Keki En Çok Ne Kabartır?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Kekiniz bir türlü kabarmıyor mu? Pofuduk ve yumuşacık keklerin sırrı birkaç basit ama etkili püf noktasında gizli. Peki; keki en çok ne kabartır? İşte kekinizi kabartacak 5 tüyo.
Keki En Çok Ne Kabartır?

Mis gibi kokan, sünger gibi kabaran bir kek yapmak her mutfağın hayali. Ama bazen tarif doğru gibi görünse de sonuç hüsran olabiliyor. İyi kabarmış bir kek için bilmeniz gereken temel etkenler vardır. Peki; keki en çok ne kabartır? İşte yanıtı.

kek

Kabartma Tozu veya Karbonat Kullanımı

En yaygın kabartıcılar bunlardır. Kabartma tozu asit ve baz içerir; sıvıyla birleşince reaksiyona girip kabarcıklar oluşturur. Karbonat ise asidik bir malzemeyle (yoğurt, limon, sirke vb.) reaksiyona girdiğinde aynı etkiyi sağlar.

Yumurta ve Şekerin İyi Çırpılması

Yumurtayı özellikle şekerle iyice çırpmak, içine hava hapseder. Bu da kekin fırında kabarmasını destekler. Köpük köpük olana kadar çırpmak önemli.

Unun Elenmesi

Un elendiğinde daha havadar olur ve kekin yapısı daha hafif olur. Bu da daha iyi kabarmasına yardımcı olur.

Fırının Önceden Isıtılması

Kek hamuru sıcak fırına girdiğinde içindeki kabartıcılar hemen aktive olur. Soğuk fırına girerse kabarma geç başlayabilir ve kek sönük kalabilir.

Malzeme Sıcaklıkları (Oda Sıcaklığı)

Yumurtanın, sütün ve diğer malzemelerin oda sıcaklığında olması, homojen bir karışım sağlar. Bu da kekin düzgün kabarmasına katkı verir.

BONUS TÜYOLAR

Hamuru Çok Fazla Karıştırmayın

Kabartma tozunu ekledikten sonra hamuru uzun süre karıştırırsanız içindeki hava kabarcıkları yok olur. Bu da kekin kabarmasını engeller. Malzemeler karıştığında hemen bırakın.

Kalıbı Doğru Doldurun

Kek kalıbını en fazla 2/3 oranında doldurun. Çok doldurursanız taşar, az doldurursanız yeterince yükselmez.

Fırının Kapağını Erken Açmayın

İlk 20 dakika asla kapağı açmayın. Isı düşer ve kekin kabaran yapısı çöker.

Yoğurt ya da Soda Ekleyebilirsiniz

Hamura biraz yoğurt ya da maden suyu (sade soda) eklemek ekstra kabarıklık sağlar. Özellikle karbonat kullanıyorsanız bu ikili harikadır.

Doğru Un Kullanımı

Kek için çok amaçlı (universal) un ya da kek unu kullanın. Ekmeklik un gibi daha glütenli unlar kekin sert ve az kabarmasına neden olabilir.

Şunlara da göz atın:

  1. Issız Adam’ın Havuçlu Keki: Aşkın ve Yalnızlığın Tadı
  2. Yumurtasız Kek Yapılır Mı?
  3. Limonlu Kek Yapmanın İpuçları
  4. Tuzlu Kek Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
  5. Sünger Kek Yaparken Bilmeniz Gereken 9 Püf Noktası

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Zeytinyağlı Yemeklere Neden Şeker Atılır?
Fırından Çıkan Poğaçanın Üstü Örtülür Mü?
Patates Yemeğin Acısını Alır Mı?
Yaş Pasta Yapmanın 10 Püf Noktası
Havuçlu Tarator Nasıl Yapılır? İşte Orjinal Tarator Tarifi
Kıbrıs Tatlısının İncelikleri: Alternatif Malzeme Seçenekleri ve Pişirme İpuçları