Yapılır?

Kepek, fırınlanmış herhangi bir ürüne doku, lezzet ve besin ekleyebildiği için genellikle fırıncılıkta kullanılır. Aynı zamanda çok yönlü bir malzemedir ve hemen hemen her iyi pişmiş tarifte kullanılabilir. Buğday kepeği, yüksek lif içeriği nedeniyle sindirim sağlığına yardımcı olabileceğinden, keklere veya ekmeğe eklemek için ideal bir seçimdir. Kurabiyeler, krepler ve hatta ev yapımı ekmek kırıntıları için bir tarife buğday kepeği eklemek gerçekten damak tadına ve kişisel tercihe bağlıdır, ancak daha doyurucu bir yemek yapabilir.

Tariflerde bazı unların yerini almak için kullanılabilse de, yulaf kepeği genellikle bir kase sıcak tahıl haline getirilir veya ev yapımı granola barlara eklenir. Buğday kepeği gibi yulaf kepeği unu da lif ve besin değerini artırmak için kurabiye, ekmek ve keklere dahil edilebilir.

Katılması kolay diğer kepek unu türleri arasında, ev yapımı pizza hamuruna veya eriştelere eklenebilen pirinç kepeği ve nötr bir tada sahip olan ve lezzetini değiştirmeden unlu mamuller için uygun hale getiren mısır kepeği yer alır. Ve çavdar kepeği unu en çok ekmek, küçük ekmek, simit, simit ve krakerlerde işe yarar.


Kepek Unu Nasıl Saklanır?

Kepek ununun çok amaçlı undan en büyük farkı, kepek ununun işlenmemiş ve dış katmanlarından sıyrılmış olmaması olduğundan, bu unların tadı, görünümü ve pişmesi farklı olduğu gibi, raf ömrü de kısalabilmektedir. Çoğu kepek unu, tahıl içinde doğal olarak bulunan daha yüksek seviyelerde yağ içerir ve daha yüksek yağ içeriği, kepek unlarının düzgün bir şekilde saklanmadıkları takdirde çok amaçlı una göre çok daha hızlı bozulmaya yatkın olduğu anlamına gelir. Kepek unları, serin, karanlık bir yerde ve hava geçirmez bir kapta saklanırsa genellikle sekiz aya kadar raf ömrüne sahiptir.

Pek çok kepek ununun içerdiği yağ miktarından dolayı derin dondurucuda saklamak raf ömrünü daha da uzatmak ve unların ekşimesini önlemek için de faydalı olabilir. Hangi kepek unu kullanmaya karar verirseniz verin, doğru şekilde sakladığınız sürece, aylarca birçok tarifte kullanabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Kepekli pirinç nasıl pişer?
  2. Unun son kullanma tarihi geçer mi?
  3. Ekmek unu nasıl yapılır?
  4. Ekemk hamurunu buzdolabına koymak iyi bir fikir mi?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Burdur Yöresel Yemekleri: Burdur Mutfağından 12 Nefis Tarif
Tavşan Eti Nasıl Pişirilir?
Hamilelikte Fast Food Tüketmek Zararlı Mı?
18 Kasım 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Nar Kabuğu Çayının Faydaları Nelerdir?
Taste Atlas Dünyanın En İyi Tatlılarını Açıkladı: Listede Türkiye'den 6 Tatlı Var